Voor hoeveel miljoenen zal Stad nog besteden aan veiligheidscamera’s ? (2)

We gaan het u gemakkelijk maken om deze vraag te beantwoorden. U krijgt stante pede antwoord, zonder ook maar één plaatselijke “embedded” krant te raadplegen.
U dacht wellicht aan enkele (één of twee) honderdduizenden euroots? Of hoogstens enkele tienduizenden?
Dan kent u zeker ook de broodprijs niet…

Volgens het laatste meerjarenplan (MJP) 2020-2025 wil onze burgemeester (DE ware fanaat van die tools!) in die periode van zes jaar nog voor 2,3 miljoen besteden aan “nog te realiseren” camerabewaking. Voor één soort type alleen al.
U leest het goed: 2.372.645 euro.
En volgens datzelfde MJP 2020-2025 (nog in de tijd van VOOR het huidige MJP) is er alreeds voor 688.367 euro gerealiseerd. (Dat staat allemaal aangegeven op pag. 130 van het MJP, als actiepunt 7.6.2.)
Onze onverdroten documentalist van kortrijkwatcher kon het weer niet laten om op te zoeken waarop dit laatste bedrag uit het verleden is gebaseerd. En op welke jaren dat dan zou kunnen slaan? Niet gevonden!
Onze medewerker heeft daarbij nochtans zowel het MJP 2014-2019 als dat van 2014-2020 doorsnuffeld (actieplan nr. 4, dat sloeg toen nog op veiligheid en camerabewaking). Geen enkele specifieke uitgave voor camera’s gevonden. Geen. Kortrijk, transparante stad…

Let wel nog even op. Dit is niet alles.
Nog een heel ander soort van de al vele soorten camera’s is natuurlijk absoluut nodig om aan trajectcontrole te doen. Nog wel aan eind van de weg en aan weerszijden ervan. Tools van het ANPR-type, die nummerplaatherkenning aankunnen.
Welnu, daar is door onze burgervader bovenop een apart budget voor voorzien in het MJP 2020-2025. Daar is 877.385 euro voor weggelegd. En: “reeds tevoren gerealiseerd”: 82.704 euro. Voor wie het niet kan geloven: zie pag. 131, actieplan 7.8.3.

Samengevat: alleen al voor de periode 2020-2025 wil men obstinaat nog in totaal voor 3.250.030 euro aan camerabewaking uitgeven. (Héél waarschijnlijk zijn bepaalde indirecte kosten hier niet altijd inbegrepen, zoals die voor masten, bekabeling, elektriciteit, onderhoud, dispatching.)

Hoeveel camera’s hebben ons hier nu al in de gaten?
Dat we het niet weten. Kortrijkwatcher probeert dit al jaren te volgen en de kosten ervan te becijferen, maar het lukt niet.
De gemeenteraad wordt immers al sinds jaren totaal niet meer betrokken in de besluitvorming, en van een of ander gunstig of ongunstig advies van de korpschef is ook nergens nog iets te bekennen. En aangezien men sinds eeuw en dag werkt met een raamovereenkomst met de firma RTS uit Ieper, vindt ons stadsbestuur het redelijk politiek-ethisch dat er nooit ofte nooit meer een openbare aanbesteding moet van pas komen bij een nieuwe gunning.
RTS heeft dus als leverancier (en inspirator ook zeker?) voor de eeuwigheid een monopoliepositie in onze stad en politiezone VLAS verworven en kan prijzen (en nieuwe gadgets!) bedingen, zoveel als het de firma en haar connecties best past. (We krijgen nog wel eens camera’s met geluidsensoren.)

Naar het schijnt kijken onze dispatchers nu ook met het rambo-burgerpersoneel van Securitas uit op 200 veiligheidscamera’s en 23 slimme camera’s.
(Slimme camera’s kunnen van alles aan. Gezichtsherkenning bijvoorbeeld of filtering van beelden om een bijzonder kenmerk van bijv. een persoon of een wagen te volgen.)

Maar er komen dus straks nog méér camera’s, en we vragen ons af of de mensen uit de buurt dat wel weten. Participatie!
– Voor de trajectcontrole in de Rekkemsestraat, tussen de nummers 15 en 283.
– Wandelweg – Sint-Antoniusstraat – Tuighuisstraat
– Robbeplein
– Handboogstraat – Konventstraat
– De wijken Sint-Anna, Populierenhof, Groenpark, Marionetten, Rodenburg-Abdijhoeve.

DAT PASSEERT ALLEMAAL.

(Volgende keer meer hierover.)