Het schepencollege halveren?

In de plenumvergadering van de Kamer (16 februari) heeft volksvertegenwoordiger én Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne gepleit voor de afschaffing van Senaat en provincies, alsmede voor een halvering van parlementsleden,  tevens colleges en gemeenteraadsleden.

Een halvering van het College van Burgemeester en Schepenen (CBS) zien we hier op de redactie van deze plaatselijke krant niet zitten.  Niet om praktische reden, noch om theoretische reden.
(En – eerlijk gezegd – ook onze burgemeester ook niet.  Met zijn tripartite.)

Laat ons eerst even het Kortrijkse CBS van naderbij  bekijken.
Burgemeester en OCMW-voorzitter inbegrepen telt ons CBS negen leden.  Samen zijn ze bevoegd over niet minder dan 68 materies (nu ‘beleidsitems’ genoemd).  Voor de meesten van hen vergen die bevoegdheden een volledige dagtaak.

Neem nu willekeurig iemand als Philippe De Coene.  Zijn dagtaak.
Naast het OCMW-voorzitterschap dient hij zich nog onledig te houden met 12 gemeentelijke materies: sociale zaken, armoedebestrijding, consumenten, ICT, welzijn, kinderopvang, vrijwilligers, gezinsbeleid, sociale economie, het meldpunt, gelijke kansen, flankerend onderwijsbeleid.  (Daarnaast is er nog een cumulatie als voorzitter van het bestuur AZ Groenige.)

Ook onze  burgemeester-parlementslid  bekommert zich om 12 beleidsitems (vooral m.b.t. veiligheid).
Verder.
Rudolphe Scherpereel: 11 items (vooral verband houdend met handel en nijverheid).  Bert Herrewyn: 9 (vooral milieu).  Wout Maddens: 8 (vooral ruimtelijke ordening).  Kelly Detavernier: 5 (vooral financiën).  An Vandersteene: 5 (vooral cultuur en sport).  Axel Weydts: 5 (vooral mobiliteit).  Koen Byttebier: 4 (vooral facility en burgerzaken).
We zien waarlijk  niet in hoe men al  die materies in handen van bijv.  slechts  4 schepen zou kunnen onderbrengen.  Overigens zou het gevolg daarvan zijn dat die vier schepenen voor al dat werk moeten beroep doen op sterk bemande kabinetten.

Over beleidsdomeinen

Laat ons de zaak nu even  puur theoretisch bekijken.
Met de invoering van de nieuwe BBC (beleids- en beheerscyclus) is het beleid nu ingedeeld in ‘beleidsitems’ gegroepeerd in ‘beleidsvelden’  die op hun beurt zijn ondergebracht in ‘beleidsdomeinen’.
Voorbeeld: het beleidsitem “zwembaden” behoort tot het beleidsveld “sport” en tot het beleidsdomein “vrije tijd”  (in Kortrijk: “mens”).

De beleidsitems zijn vrij te kiezen  door het CBS.  In Kortrijk tellen we er dus 68.
De beleidsvelden zijn door de Vlaamse regering vastgelegd.  Het zijn  er tien, gecodeerd van 0 tot en met 9.  We sommen ze even op: algemene financiering, algemeen bestuur, zich verplaatsen en mobiliteit, natuur en milieubeheer, veiligheid, ondernemen en werken, wonen en ruimtelijke ordening, cultuur en vrije tijd, leren en onderwijs, zorg en opvang.

Lezer, vraag nu eens aan onze  burgemeester hoe hij denkt om die tien beleidsvelden onder de hoede te kunnen brengen van bijvoorbeeld vier schepenen.
Ha! We weten het.
De gemeenteraad heeft namelijk (budgettair) gekozen voor vier ‘beleidsdomeinen‘: algemene financiering, bedrijfsvoering, mens, ruimte.
Voor ieder domein één schepen?  Kan dat?
Ja, met telkens een kabinet van een tiental medewerkers?
En de vier schepenen die louter bij gebrek aan tijd absoluut geen beroep meer kunnen uitoefenen.  Geen les meer geven. Geen winkel openhouden.  Geen ICT-bedrijf runnen.
Geen mandaat (voorzitterschap!) hebben in intercommunales als Leiedal.  En ongetwijfeld  niet meer kunnen cumuleren als parlementslid….