Vandaag Vrijdag 31 mei om 20 uur, zo stipt mogelijk.
Hotel Ibis Styles, Kennedypark 1 Kortrijk.
Causerie door “kortrijkwatcher” over het politieke beleid gedurende de voorbij legislaturen (2013 tot nu)
gevoerd door de tripartite VLD (Team Burgemeester Van Quickenborne), Vooruit en N-Va.
Nogmaals, het gaat om een lezing, geen debat, geen kiesmeeting. (Er staat geen enkele partij of andere organisatie achter dit evenement.)
Naar verluidt – pas vernomen – mogen we een ‘special guest’ verwachten!
P.S.
Een beetje verwarrend is dat op de gevel van het hotel de naam “IBIS STYLES” nogal klein uitvalt, in tegenstelling tot het opvallende opschrift ‘VISION’, de naam van het restaurant.
Monthly Archives: mei 2024
Burgemeester en schepenen hebben het ook druk hoor !
Op het College van Burgemeester en Schepenen (CBS) van maandag 21 mei om 14 uur was de burgemeester (Quickie) zelf afwezig en ook zijn collega’s Axel Weydts (van Vooruit), Philippe De Coene (ook Vooruit) en Axel Ronse (N-VA).
Die vergadering duurde nauwelijks een half uur, en toch gaven zij verstek. Verkiezingskoorts!
Zo’n vergadering neemt collegiaal beslissing. Die dag met 5 op 9 leden….
P.S.
Ruthie en Wout waren present.
Belangrijke redactionele mededeling
U zal deze week in onze alternatieve stadskrant nog weinig nieuws te lezen krijgen.
Kortrijkwatcher heeft het erg druk (en lastig) met de voorbereiding van zijn speech over het Kortrijkse beleid tijdens de voorbije twee bestuursperiodes van de tripartite Open VLD (Team Burgemeester) Vooruit en N-VA.
Nog even ter informatie.
De causerie gaat door in hotel Ibis Styles, Kennedypark 1 te Kortrijk natuurlijk. (Dat is op ’t Hoge, vlakbij de rotonde aan cinema, aan de overzijde.)
Probeer daar stipt te zijn, we starten om 20 uur. Vrijdag aanstaande 31 mei.
Ik wil nog eens benadrukken dat het geenszins in de bedoeling ligt om die causerie te herleiden tot een debat of kiesmeeting.
Tot dan.
Haha, dat wist u niet hé? Dat van die dreigende straffeloosheid in fietszones?
Eerst nog even een beetje ons geheugen opfrissen.
Eigenlijk spreken kenners al sinds 1 april van vorig jaar niet meer over fietsstraten maar over fietszones.
In die zones worden auto’s en moto’s als het ware nog wat geduld. Zo mogen die gemotoriseerden geen fietsers inhalen, maar het omgekeerde mag wel, als die haastige fietsers tenminste de snelheidsbeperking (30 km/uur) niet overschrijden. En als fietsers wat pestgedrag willen vertonen, dan kunnen ze in éénrichtingsverkeer althans de hele breedte van de straat gebruiken.
Het begin van zo’n fietszone wordt aangeduid met een blauw verkeersbord (F111) met daarop een witte fietsers, achtervolgd door een rode auto. Het einde van de zone wordt gemarkeerd door een gelijkaardig bord (F113) maar nu met rood doorstreept.
Maar nu moet u even dit weten. Het wordt ietwat verzwegen. En het vergt wel enige uitleg.
Verkeersinbreuken tegen bovenstaande regels (meer speciaal inhaalverbod) kunnen voortaan door GAS-ambtenaren worden vastgesteld. Dus ‘beboet’ met een Gemeentelijke Administratieve Sanctie. Vroeger kon dit alleen door politie, met een strafrechtelijke vervolging.
Op basis van die wijzigingswet van de GAS-wet (federaal beslist op 11 december 2023) zijn ook allerhande aanpassingen nodig in het protocolakkoord met het parket en in de politiereglementen, meer bepaald de algemene politieverordening (APV) en de bijzonere politieverordening stilstaan en parkeren (BPV).
Voor Kortrijk is dat gebeurd in de laatste gemeenteraad van 13 mei.
GAZETTEN WETEN WEER NERGENS VAN. En nochtans: dat nieuwe protocol gaat in op 1 juli 2024 terwijl die GAS-ambtenaar dan nog altijd geen sanctie (58 euro?) zal kunnen opleggen. Hij (of zij) kan er wel staan op kijken als we als chauffeur het aandurven om toch een fietser voorbij te rijden en er zelfs ijverig nota van nemen, maar daar blijft het bij.
WE STAAN DUS VAN DAN AF VOOR EEN PERIODE VAN “STRAFFELOOSHEID”, en niemand weet voor hoelang. Nogmaals: gazetten weten nergens van.
Juridisch zit het zo. De sanctionerende GAS-ambtenaar kan maar sancties opleggen voor inbreuken “F111” wanneer deze inbreuk effectief opgenomen wordt in de lijst van art.2 van een KB van 9 maart 2014. Voor die aanpassing is de FOD Mobiliteit verantwoordelijk en die blijft in gebreke.
Om die dreigende straffeloosheid uit de weg te gaan heeft Kortrijk nog aan het Parket verzocht om toch nog de vervolging verder te zetten maar men wenste daar niet op in te gaan. Teveel werk…
P.S.
In een raadscommissie (1) van 7 mei ter voorbereiding van de gemeenteraad van 13 mei beweert de GAS-ambtenaar dat de straffeloosheid al ingaat op 1 juni…
Stadsambtenaren op hun wenken bediend !
Dat moet toch een doorgestoken kaart zijn…
In vorige edities hadden we het erover dat ca. 60 ambtenaren na hard labeur een zgn. “inspiratienota” hebben opgemaakt, getiteld “Een stad met ademruimte voor iedereen“. In het laatste hoofdstuk (‘speerpunt” genaamd) had men het over “een kwalitatieve en nabije stad” en daarin pleitten de auteurs (kort gezegd) voor een soort evaluatie van heel de stadsorganisatie.
Het document van de stadsmedewerkers is ergens in april gefinaliseerd en bij ons weten aan de raadsleden kenbaar gemaakt op 7 mei laatsleden.
En dat moet lukken.
Het College was volgens een besluit van 6 mei blijkbaar al werk aan het maken om inzake de stadsorganisatie over te gaan tot “het opbouwen van een degelijke capaciteitsplanning, een heldere structuur met de nodige wendbaarheid, modern personeelsbeleis met correcte verloning.”
Dat zijn ongeveer dezelfde bewoordingen die de ambtenaren in hun inspiratienota gebruiken om hun verzuchtingen kenbaar te maken. (Ook de term “loonhuis” komt aan bod als men het wat zedig wil hebben over ‘bezoldigingen’.)
Het CBS wil (weliswaar met behulp van consultancy) drie “deeltrajecten aanpakken”:
1. Een doorlichting van de huidige organisatiestructuur.
2. Een methodiek(en) opbouwen om de workload, capaciteit in (vijf) teams te objectiveren.
3. De bestaande, opgebouwde functiematrix “wegen” met als doel loopbaanpaden voor personeel meer te differentiëren en mogelijk te maken, naast en tevens de “vernieuwing in ons loonhuis”.
Om dit alles mogelijk te maken is externe ondersteuning nodig. Tot onze verbazing heeft het College al op een onbekende datum zeven studiebureaus aangeschreven en met een aparte call gebrieft over de opdracht.
Twee offertes liepen binnen.
– De organisatiestructuur en workload zal het bureau Deloitte aanpakken voor 123.455 euro (excl. btw).
– De “weging” van de functiematrix (en dus de verloningen) zal het bureau Berenschot aanpakken voor 74.100 euro (excl. btw).
Het College merkt nog op dat in de bestaande (vierde) aanpassing van het meerjarenplan voldoende kredieten beschikbaar zijn om de erelonen en vergoedingen van die dure vogels van beide consultancybureaus te betalen. Overigens is er geen afnameplicht voor alle prestaties.
P.S.
Hoeveel stadsmedewerkers zijn er nu eigenlijk, en op welk tijdstip??
– Het CBS van 6 mei zegt: méér dan 1.800.
– De ambtenaren zeggen: begin april 1.793.
– De jaarrekening 2023 zegt: 1.536.
Even bladeren in de “inspiratienota” van onze eigenste ambtenaren (2)
Och ja. In onze vorige editie vonden we het niet echt een doodzonde dat ca. 60 van onze ambtenaren (allen van werkzaam in het stadhuis?) een zgn. ‘inspiratienota’ hebben opgemaakt met allerhande voorstellen, nog wel bedoeld als “eerste aanzet voor het nieuwe meerjarenplan“. Maar dat zij daarbij oordelen “hiermee niet aan politiek te doen“, dat is toch wel een bizarre bewering . De nota is overigens een werkstuk waarmee zij het schepencollege én zichzelf in verlegenheid kunnen brengen. Wat als straks (november) in dat aangepast meerjarenplan (het vijfde) actieplannen komen te staan die (grondig) afwijken van de voorstellen die zij hebben voorgelegd? Zullen zij zich dan loyaal gedragen? “Mee willen?”, zoals een schepen het uitdrukt. “Wie niet meewil, vliegt buiten!”
Allez. We gaan maar wat turven in dat zelden gezien soort ambtelijk document. Vermelden evenwel slechts enkele plannen uit de vele, – die waar we eventjes van opkijken.
Speerpunt 1: Slimme en creatieve stad.
De ambtenaren constateren dat Kortrijk vandaag 57,9 opvangplaatsen biedt per 100 kinderen. En het lokale streefdoel is om naar minsten 60 plaatsen per 100 kinderen te evolueren. Rekening houdend met de demografische groei willen de ambtenaren voor 2030 naar 100 extra kinderopvangplaatsen gaan. (Extra? Is dat bovenop de bestaande 57,9?) En tegen 2040 nog eens 100 extra plaatsen waarmaken.
Over het hoger onderwijs oppert men de wil om studenten te stimuleren om in Kortrijk te blijven wonen en werken na hun studies. (Nou. Ik zou zeggen: “Go West!”)
Aan de ‘young professionals” die een plekje zoeken op in onze woonmarkt komen we tegemoet in de notariskosten of introduceren het hamsterhuren (rent to buy).
In dit hoofstuk heeft men het curieus genoeg ook even over de stadsorganisatie. We zetten in op meer Individuele Beroepsopleiding of duaal leren bij de stadsmedewerkers.
Speerpunt 2: Betaalbare woonstad met zorg op maat.
Hier durven de auteurs het aan om wat kritiek te leveren op de huidige toestand “waarbij we weten” dat slechts de helft van de mensen die in 2022 aangaven dat ze een sociale woning zochten geholpen kon worden. Vandaag heeft Kortrijk 9,2 sociale woningen per 100 particulier huishoudens. Daarmee halen we wel de Vlaamse norm maar de ambtenaren willen naar 11,1 procent gaan. Men plant 1000 extra sociale woningen tegen 2040.
Volgt hier een rechts en een links standpunt. (We doen niet aan politiek!) Rechts wil hierbij samenwerking met private ontwikkelaars. Links: we voeren een belasting in op tweede verblijven. En nog ‘rechts’ is het plan om “zorg aan huis” uit te breiden met grote privé-spelers. (Dat staat er echt!)
Heel interessant is dat men de mogelijkheid wil onderzoeken om een “Community Land Trust” op te zetten. (Men koopt een huis maar niet de grond.)
Voorts wil men 400 nieuwe plaatsten in woonzorgcentra creëren,186 assistentiewoningen en 45 nieuwe plaatsen in dagverzorgingscentra. (Goed berekend op basis van demografische prognose.) Hierbij is het wel zo dat Kortrijk zijn marktaandeel van 33% in de WZC moet behouden.
We formuleren de ambitie om 2600 bijkomende ‘levensloopbestendige woningen’ te voorzien.
Bij renovatie of nieuwbouw ontwikkelen we alleen nog ‘zorgdorpen’.
Speerpunt 3: Plezante en gelukkige stad.
Speelse stad! We ontwikkelen een nieuw outdoor skatepark aan de Wembley en een BMW-parcours aan het toekomstig speelbos aan de Scheutistenlaan. (Actueel!)
We zorgen dat elke inwoner UITPAS kent. (CUBO is hier vergeten.)
Speerpunt 4: Ambitieuze centrumstad.
We blazen Eurometropool nieuw leven in. (Dat is een onvoorstelbare praatbarak!)
We richten een regionaal “Vlinderhuis’ op: stadsmedewerkers kunnen uitgestuurd naar andere gemeenten die steun zouden nodig hebben.
We streven naar 500.000 overnachtingen op jaarbasis.
O ja ! We richten een toegankelijk, persoonlijk en inspirerend toeristisch onthaal in.
We dienen in 2026 een aanvraag in om erkend te worden als onroerend erfgoedgemeente.
(We blijven citeren.)
Kortrijk blijft groeien en dat juichen we toe. Onze stad groeit vooral door migratie. We zorgen dus voor 3760 extra woningen tegen 2040.
Speerpunt 5: Zuurstofrijke stad.
We versnellen de verduurzaming van het stadspatrimonium. (Maar de financiële druk zal enorm hoog zijn.)
We richten een stedelijk of regionaal energiebedrijf op.
Burgers of organisaties die niet over de nodige middelen beschikken om zelf te investeren in PV-panelen krijgen kosteloze leningen.
We realiseren tegen 2040 31MW aan windvermogen, dat zijn ongeveer 11 nieuwe windturbines.
(En dit is zeker om te lachen? Cf. Weydts.) We stellen een mobiliteitsplan op.
We breiden het aanbod deelwagens uit met 124 extra wagens. (Twee per 1000 inwoners.)
We plaatsen nog 666 extra laadpaalequivalenten.
We planten tussen 2025 en 2030 uitgerekend nog 77.746 extra bomen, maar tussen 2021 (sic) en 2030 0,5 meter extra haag of geveltuinbeplanting per inwoner.
Tegen 2030 ontharden we 1m² per inwoner.
Enzovoort…
Speerpunt 6: Kwalitatieve en nabije stad.
Haha, schepen Ronse (N-VA) wil dat niet maar het kruim van ons ambtenarenkorps wél: we ontwikkelen de bibliotheek van de toekomst !
En hier zullen zowel de schepenen Maddens én DeCoene van opkijken. Enerzijds moeten we een aantal kroonjuwelen in het bezit van onze stad koesteren (het stationsgebouw?), maar anderzijds moeten we in onze vastgoedstrategie ook durven afscheid nemen van een aantal gebouwen.
Vandaag bezit stad maar liefst 732 vastgoedsites. Een aanzienlijk deel kamt met renovatiebehoeften. Ons doel is ambitieus: tegen 2050 moeten al deze gebouwen klimaatneutraal zijn.
In dit hoofdstuk komt opnieuw de stadsorganisatie aan bod. Zelfs met wat subtiel geformuleerde klachten.
Begin 2024 werken 1793 personen voor Kortrijk. (Ja?? Zie voetnoot.)
In 2023 verlieten er daarentegen 166 personen de organisatie en wierven we 221 nieuwe medewerker aan. Sommige vacatures blijven lange tijd open staan, nieuwe medewerkers moeten ingewerkt, de (complexe) projecten nemen toe, – en dat brengt een extra werklast met zich mee.
We gaan aan de slag met met de welzijnsbevraging uit 2023 en herhalen die minstens om de 5 jaar.
We tekenen een organogram uit voor de toekomst, een capaciteitsplanning, een fair loonhuis.
Tot daar.
Fijn dat u keek.
Al opgelet dat de nota niet zegt hoe men al die actieplannen gaat financieren??
P.S.
Volgens de pas opgemaakte jaarrekening 2023 telde stad in 2023 1.536 medewerkers. En volgens deze ambtenarennota begin 2024 1.793 !!
In 2022 ging het om 1.512 medewerkers.
Hier klopt iets niet.
Een “inspiratienota” van onze eigenste ambtenaren
Met onderhavig stuk zullen we ons weer wat vijanden op de hals halen. Misschien wel 60 ! Dat doet pijn.
Maar ja, het is altijd hetzelfde: we gaan weer met iets niet akkoord. En dan zeggen we dat, zeker als we gelijk hebben, – iets wat vaak voorkomt.
Waarover gaat het nu alweer?
Zowat 60 ambtenaren hebben met hart en ziel gewerkt (tijd zat??) aan wat zij een “Inspiratienota” noemen (34 blz.).Titel: “Een stad met ademruimte voor iedereen.” Die nota werd kenbaar gemaakt aan de raadsleden in een raadscommissie van vorige dinsdag, ter voorbereiding van de gemeenteraad van morgen 13 mei. (In die zitting komt de jaarrekening 2023 ter sprake.) Ambtenaren presenteren die nota aan de vooravond van een nieuwe legislatuur met trots, als een toekomstvisie voor Kortrijk van 2040 en zelfs nog jaren of legislaturen verder.
Het werkstuk omvat 6 hoofstukken, “speerpunten” genaamd.
We sommen ze even op:
1. Slimme en creatieve stad.
2. Betaalbare woonstad met zorg op maat.
3. Plezante en gelukkige stad.
4. Ambitieuze centrumstad.
5. Zuurstofrijke stad.
6. Kwalitatieve en nabije stad.
In ieder van die hoofdstukken is men uit op (we citeren) “het erkennen van de uitdagingen en het omarmen van de kansen die voor ons liggen. We bundelen daarbij onze gezamenlijke expertise om voorstellen te formuleren die de verdere ontwikkeling van onze stad stimuleren.”
De auteurs verklaren in hun inleiding “niet te willen aan politiek doen, die rol is weggelegd voor de toekomstige verkozenen.”
Héél juist !
Nu weet ik waarlijk niet wat die auteurs-ambtenaren dan wel verstaan onder politiek. Het document is gewoon een compleet uitvoerbaar politiek programma (zo u wil: een beleidsdocument), en kan zo overgenomen worden door een of andere partij. (Misschien zelfs door die nieuwe te vormen lijst van Quickie.) De auteurs zeggen trouwens zelf dat hun tekst “een eerste aanzet is voor een nieuw meerjarenplan.” Stel u voor ! Ze doen niet aan politiek.
Nu is het al van in de jaren toen we zelfs nog niet waren begonnen aan onze 1ste kan. ‘pol&soc’ (Ugent) dat we van mening waren dat het ambtenaren niet gegeven is om aan politiek doen. In de boekjes die we toen verslonden werd het ambtelijk apparaat dat het wél deed beschouwd als een verfoeilijke “vierde macht“.
Ja, moeten we het weer allemaal uitleggen? Ambtenaren mogen (moeten!) een politieke overtuiging hebben, enige maatschappelijke denkbeelden koesteren, maar dat wil niet zeggen dat zij zomaar als een dienstdoend collectief kunnen optreden om publiek op te komen voor een complex aan concrete, uit te voeren beleidsmaatregelen. Ach, moeten we dat nu waarlijk nog zeggen? Ambtelijke deskundigen hebben als taak om aan de ware besluitvormers (de verkozenen) adviezen en informatie te geven in de beleidsvoorbereiding. Punt.
Ik moet hier een paar dingen zeggen, meer concreet.
1.
De auteurs beweren, nog in hun inleiding: “Dit document markeert geen terugblik of evaluatie van de voorbije bestuursperiode.” Eigenaardig genoeg is die bemerking op zichzelf al een politiek statement. De auteurs leggen zich een beperking die hun werkgevers (het huidige schepencollege) wel zullen appreciëren.
Het toppunt is nog dat “dit document” wél degelijk bij meerdere ‘speerpunten’ refereert naar de huidige stand van zaken bij het beschouwde beleidsitem. En daarbij uitsluitend (op één uitzondering na) refereert naar cijfergegevens die gunstig uitvallen voor de tripartite waar zij nu nog voor werken. Goed gedaan, zou ik zeggen. Vincent Van Quickenborne zal content zijn over zijn ambtenaren.
2.
Een tweede zaak, die alhier heel gevoelig ligt.
Bij insiders althans is het een publiek geheim dat stadsmedewerkers (of zelfs kabinetsleden) “die niet mee willen” (zo drukt men dat uit in de wandelgangen van het historisch stadhuis) – zonder dat zij dat misschien zelf van plan waren – gemakkelijk de kans krijgen om “in onderling overleg” het stadhuis te verlaten.
Vandaar dat ik de 60 ambtenaren die zo hard hebben meegewerkt aan de nota de raad wil meegeven om zich gedeisd te houden als zij ooit met een schepen te maken hebben die een beleid voert dat regelrecht ingaat tegen een of ander speerpunt uit hun inspiratienota. Stel, een schepen die geen nieuwe bibliotheek wil. Of zelfs geen vernieuwde.
Wordt vervolgd.
Dan hebben we het over enkele opvallende inhoudelijke punten.
Denk nu toch NIET dat we bezwaar willen maken over de gemaakte voorstellen.
Ge kunt er gewoon niets op tegen hebben…
Kortrijkwatcher zal nog gek worden van die plaatselijke gazettenschrijvers
U zal zich herinneren hoe onze huidige burgemeester Vincent Van Quickenborne met nieuwjaar op zijn gebruikelijke triomfantelijke manier aankondigde dat stad Kortrijk de kaap van 80.000 inwoners had gerond. Hij had het over 80.257 inwoners, maar dat moest eigenlijk het cijfer 80.267 zijn.
Onze 0,00%-reporter van HLN maakte er natuurlijk veel misbaar rond. En men zag de lonen van burgemeester en schepenen al ten hemel stijgen.
We hebben als bekende negativo dit aantal onmiddellijk genuanceerd (ook op FB in de groep “Slechte Qortrijkzanen”) door te zeggen dat Quickie hier ook rekening hield met het aantal ingeschrevenen op het wachtregister. Dat aantal is zeer wispelturig want ingeschrevenen op het wachtregister zijn bijvoorbeeld buitenlandse studenten, asielzoekers, Oekraïners. Het aantal personen op die lijst is momenteel trouwens serieus onderhevig aan schrappingen. Het is mogelijk dat we straks opnieuw onder de 80K-grens duiken als we de drie registers samentellen. (Ik gis dat er nu nog zowat 80 schrappingen zijn te gaan…)
Kortrijkwatcher heeft dus altijd beweerd dat Kortrijk op 1 januari van dit jaar 79.980 inwoners telde.
Laatstleden (2 mei) stond hier zelfs nog te lezen dat op basis van dat cijfer de lijsten bij de komende gemeenteraadsverkiezingen maximaal 41 kandidaat-raadsleden kan tellen.
Dat is als dusdanig al op 28 april door de Vlaamse regering beslist.
Geen gazette alhier die daar nota van nam…
Vandaag zult u in ‘Het Laatste Nieuws’ (en straks wellicht nog een andere gazet) dit bericht kunnen lezen.
Peter Lanssens heeft dat immers nu (pas) ontdekt.
Wanneer gaan die plaatselijke reporters een keer beginnen bedenken dat kortrijkwatcher geen zeveraar is? Zij weigeren altoos pertinent om in hun berichtgeving correcties aan te brengen op basis van wat hier wordt gemeld. Een ander iets wat ons kan gek maken is dat zij zo nu en dan onderwerpen aansnijden die hier al lang zijn behandeld.
Alweer positief, d.w.z. heuglijk nieuws !
Volgens de pas opgedoken jaarrekening voor 2023 zijn de belastingontvangten met 11,9 miljoen euro gestegen tegenover het jaar 2022. We halen net de kaap van 80 miljoen. Vergelijk ook even met 2019: 70,6 miljoen.
De openstaande schuld voor stad plus OCMW bedroeg eind vorig jaar 166,8 miljoen oftewel 2.116 euro per inwoner. Eind 2022 was dat nog 141,6 M en 1.823 euro per inwoner (baby’s inbegrepen).
Maar geen paniek!
Voor het geval u het nog niet zou weten: kortrijkwatcher zal daar wat nuancering bij aanbrengen in zijn causerie op 31 mei aanstaande om 20 uur in hotel Ibis Styles (Kennedypark 1).
Immers, Kortrijkwatcher is wel degelijk een positivo !
De lezing is gratis, niettegenstaande er ook lichtbeelden worden vertoond.
Opgelet. Die lezing is geenszins bedoeld als een kiesmeeting. Polemiek wordt vermeden.
U dient te aanvaarden dat de “opinies” van kortrijkwatcher door hem beschouwd worden als FACTS !
Quickie maakt ons weerom iets wijs…
We nemen er “Het Laatste Nieuws” maar weer eens bij, het nummer van donderdag 2 mei, pag. 23 in het katern met regionaal nieuws. Met reporter Peter Lanssens als zijn spreekbuis maakt onze burgemeester Van Quickenborne het meeste kans om geheel ongehinderd volkomen onjuiste dingen te vertellen.
Het is de 0,00%-journalist niet gegeven om uitlatingen van zijn vriend Quickie te verifiëren, – zelfs als hij het al zou kunnen. En in de aanloop naar de verkiezingen kan Quickie via die gazet ook gratis en voor niets kiespropaganda verspreiden door allerlei ballonnetjes op te laten in verband met wat hij allemaal zal doen als hij opnieuw burgemeester wordt.
Vorige maandag dan liep Quickie op de markt rond te leuren met het voornemen om het standgeld van marktkramers af te schaffen. Ook in de deelgemeenten.
De twee ‘boegbeelden’ van de nieuwe partij “Gezond Verstand” (die als uit een doosje zijn gesprongen) waren er als de kippen bij om uit te pakken met een nog grotere stunt: een zekere Tom De Vlaminck en Philippe Gosselein willen ook nog de standgelden van de foorreizigers op de Paasfoor afschaffen. (Zij zijn nog niet tot het – gezond – verstand gekomen om op te merken dat forains nog andere retributies dienen te betalen aan stad.)
Nu ja.
Waar zit nu de leugen van Quickie?
Hij is absoluut geen voorstander om het standgeld voor foorreizigers af te schaffen. Niet alleen zou dat veel minontvangsten voor stad opleveren (300.000 euro per jaar), maar het is zo dat die kermisstandhouders al genoeg tegemoetkomingen krijgen van stad. Quickie vernoemt er drie: gratis gebruik van elektriciteit, opkuis, promotie door een feestelijke opening met vuurwerk.
Er ligt hier nu op ons bureau een factuur voor van zo’n forain, voor de exploitatie van een attractie van hem, dit jaar op het Nelson Mandelaplein. (Het meer goedkope plein.)
– Een artikel van die facturatie slaat op…een promotiebijdrage. Die feestelijke opening is dus ongeveer betaald door de forains zelf. Vast PROM-bedrag van 115 euro, maar blijkbaar geïndexeerd naar 117,39 euro.
– Voor een nutsvoorziening genaamd (2 x 0,32 A) is 277,04 euro gefactureerd. Dat gaat over den elektriek zeker? (Er zijn ook duurdere tarieven, bijv. voor 3 x 100 A.)
– Tiens. Er moet ook een bijdrage voor water betaald. Hier 53,08 euro. (Basisbedrag is 52 euro.)
– Ewel ja, tenslotte is er nog de fameuze standplaatsvergoeding. Voor cat. D 60% is dat per meter 140 euro, geïndexeerd blijkbaar 140,8740 euro. (Duurder kan ook, bijv. 345 euro per strekkende meter.)
Quickie maakt zijn scribent dus iets wijs (en hiermee ook de burger), en het is niet “den lange Peter” die in een volgende editie van zijn gazet een correctie zal aanbrengen. Of bijvoorbeeld nog zal reppen over de andere retributies die foorreizigers betalen voor eventuele standplaatsen voor hun caravan of woonwagen.