Spoileralert
Dit stuk is nog niet af.
Het is fluïde.
Zoals gezegd is er morgen, op vrijdag 28 maart vanaf 19 uur, voor een uitgelezen gezelschap een plechtige pre-opening gepland van de gloednieuwe kunst- en tentoonstellingssite Abby in het Begijnhofpark. Met receptie, gevolgd door een feest, waarlijk tot een gat in de nacht.
Er is een vervelende complicatie aan te stippen bij die gebeurtenis.
Op zijn website (24 maart) liet Axel Ronse weten dat hij Abby graag zelf had geopend, “maar dat is mij absoluut niet gegund“.
Ja – velen zullen vermoedelijk weten hoe dat zo komt.
Op 10 maart heeft Ronse (gewezen N-VA-schepen van cultuur, maar op dat moment toen raadslid) met slaande deuren afscheid genomen van zijn mandaat. Hij kon met de beste wil van de wereld absoluut niet meer samenwerken met het College, meer in het bijzonder dan met een bepaald deel van machthebbers.
Oorzaak? Zij vertonen een flagrant tekort aan integriteit en daar kan Ronse – zelfs als ‘gewoon’ raadslid – helemaal niet meer tegen.
(Axel Ronse was overigens het enige raadslid dat op de installatie-vergadering van de gemeenteraad ostentatief naliet om te applaudisseren bij de eedaflegging van raadslid-gemeenteraadsvoorzitter Vincent Van Quickenborne. Hij verliet zelfs voortijdig de vergadering zodat hij dientengevolge niet eens prijkt op de officiële foto van de nieuwe Raad.)
Veel troeven heeft Ronse dus niet om morgen bij de plechtige pre-opening zomaar zorgeloos plaats te nemen op de eerste rij van de uitgenodigde notabelen, zomaar pal naast burgemeester Ruthie, geflankeerd door Felix, de nieuwe schepen van cultuur en Vincent, de gemeenteraadsvoorzitter.
Vraag is intussen wie er zoal in aanmerking zou kunnen komen om iedereen hartelijk welkom te heten, gepaard met enige uitleg over de voorgeschiedenis van het project “groeningeabdij 0.2“.
Felix De Clerck, de nieuwe CD&V-schepen van cultuur, heeft part nog deel aan de verwezenlijking van de site. Zit daarenboven met een lichte handicap: vader Stefaan was helemaal niet opgezet met de afbraak van het ‘museum 1302’ en het toeristencentrum. Erger nog, zijn partij (fractie) was in de voorbije bestuursperiode gekant tegen heel dat plan “groeningeabdij 0.2.” Straks meer daarover.
Een tweede, wellicht meest vervelende vraag.
Wie – ooh wie? – krijgt het voorrecht om hulde te brengen aan de persoon en het werk van Axel Ronse? (We mogen toch veronderstellen dat dit zal gebeuren?)
Ronse kan als schepen van cultuur (2019-2024) niet enkel de realisatie van Abby op zijn palmares schrijven. Hij zorgde ook voor een nieuw, hedendaags geconcipieerd “museum 1302” in de O.LV. kerk en voor de (bijna klare) renovatie en zelfs deelse heropbouw van onze schouwburg. In één bestuursperiode nog wel.
(Even tussendoor. We staan nog altijd verbaasd over het feit dat hij indertijd voor de site Abby nog 7,5 miljoen euro aan subsidie kon ontfutselen bij de Vlaamse regering.)
Op vrijdagavond 28 maart 2025 moet er toch iemand minstens één keer de naam van schepen Ronse laten vallen?
Een staand applaus zou moeten mogen kunnen !
Kortrijkwatcher wil nog een gewaagd, bovendien positief voorstel doen om de pre-opening van Abby te doen slagen.
Bepaalde politici zouden op de receptie van vrijdagavond moeten uitgesloten worden van het genot van enige catering.
Met name: Hannelore Vanhoenacker, Jean de Béthune, David Wemel.
Waarom? Als straf !
Om dat te begrijpen dient u te weten wat er zich heeft afgespeeld in de gemeenteraad van 19 april 2022.
Politiek gezien was de bespreking van het agendapunt 14 toen het meest belangrijke (kantel)moment in de besluitvorming tot het bouwen van een nieuw museum in het Begijnhofpark. Het ging over algemene bouwaanneming van de kunst- en tentoonstellingssite, de voorwaarden en wijze van gunnen.
In de toelichting werd uitgebreid uiteengezet hoe het inhoudelijk en bouwkundig concept er uitzag, het verloop van het ontwerptraject, de timing, de bouwkost en de financiering.
– Jean de Béthune (Cd&V) zag zich genoodzaakt om het plan niet goed te keuren wegens gebrek aan degelijke info.
– David Wemel (Groen) sloot zich daar bij aan en vond dat er van alles mogelijk niet ‘duurzaam’ zou zijn.
– Hannelore Vanhoenacker (toen in de oppositie, nu schepen) was in alle staten. Er waren blijkbaar niet genoeg documenten ter inzage. (In heel dat overigens woelige deel van de zitting werkte de geluidsopname zeer slecht.)
Kortom, men zou die bouwaanneming niet gunnen.
Bij de stemming heeft Groen zich evenwel onthouden. Vlaams Belang ook, maar hield geen tussenkomst.
En de CD&V dan? Heeft gewoon niet gestemd !
Uitslag van de stemming, volgens de notulen?
– 25 ja: de toenmalige meerderheid, de tripartite;
– 6 onthoudingen: Groen en Vlaams Belang.
En verder niets: niet de minste mededeling over aantal tegenstemmen. (In de live stream hoor je de voorzitter Helga Kints ook niets daarover zeggen. Allemaal heel vreemd.)
Hannelore Vanhoenacker zal dus morgen als schepen prominent aanwezig zijn. Gelukkig zijn om zoveel goeds dat is verwezenlijkt en ons overkomt.
En Jean? Zal hij nog een pint pakken?
En Axel Ronse dan?
(…)