De beslissing om tuincoaches in te zetten in de tuinen van stad Kortrijk dateert al van 25 november vorig jaar. Men (wie?) zit waarschijnlijk al lang te broeden op dit idee want men heeft “na marktverkenning bij verschillende firma’s (ook in eigen streek)” beslist om acht firma’s aan te schrijven.
Als wijze van gunnen koos men voor een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking. Op 16 december dan is een verslag opgesteld over het nazicht van de offerte, maar noch over de jury, noch over de wijze van selectie of de motivering bij de keuze van de (beste) opdrachtnemers is ook maar iets gekend.
Het enige wat we dus weten is dat er uiteindelijk met vijf kandidaten voor 1 jaar een raamovereenkomst is opgesteld waarbij is bepaald dat de tuincoach aan de geïnteresseerde burger tips en ideeën geeft om zijn/haar tuin ecologisch, onderhoudsvriendelijk en met meer ruimte voor biodiversiteit in te richten.
Dit alles moet dan gebeuren door middel van een plaatsbezoek en verkennend gesprek met de tuineigenaar , de opmaak van een schets/vlekkenplan en een persoonlijk verslag met tips/plantenkeuze/beheer. (Dit verslag moet ook ter beschikking gesteld van stad.)
Na een periode van één jaar zal men de dienstopdracht evalueren en maakt men een nieuwe opdracht voor een periode van 5 jaar.
De kostprijs van de opdracht voor dit jaar 2020 raamt men op 25.000 euro, inclusief BTW. (Idem voor de volgende jaren.)
Zal dit krediet voor dit jaar wel voldoende zijn?
Wat de opdrachtnemers per uur mogen aanrekenen aan stad weten we niet. Eén verkozen tuincoach (Wannes Ureel) vermeld zijn loon op zijn website: 35 euro per uur. Als we ons aan dit (toch lage?) bedrag houden, dan mogen alle vijf coaches samen met het budget van 25.000 euro maximaal 714 uren besteden. Als zo’n opdracht twee uur in beslag (wat ons nog weinig lijkt) dan zijn er maximaal 357 werkuren mogelijk. En er zijn naar het schijnt nu al 250 gegadigden om zo’n tuincoach te consulteren.
Maar goed.
Wie mag u dus thuis verwachten als u zich hebt ingeschreven om uw tuin ecologisch en biodivers in te richten, zeg maar wat “wilder” en met minder gazon. (Het staat niet de gazetten.)
Zie volgend stuk.