De Kansarmoede-atlas 2017 van de provincie constateert in Kortrijk op basis van een aantal indicatoren 11 kansarme buurten. Het lijstje stond in een vorige editie van deze krant.
In vergelijking met andere gemeenten in West-Vlaanderen is dat heel veel.
We bekleden de tweede plaats na Oostende dat er 20 telt. In de andere centrumsteden Roeselare en Brugge gaat het resp. om 9 en 8 buurten.
De 11 buurten van Kortrijk tellen samen 12.624 inwoners oftewel 16,6 procent van het totaal aantal Kortrijkzanen. Aantal huishoudens: 6.323 (19,2 procent).
De drempelwaarde voor de dimensie “demografie” wordt evenwel in 16 buurten overschreden.
Indicatoren zijn hier het aantal eenoudergezinnen (258=20%), alleenstaanden (3.215=50%) en gescheiden 60-plussers (570=17%) .
Zoals eerder al gezegd is het voor deze en andere dimensies aan de hand van de bijgaande hyperkleine kaartjes niet echt mogelijk om precies te zeggen om welke buurten het gaat. Ze worden ook niet met naam opgesomd. (Het stadsbestuur of raadsleden zouden dit kunnen opvragen. )
Andere grotere gemeenten die deze drempelwaarde overschrijden zijn Brugge, Roeselare en Ieper.
De dimensie “huisvesting” omvat als indicatoren het aantal huurders en de woonstabiliteit.
Hier scoren 15 buurten niet al te best maar we blijven hier wel onder het gemiddelde van de grotere gemeenten.
Aantal huurders tussen 35en 59 jaar in die buurten: 1.406=55%. Huurders 60+: 1.129=49%. Woonstabiliteit: 941=14%.
Voor de dimensie “onderwijs” gebruikt men als indicator het aantal leerlingen in het basis- en secundair onderwijs met schoolse vertraging en het aantal leerlingen in het buitengewoon onderwijs.
Kortrijk scoort hier in 29 (!) buurten niet goed, maar dat geldt evenzeer voor de andere centrumsteden Brugge en Roeselare. Aantal in aanmerking komende leerlingen op grond van dit criterium: 4.975. Dit is 39 procent van het totaal aantal leerlingen.
Bij de dimensie “werkloosheid” gebruikt men als indicator het aantal laaggeschoolde werkzoekenden.
Kortrijk scoort hier relatief goed met slechtst 6 buurten. Aantal laag geschoolde werkzoekenden in die buurten: 248.