De ietwat meer verrassende kiesbeloftes van de tripartite in herinnering gebracht (1)

Jawel, de laatste gemeenteraadsverkiezingen dateren van 14 oktober 2018, maar het is wel zo dat de bestuursperiode loopt van begin 2019 tot en met eind 2024. Dat is zes jaar oftewel 72 maanden. We zijn dus al ietwat over de helft van de legislatuur en dat is voor een krant als Het Laatste Nieuws een gelegenheid om voor elke gemeente een selectie van kiesbeloftes onder de loep te nemen.
Voor Kortrijk was de krant (23 april) voor haar doen eigenlijk verrassend kritisch: “het stadsbestuur heeft zeker geen vrij vlekkeloos parcours afgelegd. Er zijn vrij belangrijke zaken uitgesteld of geschrapt.”
Er is wel een troost: “het vet is niet helemaal van de soep”. Komt daarbij dat HLN (= Peter Lanssens) de indruk krijgt dat de burgemeester Ruth Vandenberghe er steeds beter in slaagt om weer meer ploeggeest en enthousiasme te krijgen. (Onze indruk is van een heel andere aard: Ruthie ontpopt zich steeds beter gewoon als Miss Kortrijk en voert zichzelf waarlijk steeds uitdrukkelijker in deze hoedanigheid op. Maar daarover later een andere keer.)
HLN heeft 10 ambitieuze plannen van de tripartite bekeken en kwam tot de vaststelling dat er daarvan 5 onzeker zijn – en dat is veel: 100 ha bos, verdere verlaging Leieboorden, 750 nieuwe sociale woningen, jaarlijks referendum en wijkparlementen, nieuw festival op Kortrijk Weide. In uitvoering zijn: fietszones en komst fietscréche, 250 extra kinderopvangplaatsen, dakisolatieplan. En gepland: meer groen in winkelwandelgebied, vernieuwing stadsschouwburg.

Kortrijkwatcher gooit het even over een andere – meer speelse! – boeg.
We hebben het ware, authentieke, oorspronkelijke beloften-programma (98 bladzijden!) herlezen: “Kortrijk, beste stad van Vlaanderen”. Dat document is pas laat tot stand gekomen: goedgekeurd in de gemeenteraad van 11 maart 2019. En pas cijfermatig omgezet in actieplannen in het meerjarenplan (MPL) 2020-2025 (162 bladzijden), gepubliceerd op 4 december 2019.
Daaruit halen we enkel en alleen die punten die ons toen – en nu nog- hebben verrast. Waarvan we dachten: dat is wat te ver gegrepen. Of: dat is toch wel een ietwat grappig bedenksel. Of: dat komt er niet.
We volgen daarbij de tien beleidsdoelstellingen uit de brochure: “Kortrijk, beste stad van Vlaanderen”, en als het kan: het bijhorend kostenplaatje.

(Zie volgende editie.)