Voor veel geld Kunst op Kortrijk-Weide (3)

We berichtten daar vroeger al een paar keer over.  (De gazetten niet.)
Op de site Kortrijk-Weide komt er in het kader van “kunstintegratie in publieke ruimte” een  – jawel – kunstwerk.  De meerjarenbegroting voorzag voor de “bemiddeling, het ontwerp en de realisatie” van het project 130.000 euro.
(Hoe dat zo komt, dat weet enkel een of andere Joost.)

Het College heeft nu beslist het project BRICK PLAY van het architectencollectief MAP13  uitgerekend uit  Barcelona (Spanje) te selecteren als winnaar van twee andere kandidaten .
Hoe dat kunstwerk er zal uitzien weten we waarlijk nog niet.  (Hier en daar maakt men gewag van een soort oven.)  Er komen trouwens nog workshops met de ‘stakeholders’ en de bevolking. Ja zeg.
Maar MAP13  staat bij kenners wel bekend als een bureau dat graag werkt met bakstenen en daar speelse, raar gekromde gewelven mee laat bouwen.
(De bakstenenproducent Wienerberger België heeft zijn hoofdzetel in Kortrijk en kleiputten in de buurt, dus dat wordt de leverancier?)

Nog even de voorgeschiedenis, want die is nogal geruisloos en in nevelen verhuld  verlopen.
Al in maart 2016 hebben de curatoren/bemiddelaars Patrick Ronse (van Be-Part uit Waregem) en de internationaal bekende, enigszins roemruchte Hilde Teerlinck het onderzoekstraject gestart.  Zij waren daartoe aangesteld op voorstel van een in brede middens van de stad volslagen onbekende adviesraad :  ‘Kunst in de publieke ruimte’.
Het concept was genaamd “PLAY” en sloeg (toen althans) op een kunstenparcours met bestaande én nieuwe werken van hedendaagse (twee?) nationale én internationale kunstenaars.
Voor die fase van ‘onderzoek en ontwikkeling’ was  in 2016 12.500 euro voorzien.
Hoeveel de curatoren voor hun job (reisjes) van vorig jaar hebben gefactureerd weten we niet.

Na een adviesronde (met wie?) zijn er in oktober 2016 drie kunstprojecten voorgelegd aan het Schepencollege.  Stel u voor!!  Hoe dat er daar dan aan toegaat….
Het ging om het werk ‘E3’ van de Zwitserse kunstenaars Sabina en Daniel Baumann (bekend om hun Street Paintings) ,  ‘Bring Your Own ‘ van de zeer veelzijdige duizendpoot Berliner Olaf Nicolai, en ‘Brick Play’ van MAP13 uit Barcelona.
Het drievoudig architectenteam uit Barcelona kreeg dus de opdracht.
(Zou Jordi Farrando – ook  uit Barcelona  –  én onze eeuwige adviseur inzake ruimtelijke ordening enige invloed  hebben gehad bij die keuze?)

Voor 2017 is er nu een budget voorzien van 77.500 euro.
Voor 2018: 31.200 euro.
Op de duur geraken we toch nog aan het voorheen begrote budget van 130.000 euro?

P.S.
Een verslag van de adviesraad “Kunst in openbare ruimte” zal u tevergeefs zoeken op de website  van Stad.  Overigens ook niet van andere adviesraden , hoewel beloofd.