Burgervader Quickie vindt Kortrijkzanen ietwat idioot zeker? (1)


Eerst een verhaaltje…
Vincent Van Quickenborne (VLD) was nog maar pas onze burgemeester toen de kuisvrouw van de redactielokalen van kortrijkwatcher zich luidop afvroeg of Quickie misschien dacht dat zij een stomme ‘idiote’ was. Kuisvrouw had namelijk de gemeenteraad gevolgd waarbij toen drie nieuwe gemeentebelastingen werden ingevoerd, terwijl hij nog had beloofd van de belastingen absoluut niet te verhogen. Eén van die belastingen sloeg op geldautomaten (nu 550 euro per stuk en per jaar).
Quickie beargumenteerde die belasting door te beweren dat de sites rondom de geldautomaten bezaaid zijn met allerlei vuiligheid (papiertjes, peuken, kauwgum) zodat die plaatsen meer werk vragen bij de mensen van de vuilnisdienst en “nette stad”. Kuisvrouw vond dit maar een onnozel argument. “Met alle Sinezen, maar niet den dezen,” zei ze nog – om te lachen.
Dit bij wijze van inleiding.

In het bekende “Kortrijks Staatsblad” (de lokale editie van “Het Laatste Nieuws”) van gisteren 5 augustus stond alweer een artikel dat op de redactie van kortrijkwatcher consternatie veroorzaakte.
Quickie kondigde in zijn lijfgazet aan dat hij van plan is om vanaf volgende zomer microfoons te koppelen aan het al bestaande ANPR-cameranetwerk. (180 stuks of meer?). Hij wil daarmee komaf maken met straatraces en loeiende motoren. Gedaan met al die “patserwagens”!

Waarom vinden we nu dat dit voornemen van Q ons allen – Kortrijkse burgers – herleidt tot eens soort politiek naïeve imbecielen?
Omdat onze burgervader daarbij beweert dat die camera’s met geluidsensoren geen privacy-probleem gaan vormen. Die micro’s zullen immers geen gesprekken opnemen. Slimme microfoontjes zijn dat zeg!
Wie een beetje de immense (internationale) literatuur over camerabewaking op openbare plaatsen kent, weet dat dit soort camera’s uiteindelijk dient om de controle over mensen en bepaalde gedragingen nog meer en beter aan te scherpen. Geroep en getier opsporen. Geluidsoverlast ja maar niet noodzakelijk van auto’s. Ruziemakers, vechtpartijen en… betogers. Zelfs straatmuzikanten.

Q stelt de zaken dus verkeerd voor. (We blijven beleefd en zeggen niet dat hij liegt.)
In het document “Kortrijk Beste Stad van Vlaanderen” staat letterlijk (pag.70) dat camera’s die geluiden detecteren zullen dienen om criminelen te snel af te zijn”. Geen sprake van te snelle en luidruchtige wagens.

We kunnen nu reeds de proef op de som nemen. Jawel.
Vragen aan de burgemeester op welke camera’s er juist een micro zal komen. Wanneer dit op plaatsen gebeurt waar “patserwagens” helemaal niet komen, of waar geen straatraces mogelijk zijn (bijv. Overbekeplein, winkelgebied) dan maakt Quickie ons wat wijs. Omgekeerd: komen ze net op plaatsen waar het wel eens onrustig kan zijn (het ‘straatje’), dan verraadt hij de werkelijke reden of doelstelling van die camera’s.

Die ANPR-camera’s dienen voor nummerplaatherkenning maar ze kunnen ook aan gezichtsherkenning doen. (Dat kan in Kortrijk in speciale gevallen wel eens gebeuren!) We kunnen beelden ook “filteren”: zoeken naar een speciaal kenmerk en dit dan overal gaan opsporen. Kortrijk wordt zo stilaan DE “smart city” inzake surveillance, gewapend door een camerabewaking met de meest geavanceerde analysesoftware. (En Securitas mag nu zelfs meekijken.)
Kortrijkwatcher voorspelt dit al jaren. (Over camera’s met geluidopname hadden we het nog op 26 juli laatstleden!) Volgende stap, zeg je? Het inzetten van drones. Wacht maar!…

Het gesprek met de burgemeester in HLN is natuurlijk opgeschreven door Peter Lanssens, de meest trouwe “embedded” journalistiek-loyale handlanger van de regerende tripartite. Hij is overigens volstrekt niet in staat om enig weerwerk te bieden op wat het stadsbestuur zoal kond doet aan de bevolking.
Vandaar dat we overgaan op nog wat randcommentaar.

– De burgemeester zegt dat hij zich laat inspireren op wat in Genk gebeurt. Daar wil de burgemeester Wim Dries (CD&V) ook zo’n een proefproject opzetten. Hij zal er wél de gemeenteraad bij betrekken. (Bij ons komt het punt niet eens voor op de agenda van het schepencollege!)
– Hoeveel klachten zijn er al binnengelopen? Van waar? Door hoeveel oude madammekes uit de Rijselsestraat? (In Genk is men op het idee gekomen om micro’s te installeren naar aanleiding van één klacht.)
– Dat moet nu wel lukken. Er bestaat een studieboek van 153 pagina’s getiteld “Smart city en camerabeleid in de stad Genk”. Dateert van 2016 en uitgegeven in de IRCP-reeks van Maklu-Uitgevers. Wie van onze bewindvoerders (of journalisten) weet dat?? Het is een onmisbaar handboek want het behandelt objectief de gehele problematiek van de camerabewaking. Te vinden op Tinternet! Wie dit werk niet heeft gelezen, heeft over het onderwerp geen recht van spreken meer…
– Een onmisbare weblog is nog “DATAPANIK”. Geeft een overzicht over het camerabeleid in vele diverse gemeenten. (Onvermijdelijk soms ietwat gedateerd.)
– De levering van de micro’s zal ongetwijfeld alweer gebeuren door de firma RTS uit Ieper. Met het raamcontract “Smart City Tool Box” heeft die firma een monopoliepositie in Kortrijk. Maar het contract loopt ten einde op 31 december 2021. Dus moet de firma er nu alles aan doen om ultiem nog zoveel mogelijk gadgets te leveren.
– Onze senior writer bij Kortrijkwatcher woont al vele decennia op diverse plaatsen in centrum Kortrijk. Het probleem van die vele lawaaierige wagens en straatraces is hem onbekend. Wel dat van de lawaaierige huisvuilwagens in de zéér vroege morgen, het motorvlas-treffen en de Kortrijkse rally. De zomerbars.
– Quickie is een groot liefhebber van snelle wagens en autorally’s. Hij moet voor de oudere kiezers zijn imago wat oppoetsen.
– Hoeveel evenementen zal men nog toelaten met overschrijding van de geluidsnorm?
– Cultuurschepen Ronse van N-VA sprak zich in het verleden ook al uit als voorstander van camera’s met geluidopname. Dacht niet dat hij hierbij mikte op lawaaierige wagens van macho’s. En wat vindt de SP.A-fractie eigenlijk van het nieuwste initiatief van de burgemeester?

P.S.
Nog in HLN van gisteren stond een artikel te lezen waarbij de burgemeester de journalist Peter Lanssens zelf (en dus ook de lezer) behandelt als een onwetende, politieke idioot. Volgende keer meer daarover.

Het gaat over de verlenging van de Leieboorden. De kostprijs en het budget.