Quote van de dag: “Dat is gelukt, hé”

Helaas moet we even onze artikelenserie over “de voortschrijdende privatisering bij de politie” onderbreken voor een uitspraak die we zouden benoemen als “HET leugentje van de dag”.

De quote komt van Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne en is te vinden op pag. 25 van het weekblad “De Krant van West-Vlaanderen”.
Quickie kreeg vandaag in dat Roularta-blad vanwege (sport)journalist Frank Buyse een interview te verduren, gespreid over 5 bladzijden met 6 foto’s (waarvan één gespreid over twee volle pagina’s – een unicum in de regionale pers en elders ook).

Op pag. 25 komen de corona-mondmaskers ter sprake.
Vincent zegt daarbij wat volgt. “Ik zei (…): stop met die zever van de mondmaskers! Elke gemeente moet daar zélf voor zorgen! Dat is gelukt, hé.”
De interviewer had nu stante pede keihard kunnen vragen of dat wel goed is gelukt, in Kortrijk dan meer speciaal. Hé?

Maar dat is hem verdomd niet gelukt. Onze plaatselijke persjongens staan er bekend om dat zij veel dossierkennis missen, en als ze dan soms (of veel wél) iets weten waarover de coalitie niet fier kan gaan, doen ze regelrecht aan zelfcensuur. Ze reppen er met geen woord over. Zo. Weer even wat gal uitgespuwd door de senior-writer van dit blad. Het lucht niet op.

Onze vraag is hier dientengevolge in welke mate de aankoop en de verspreiding van mondmaskers door de aankoopcentrale Kortrijk voor 15 gemeenten uit de buurt is “gelukt”. Hé!

De aanbesteding
Stad heeft als aankoopcentrale voor 15 gemeenten 24 firma’s aangeschreven en er liepen 14 offertes binnen. Een vergelijking van die aanbieders (prijs/kwaliteit en leveringstermijn) is nergens openbaar gemaakt. Is die wel gemaakt?
Maar zoals te verwachten, is de aanbesteding op vrijdag 25 april besteed aan 2 lokale bedrijven: Verdolux uit Harelbeke en (om de burgemeester aldaar content te stellen) ook Celesta uit Wevelgem. (Pas nu is uitgekomen dat de maskers in Portugal werden geproduceerd, en “helaas” weer door een vraag van het VB.)
Stad bedong dat het grootste deel van de levering zou geschieden op 30 april, en de rest dan kon gespreid tot ten laatste op 4 mei. Hoe is dat afgelopen?
– Verdolux leverde een eerste lading op 13 mei en de laatste stuks gespreid tot op 16 mei.
– Celesta kon de levering doen in twee dagen: op 12 en 14 mei.

De prijs
Verdolux kreeg de gunning van 207.100 stuks aan 1,6 euro per stuk voor 400.945 euro. En Celesta voor 100.100 stuk aan 1,2 euro voor 145.345 euro.
Maar stad had nog geen weet dat de BTW begin mei (tijdelijk) zou dalen van 21% naar 6% zodat de verlaging van het BTW-tarief voor een daling van de totale prijs zou zorgen met 67.722 euro. In hoever dit al is verrekend met de leveranciers is ons onbekend.

De kwaliteit
Burgemeester Van Quickenborne heeft in de gemeenteraad duidelijk gesteld dat de mondmaskers zouden getest worden, en via de pers (“De Krant van West-Vlaanderen”) laten weten dat ze veilig werden bevonden.
Raadslid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) heeft de testrapporten opgevraagd maar het stadsbestuur heeft die nooit kunnen voorleggen. Het stadsbestuur verdedigt zich nu met te zeggen dat er geen norm bestond in België en dat men dus geen kwaliteitstesten kon houden.

Verkeerde instructie
Bij de verdeling van de maskers werd in een begeleidend schrijven toegevoegd waarbij werd aanbevolen om ze te wassen op 60 graden en te strijken. Nu is het zo dat maskers uit polyester (die van Wevelgem) zo’n temperatuur niet verdragen en niet moeten gestreken worden.

Klachten
Er liepen 104 meldingen binnen om te zeggen dat men geen mondmaskers had ontvangen.
39 meldingen gingen over te weinig ontvangen mondmaskers voor het huishouden.

De firma Celesta werd in gebreke gesteld
Vooreerst omwille van de laattijdige levering. De boetes konden oplopen tot 50 à 60% van de kostprijs. Celesta riep overmacht in en stad is daarop ingegaan.
Wel werd een resterende levering van 67.600 maskers geannuleerd.

De firma Verdolux werd ook in gebreke gesteld
Hier ging het om een aantal defecte mondmaskers. Stad bedwong een prijsverlaging voor een laatste 29.000 stuks.

De terugvordering van de kostprijs bij de deelnemende gemeenten is gewijzigd.
Men had er geen rekening me gehouden dat alleen Wevelgem enkel maskers van Celesta werden bedeeld.

Ziedaar hoe de aankoop van maskers door Kortrijk is gelukt, hé!