Ziezo! Daar is de eerste bezuiniging!

Gisteren konden onze brave “onnozele” verkozen raadsleden via de pers vernemen dat De Lijn het niet ziet zitten om tegen 2024 in Kortrijk nieuwe trambussen in te schakelen tussen het station en Hoog-Kortrijk. De zaak wordt sine die uitgesteld.
Het persbericht komt blijkbaar van onze lokale bewindslieden zelf, en niet van De Lijn.
Een belangrijke politiek getinte tussenvraag is dan sinds wanneer onze lokale burgemeester en/of het schepencollege daarvan op de hoogte zijn gebracht van de beslissing van De Lijn en hoelang zij daarmee hebben gewacht om dit publiek te brengen.

Nu even een P.S. , voorafgaand aan dit stuk.
Gemeenteraadsleden hebben inzage in de lijst van inkomende en uitgaande post. (Maar dat weten zij niet.)

Onze gemeenteraadwatcher verschiet daar allemaal niet van. Enkel om zijn gerenommeerd imago van positivo ten allen koste te handhaven evenals te versterken, heeft hij nooit ofte nooit twijfels laten blijken over de vraag of het prestigieuze dossier “Hoogwaardig Openbaar Vervoer” (HOV) tussen het station en Hoog Kortrijk tegen 2024 zou gerealiseerd zijn.

De investeringskost van het HOV bestaat uit twee grote delen: de aankoop van de elektrische trambussen en de heraanleg van het openbaar domein, meer in het bijzonder de Doorniksewijk.
De aankoop van 12 nieuwe trambussen zou gedragen worden door De Lijn, met enige (minieme) steun van Stad Kortrijk. De aankoop van zo’n elektrische trambus kost ongeveer 800.000 euro per voertuig. (Sommigen zeggen 1 miljoen.)

De Doorniksewijk en -steenweg zijn gewestwegen.
De kosten voor de aanleg worden samen gedragen door stad Kortrijk en het Gewest.
De heraanleg van de Doorniksewijk (naar aanleiding van de komst van trambussen) zou volgens ons meerjarenplan (pag. 92) aan Stad dan gefaseerd zes miljoen euro kosten. (Gewest: 4,5 miljoen?)
Maar met als excuus dat De Lijn niet over de brug komt met zijn bussen, heeft de burgemeester en SP.A-schepen Axel Weydts dan maar (zonder zitting van het College? zonder gemeenteraad!) zich gehaast (ASAP) om aan elkeen te laten weten dat de geplande werken in de Doorniksewijk nu ook niet zullen doorgaan.
Goed verstaan?? Ja?
Dat is dus een welgekomen alibi tot besparingen inzake investeringen, immers heel hard nodig om de vele steunmaatregelen van Stad in het kader van de coronacrisis te bekostigen.
(Kelly Detavernier, N-VA-schepen van Financiën, dacht dat men het zou redden met wat aangelegde buffers, maar dat gelooft niemand.)

In feite is de besparing voor Stad door de niet realisatie van het HOV-project in deze legislatuur nog ietwat groter.
In het meerjarenplan voor deze legislatuur is er een actiepunt 2.4.4 (pag. 36) dat slaat op “de realisatie van een betere verbinding tussen het station en Hoog Kortrijk”. (Dat is dus een langer traject dan enkel de Doorniksewijk.)
Om wat voor investeringen gaat het dan? We kennen enkel de bedragen.
– 2020: 300.000 euro
– 2023: 300.000
– 2024: 320.000
Totaal : 920.000 euro.
Nog een besparing zeg!
(En in 2025 zou er nog 220.000 euro bijkomen.)

P.S.
Tussen Stad en het Gewest is er in februari een overeenkomst (X30/N50/73) gesloten over een studieopdracht N50-Doorniksewijk. Aandeel van Stad: 650.000 euro. Gaat die opdracht nu nog door?