Het wereldberoemde technologiebedrijf Barco krijgt dus nabij (ten zuiden) van zijn architecturaal iconische campus op ’t Hoghe in Kortrijk geen zonnepark van 4,5 hectare. Op dat Beneluxpark. Het advies van stad is ongunstig.
Tevens wou ook de Afdeling Gebiedsontwikkeling, Omgevingsaanleg en – Projecten (AGOP) van het Departement Omgeving ook niet weten van uitzonderingen op bepaalde voorschriften.
Kort gezegd kwam het negatief advies hierop neer:
de inrichting ervan wijkt af van de stedelijke voorschriften van het gewestplan, met name bestemd als een ontginningsgebied (voor klei) met grondkleur bosgebied (als nabestemming) en een agrarisch gebied.
“Het voorzien van een zonnepanelenpark met deze omvang, buiten een industriegebied, zou bovendien een ongewenst precedent scheppen.”
Merk op.
Nu is het wel zo dat de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening in art. 4.4.7.§2 een mogelijkheid voorziet om af te wijken van de stedenbouwkundige voorschriften voor handelingen van algemeen belang die daarenboven een ruimtelijk beperkte impact hebben.
De deskundigen van Barco hebben hiertoe uit de aard der zaak een gemotiveerd verzoek ingediend.
En het is die aanvraag tot afwijking van de voorschriften die alreeds op 10 december 2019 besproken werd tijdens een projectvergadering met de aanvrager en met de betrokken adviesinstanties.
– AGOP-ruimte merkte daarbij op dat de aanleg van het zonnepark niet kan beschouwd als een handeling van algemeen belang. Het project is gericht op de electriciteitsbehoefte van Barco. Punt. En het is niet omdat er occasioneel (bijvoorbeeld tijdens het het jaarlijks verlof) een deel (35%) van de productie op het openbaar net geïnjecteerd wordt dat dit daarom plots als een project van algemeen belang kan beschouwd. (Volgens GOP-ruimte moet er trouwens 50% van de opgewekte stroom op het net komen om te kunnen spreken van een handeling van algemeen belang.)
– Het zonnepark heeft ook een grote ruimtelijke impact. Zelfs al zou het project bijgestuurd kunnen (aangepast) in oppervlakte of tijd (geen termijn van 20 jaar), dan nog heeft het zonneveld géén beperkte impact. “De grenzen van het ruimtelijk functioneren van het gebied en de omliggende gebieden zullen overschreden worden.”
– Om het zonnepanelenpark aan het zicht te onttrekken wil men een groenscherm met een hoogte van 1,60 meter aanbrengen. De impact op de omgeving en het landschap zal evenwel aanzienlijk zijn, aangezien dit het open landschap zal doorsnijden. (Geen vergezicht meer in de Elleboogstraat.)
En paradoxaal genoeg zal hierdoor het zonnepark nog meer geaccentueerd worden. Tevens zal de zichtbaarheid (de zichtlijnen) voor de gebruikers van de omliggende wegen plaatselijk beperkt, wat de verkeersveiligheid zal aantasten. (Het te laat ingediende bezwaar ging daarover.)
Ook het advies van het Agentschap voor Natuur en Bos is ongunstig.
De zone is aangeduid als ontginningsgebied met nabestemming bosgebied.
Als er een zonnepark komt op deze locatie legt men er voor minstens 20 jaar een claim op het gebied. De ontginning kan dan niet gebeuren en de realisatie van een bos evenmin. (Barco verdedigt zich hier door te stellen dat er in verste verte nog een sprake is van mogelijke ontginningen.)
P.S. (1)
Barco heeft een project-MER screeningsnota opgesteld. De gemeentelijke omgevingsambtenaar oordeelde dat het voorgenomen project geen aanzienlijk gevolgen zal hebben voor het milieu zodat er bijgevolg geen milieueffectenrapport dient opgemaakt.
Nochtans viel de natuurtoets negatief uit. De bodem onder de panelen wordt afgeschermd van licht en regenwater zodat het bodemleven (vegetatieontwikkeling) zal verstoord worden.
P.S. (2)
Het totaal ontbreken van van bezwaarschriften (bij het openbaar onderzoek) over het project is een volkomen raadsel.