In een vorige editie van deze stadskrant kreeg u een overzicht van de budgettaire omzet van een aantal parkings ter stede. Alweer zo’n bericht dat volgens onze lokale pers de gemiddelde Kortrijkzaan niet interesseert, terwijl diezelfde Kortrijkzaan al jaren foetert over het gemeentebedrijf Parko, met zijn naheffingen (de “pakmadams”), verhoogde tarieven en het groeiend aantal fietsstraten.
Het meest opvallende in de lijst was de discrepantie tussen de verhoopte inkomsten (1.200.000 euro) en de gerealiseerde omzet (805.812 euro) van de parking “K in Kortrijk” in 2019.
In dit verband moeten we een aantal oude koeien uit de gracht halen, want het stadsbestuur en de verantwoordelijke schepen Axel Weydts (SP.A) voor het parkeerbeleid houden daar absoluut niet van. (Hierbij geholpen door de pers verdoezelt de tripartite telkens opnieuw zijn malgoverno uit het verleden.)
– De parking K is géén eigendom van stad.
We hebben die site in 2017 gehuurd op vraag van de toenmalige eigenaar van het shoppingcentrum (de N.V. ‘K in Kortrijk’ met zetel in Zaventem) vertegenwoordigd door de N.V. Group Hugo Ceusters-SCMS met zetel in Antwerpen. De parking was toen geëxploiteerd door de wereldberoemde groep Q Park.
– De huurovereenkomst met stad nam een aanvang op 1 oktober 2017 en kreeg een looptijd van 15 jaar, maar Parko zelf kan een huurhernieuwing aanvragen.
– De leden van de toenmalige Raad van Bestuur van Parko hebben de intentie van stad (schepen Weydts?) om Q Park te huren kunnen vernemen via de pers. Zij hebben dan op 19 september 2017 de overeenkomst goedgekeurd met een ongezien krappe meerderheid van 6 tegen 5 stemmen. De afgevaardigden van CD&V, Groen en Vlaams Belang waren tegen.
– De huurovereenkomst werd pas in op 9 oktober 2017 door de tripartite goedgekeurd in de gemeenteraad, dus nadat de huur al een aanvang had genomen.
– De jaarlijks te indexeren basishuurprijs bedraagt 1 miljoen, en wel exclusief BTW. (Parko is uiterst karig over financiën, – we vermoeden dat de huurprijs nu 1.060.000 euro bedraagt.) Stad staat in voor een huurwaarborg van 250.000 euro (3 maanden huur).
Het malgoverno
De huurlast van meer dan 1 miljoen is sinds 2017 nog geen enkel jaar gedragen door de gegeneerde inkomsten van de gebruikers van de parking.
De bazen van Parko hebben nochtans altijd het tegenovergestelde geponeerd. Of ze mikten alleszins minstens op een break-even financieel resultaat.
Zij hebben daarbij gebruik gemaakt van een kosten-baten analyse van de exploitatie van de parking voor 2018 en die vergeleken met die van Q-Park uit 2014.
Volgens dat document uit een raadscommissie van 3 oktober 2017 (niet in de pers verschenen) zouden de totale kosten – met inbegrip van de huurprijs, het onderhoud, de energie – 1.226.598 euro bedragen. En de baten geleverd door de gebruikers: 1.364.040 euro. Een positief saldo dus van: 137.451 euro. (In 2014 maakte Q-Park integendeel een verlies van 189.313 euro.)
In 2019 boekte parking K dus een tekort van 394.180 euro.
P.S.
Parko vertikt het om op de website informatie te geven over begrotingen en rekeningen. En de jaarrekening 2019 is nog niet gepubliceerd op de balanscentrale van de Nationale Bank.