“Het Nieuwsblad” brengt al een heel jaar onder de titel “Grote Gemeentetest” een serie artikels over de werking van de lokale besturen in Vlaanderen.
In de tiende aflevering van vandaag 26 november gaat het over een oordeel over de gemeentebelastingen. Meer speciaal over twee (voornaamste) aanslagvoeten en de opbrengst ervan.
In de regionale editie van de krant (Kortrijk-Waregem-Menen) staat op pag. 2 iets over de belastingopbrengsten voor Kortrijk in 2015 te lezen.
Voor de aanvullende personenbelasting (APB) geeft men een bedrag aan van 22,5 miljoen. Die afronding kunnen we nog billijken. Het juiste cijfer is immers 22.494.502 euro.
Maar voor de onroerende voorheffing (OV) zit men er volkomen naast.
De gazette schrijft: “Kortrijk klokte af op iets minder dan 24 miljoen.”
24 MIO….
Onbegrijpelijke kwakkel. Een canard van jewelste. Eens zien of er een rectificatie komt.
Zal men de aangegeven score wijzigen?
De OV-ontvangsten bedroegen vorig jaar namelijk welgeteld 34.391.773 euro. (Overigens twee miljoen meer dan geraamd. Maar dit terzijde.)
Wat is de score die de krant dan aangeeft voor Kortrijk nog wel waard?
De krant vermeldt voor de OV intussen om een of andere niet geargumenteerde (ook onverstaanbare) reden alhier voor Kortrijk een score van 6 op 10, wat de gazette voor onze regio althans als relatief goed (want lage ontvangsten) is beschouwd…
Nog even dit.
De gazette hanteert voor zijn beoordeling van de belastingen enkel de tarieven voor APB en OV.
Moet kunnen. Het zijn nu eenmaal de belangrijkste. Wat ontvangsten betreft. Voor Kortrijk blijven die aanslagvoeten onveranderd. Ja. Maar dan krijg je alweer de perceptie van zo’n artikel.
De lezers van dit print-medium blijven nog steeds onkundig over het feit dat de nieuwe coalitie al in 2013 drie irritante, totaal nieuwe belastingen heeft ingevoerd en in december 2015 nog een keer twee.
Weet niemand. Pers rept er niet over. (Weet het ook niet?)