Ook onze lokale Kortrijkse socialist keurde de privatisering bij de PZ VLAS goed ! (Deel 3)

Even recapituleren.
– In de politieraad van januari 2020 is de (eerste) verlenging van de samenwerking tussen politie (van Kortrijk, Kuurne, Lendelede) en de private bewakingsfirma Securitas geagendeerd. Het verslag van die vergadering is op de website van de PZ nog altijd niet gepubliceerd zodat we in het geheel niet weten hoe de bespreking en eventuele stemming is verlopen.
– Het eerste contract met Securitas is goedgekeurd in de politieraad van 25 februari 2019 en daar bestaat wel een verslag van. Daarover zo dadelijk meer.
Maar eerst nog even terugkomen op een flagrante schending van een democratische grondregel.
Op 10 juli 2020 verspreidt de PZ Vlas opeens een persnota waarbij gemeld wordt dat de mobiele toezichtpatrouilles van Securitas vanaf midden juli van dit jaar een eigen lokaal en een eigen parking krijgen in het (nieuwe) politiecommissariaat van Kortrijk. (De bewakingsfirma moet daar geen cent voor betalen.) Dat is wel de puurste vorm van privatisering! Publiek eigendom komt in particuliere handen.
Securitas krijgt ook een nieuwe taak toegewezen. Die mobiele bewakingsagenten (ingehuurd en betaald door plaatselijk firma’s of verenigingen) zullen namelijk bij de uitoefening van hun werk ook “verdachte handelingen” signaleren aan de politie. En omgekeerd zullen zij bepaalde algemene informatie én tips krijgen van de politie. Verbijsterend.
Dit alles is in geen enkele politieraad geagendeerd, laat staan goedgekeurd.
Bon. Kortrijk, transparante stad!
Keren we terug tot de goedkeuring van het eerste contract tussen politie en Securitas. De politieraad van 25 februari vorig jaar.
Die samenwerking kwam tot stand na “verkennende gesprekken” van de korpsleiding met de firma. De offerte van Securitas dateert van 19 december 2018 en vermeldt als kostprijs voor 1 jaar 211.167 euro (excl. BTW) of 255.512 euro (incl. BTW). Méér dan geraamd. Zowat 30.000 euro.
Nergens is er sprake van een vorm van aanbesteding of van “verkennende gesprekken” met andere firma’s uit de bewakingssector. Intussen blijkt dat de drie grote bedrijven uit de sector (G4S, Securitas en Seris) ervan verdacht worden – al zeker sinds 2008 – concurrentie-beperkende afspraken te hebben gemaakt. (Zie bijv. De Standaard van 11 juli.) Dit even geheel terzijde.

Onze politieraad VLAS telt (zonder de drie burgemeesters) 21 leden. 17 daarvan zijn Kortrijkse raadsleden. Het zgn. Team Burgemeester heeft er 7, de CD&V 3, net als de SP.A, het Vlaams Belang 2, Groen en N-VA elk 1.
We zeggen al meteen dat er bij de stemming over dat oorspronkelijke contract met Securitas 9 onthoudingen waren van de oppositiepartijen (CD&V, Groen en VB) en 14 ja stemmen.
– De meest opvallende ja-stem is natuurlijk die van SP.A-fractieleider bij de PZ (tevens schepen en militair – in deze context niet van belang ontbloot) Axel Weydts. Hij gebruikt daarbij het klassieke cliché- argument: agenten kunnen alzo meer ingezet voor het echte politiewerk. Axel vraagt wel om een evaluatie. (Zo’n evaluatie is intussen nergens te vinden.)
– N-VA- raadslid Jeroen Dujardin (uit Kuurne) vindt dat er nu meer ruimte komt om agenten terug op straat te laten gaan.
– VLD-raadslid Mohamed Ahouna “moedigt deze beslissing aan”.
– VB-raadslid Wouter Vermeersch stelt een fundamentele vraag: kunnen mensen van de private veiligheid wel taken van politiemensen overnemen? En zullen de personeelsleden van Securitas geen misbruik maken van de camera-beelden die zij in de dispatching hebben gezien?
– CD&V-raadslid Pieter Soens vraagt zich af waarom de (vier) taken wel moeten uitbesteed. Kan dit niet opgelost in de schoot van de zone? Hij is tevens argwanend over de kostprijs.
– Groen raadslid Mattias Vandemaele wil weten of men eventueel nog taken zal uitbesteden. En wordt er bespaard door samen te werken met de private veiligheid?

Maar wat vraagt kortrijkwatcher zich af, denkt u nu?
Waarom er niemand heeft tegengestemd!