Een eerste verkiezingsdebat (2)

Nogal positief verrast, gisteravond in de “Reflex”.
De deelnemers aan het debat over het Kortrijkse jeugdbeleid (jonge kandidaten op de lijsten voor gemeenteraadsverkiezingen) hebben weinig prietpraat verkocht. En aan taalvaardigheid ontbrak het heus niet. Er zit zeker één high potential bij, en we zeggen lekker niet wie.

Wat er wel danig opviel was dat die youngsters nog enig tekort vertonen aan feitelijke, concrete kennis inzake het politieke reilen en zeilen alhier. Alleszins in cijfers zijn ze nog niet helemaal onderlegd. (Bijvoorbeeld over de investeringen in fietspaden.) Beleidsplannen hebben ze nog niet helemaal uitgelezen. En over bepaalde hete hangijzers (bijv. Habbekrats) zijn ze ook nog niet erg op de hoogte.

Weinig politieke bobo’s in de zaal. De echte schepen van Jeugd (Lieven Lybeer) was er wel, maar mocht zoals hier al gemeld niet optreden. Hij bleef buiten beeld, ook in de gespreksronde.
Onze burgemeester liet zich oncollegiaal maar wijselijk vervangen door de Schepen van Economie.

Schepen Jean de Bethune is met al zijn boerenslimheid nooit in zwaar weer beland.
Toen hij verplicht werd te kiezen tussen woordenparen kwam hij wel enigzins verrassend uit de hoek. Bij de keuze tussen ROOD en BLAUW antwoordde hij uiteindelijk “blauw”. En bij het dilemma WARANDE of DESIGNSTAD (Kortrijk) koos hij resoluut voor het speelplein.
Gepokt en gemazeld als de bewindvoerder is, bewoog hij zich vooral op domeinen uit het jeugdbeleid waar hij wél iets vanaf weet: Kortrijk als studentenstad en fuifzalen.
Een kleine primeur was dat hij inzake de vraag naar een mega-fuifzaal uitdrukkelijk koos voor de Xpo. (En dus niet voor die NMBS-loods op Kortrijk-Weide.) En wat onderwijs betreft wil hij alhier een “kritische massa” van 12.000 studenten bereiken! En een studentendorp (campus) zou er volgens hem moeten komen op het Conservatoriumplein. (Is daar in de toekomst nog plaats voor?)
Wat men een keer zou kunnen nagaan is waar kinderen en kleinkinderen en familie van onze locale politici zoal studeren. En waar woont senatrice Sabine de Bethune nu eigenlijk? Dit in het kader van de veel besproken “braindrain” uit de stad.

Weinig verhitte discussies dus.
Inzake camerabewaking op openbaar domein waren enkel de kandidaten van de VLD en het Vlaams Blok uitgesproken pro. Ook de zaal was tegen.
De groene jongens waren gekant tegen het vliegveld. Met alweer het obligate argument dat het verlies maakt. (Op de vraag hoeveel winst het kanaal Kortrijk-Bossuit dan wel maakt kwam geen antwoord.)

De vertegenwoordigster van de VLD werd voor de keuze geplaatst: Vincent Van Quickenborne of Koen Bijttebier. Het werd Koen! (Zij voert samen met hem campagne, vandaar.)

En de kandidaat van de PVDA wil een vermogensbelasting invoeren.

Zo. Dat was het dan.
Volgende keer graag wat meer animositeit.
Wat meer uitgesproken tegengestelde standpunten. Omstreden thema’s. De Jeugddienst van Stad zelf kwam niet aan bod. Ten ander ook allerlei andere vzw’s in verband met jongerenbeleid ook niet.

P.S.
Volgende debatten (tussen de grote jongens):
– Donderdag 28 september (Arenatheater, 20 uur)
– Maandag 2 oktober (Concertstudio, 20 uur)