“Stad Kortrijk” heeft eindelijk ervaren dat de interesse in de stedenband met Cebu is “afgenomen” (heeft die ooit wel bestaan?) en de samenwerking is uitgedoofd.
Argumentatie voor de stopzetting: “Binnen Kortrijk is er voor deze specifieke samenwerking geen draagvlak meer. Er konden weinig mensen gemobiliseerd worden en de stedenband wordt noch gedragen, noch beleefd in Kortrijk. ”
Kortrijkwatcher zei dit in meerdere stukken, al vele jaren. De negativo!
Even een vluchtige historische terugblik.
– Vanaf 2001 heeft men er vier jaar lang over gedaan om uiteindelijk de Filipijnse stad Cebu te kiezen als partner voor het opzetten van een stedenband. De motivering van de keuze is altijd onduidelijk gebleven, niettegenstaande bijv. een vraag van voormalig raadslid Marc Lemaitre hierover.
– Vanaf 2004 tot en met 2012 vonden er heen en weer 11 werkbezoeken plaats (6 in Kortrijk en 5 in Cebu City). 29 mensen namen er aan deel. Tussen 2014 en 2019 waren er 4 werkbezoeken (2 in Kortrijk, 2 in Cebu).
19 deelnemers.
Al deze deelnemers (ambtenaren, schepenen, zelfs reporters van radio Quindo) vonden deze bezoeken natuurlijk heel inspirerend en waren enthousiast over de samenwerking.
– Wat dat allemaal heeft gekost is praktisch niet te achterhalen. (Stadsbudget 2015 bijv. voorzag 20.677 euro, maar rekende ook op subsidies.)
– Vanaf 2011 werden er “jongerenreizen” opgestart, in samenwerking met Haarlemmermeer, de Nederlandse zusterstad van Cebu. Tot 2019 ging het om 8 edities (4 in Kortrijk en 4 in Cebu). De deelnemers (veel bakvissen) aan deze “inleefreizen” waren waarlijk dolenthousiast.
– Een evaluatierapport van 2013 was positief, maar vond dat er toch aandachtspunten waren. Bijv. dat de Kortrijkse bevolking nergens van wist. (Cebuanen trouwens ook niet.)
– Wat deed men zoal tijdens deze werkbezoeken? Rapporten bleven meestal uit of waren niet openbaar. Kortrijkwatcher herinnert zich vooral nog dat wij de Cebuanen een keer leerden hun afval composteren.
Een nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor 2014-1016 verbreedde (hopeloos) de doelstellingen naar wederzijds leren over klimaatmaatregelen en burgerparticipatie. Na 2016 is er geen samenwerkingsovereenkomst meer gesloten maar in 2017 kwam er toch nog een delegatie uit Cebu op bezoek en ging de “mondiaal ambtenaar” (Stijn?) nog naar een festival te Cebu. Vergezeld van een choreograaf en een kostuumontwerper om onze de sinksenfeesten te inspireren…(Stel u voor!)
Een roemloos einde van een Kortrijkse band met een megastad van meer dan 800.000 inwoners.
Wat nu gedaan?
Stad bezint zich over alternatieven.
En waarlijk. Eén ervan heeft Kortrijkwatcher (de positivo) ooit voorgesteld. Laat ons een stedenband sluiten met de thuisbasis van grote diaspora alhier (inwoners van vreemde origine in Kortrijk). Bijv. met een stad uit Marokko…
Monthly Archives: januari 2020
Breaking news : stedenband met Cebu stopgezet !
We zeggen het al jaren en jaren: die stedenband met de stad Cebu op het gelijknamige Filipijnse eiland heeft en had geen enkele zin. (Nooit geweten wie die “band” heeft bedacht en waarom.)
Meer nieuws volgt later.
P.S.
Cebu is niet wat men noemt: een zusterstad.
Zelden meegemaakt: een eindafrekening lager dan het offertebedrag
Het gaat over de eindafrekening van de restauratie van de laatste huizenrij in het begijnhof, kant O.L.Vrouwkerk. De zogenaamde fasen 8 en 9 (van het globale restauratiedossier dat al minstens 30 jaar aansleept) en die slaan op de woningen 7-8-9 en 3-4-5-6.
De gunning van deze opdracht ging op 17 november 2016 naar de firma Monument Vandekerckhove uit Ingelmunster voor een offertebedrag (bestelbedrag) van 3.898.068 euro of 4.131.952 euro inclusief 6% BTW.
Na verrekeningen (in min) en prijsherzieningen kwam de kostprijs uiteindelijk op 3.823.058 euro of inclusief BTW op 4.052.442 euro.
Batig saldo: 79.510 euro.
De Vlaamse subsidies vanwege de dienst Onroerend Erfgoed uit Brugge bedragen 2.463.538 euro, incl. BTW.
Zodoende kost het project aan Stad (OCMW) “slechts” 1.588.904 euro.
Curieus dat de “embedded press” – meer speciaal HLN – dit goede nieuws niet heeft gebracht.
P.S
Er komt nog een laatste fase 1O: de buitenaanleg. Heraanleg van de bestrating, andere lampen, nieuwe nutsleidingen en riolen. Zou 1,1 M kosten.
In het meerjarenplan is hiervoor 1.350.000 euro voorzien en men hoopt op 488.000 euro subsidies.
En dan is er nog zoiets van een “plusfase” waarover nog geen bedrag is gekend. De vroegere gerestaureerde woningen uit de jaren ’90 krijgen een soort opsmuk…
En hoe zit het met de dakisolatie in doe woningen??
Neen, de werken zijn nog niet voltooid!
Is een toeristisch onthaal nog relevant?
Tijdens de nu al jarenlange zoektocht naar een beter gelegen site voor het toeristisch onthaal heeft men zich afgevraagd of zo’n balie eigenlijk nog wel relevant is.
Volgende cijfers komen uit een onderzoek naar vakantiegangers “in de Leiestreek”. De vraag luidde: “Waar haalt de bezoeker zijn info?” (Het jaar van de vraagstelling is niet aangegeven.)
VOORAF:
Onlinekanalen: 33%
Eigen ervaring of eerder bezoek: 24%
Van vrienden of familie: 21%
Brochures of drukwerk: 12%
TER PLAATSE
Logiesuitbater: 53 %
Dienst toerisme: 21%
Via attractie: 11%
Routeplanner: 7%
Om het aantal baliebezoekers in perspectief te plaatsen heeft men een vergelijking gemaakt met twee gelijkaardige centrumsteden en met ongeveer hetzelfde aantal overnachtingen.
HASSELT
Aantal overnachtingen in 2017: 232.469 (In Kortrijk: 240.516.)
– Baliebezoekers Kortrijk in 2018 dan: 33.120 (Overnachtingen alhier in dat jaar: 245.041.)
– In Hasselt in 2018: 67.391
MECHELEN
Aantal overnachtingen in 2017: 232.469
– Aantal baliebezoekers Kortrijk in 2018: 33.120
– In Mechelen in 2018: 79.416 (Daar is ook en vrijetijdsdienst en toerisme aan één balie.)
WAT VALT DAAR NU UIT TE LEREN ?
NIETS TOCH?
HET TOERISTISCH ONTHAAL VERHUIST, EVENWEL NOG ALTIJD TIJDELIJK…
Het toeristisch onthaal verhuist naar het onthaalpunt van het begijnhof, na sluiting van het zgn. museum 1302, dat wil zeggen eind dit jaar.
Nochtans zal Toerisme Kortrijk alweer een “traject laten opstarten” om uit te kijken naar een definitieve locatie in samenspraak met en onder leiding van de teamverantwoordelijke communicatie, stadsmarketing en toerisme én met ene Rudy Vandeputte. Men zal daarbij toelating moeten krijgen van Vlaams minister van toerisme, want het toeristisch onthaal in 1302 werd geacht daar te blijven (vanwege subsidies?) tot 2022.
Tot op heden werken vrijwilligers in het infopunt van het begijnhof. Die worden (op één na) dus vervangen door het bestaande stadspersoneel van het “museum”. De administratie (back office) blijft in de Groeningeabdij.
Dat “besluit” heeft al een uitgebreide studie achter de rug. Met zwaarwichtige beschouwingen die we u besparen.
Wel krijgen we interessante cijfergegevens te lezen. Dat is voor een volgende keer.
Verwachte ontvangsten vanwege de verkoop van stadspatrimonium (2)
Stad hoopt van nog dit jaar 1,5 miljoen euro binnen te rijven door de verkoop van onroerend goed. Voor dit jaar weten we ook wat men wil van de hand doen en die 1,5 M lijkt me dan toch weinig. Verwacht men mislukkingen? Het zou gaan om Doorniksestraat 166, Goed te Boevekerke, Amsterdams poortje, Lange Brugstraat 1-3, Spoorweglaan (Achturenhuis?).
Verwachte inkomsten voor volgende jaren:
– 2021: 1,87 M
– 2022: 2,03 M
– 2023: 1,39 M
– 2024: 1,31 M
– 2025: 2,12 M
Totaal voor de hele periode: 10.230.000 euro.
Maar er zijn ook uitgaven mee gemoeid.
Het saldo (de netto-ontvangsten) bedraag dan voor de periode zowat de helft: 5.560.878 euro.
Welke onroerende goederen wil stad (OCMW)verkopen in de periode 2020-2025? (1)
Tuinstraat-Nieuwstraat
Beheerstraat-Nolfstraat
Parko-gebouw
Verkopen ifv centralisatie depot Ruimte (?)
Kerkenplan
Aalbeke: Skut, oud gemeentehuis, brandweerkazerne
Blauwpoort Waregem (dit sleept al jaren aan)
Lichtendal
Hoeves in Beveren-Leie, Marke, Moorslede en gelegenheidsverkopen
Landbouwgronden
Ontwikkeling stadsgronden (Prado,…)
Project Mercurius
Woning Achturenhuis
Woningen Moorseelsestraat Heule
Verkopen verkaveling Oostrozebeke
Perceelgrond Beveren-Leie
Restgronden stad
P.S.
In volgende editie verwachte opbrengsten, maar enkel de totalen per jaar.
Nauwgezet bekeken: de 13 miljoen voor nieuwe sportinfrastructuur
Zoals iedereen nu wel begint te beseffen is de lokale editie van ‘Het Laatste Nieuws’ (HLN) zowat het staatsblad van de Kortrijkse tripartite, met meer speciaal persjongen Peter Lanssens (lps) als gedweeë woordvoerder van het schepencollege.
In de krant van 15 januari krijgt alweer schepen Arne van Team Burgemeester (aka Vandendriessche) uitvoerig het woord over de op til zijnde nieuwe sportinfrastructuur. Met foto. Ongehinderd door enige kennis van zaken heeft (lps) opgetekend wat schepen Arne hem heeft gedicteerd of als kopij heeft bezorgd.
Aanleiding voor het humbug-bericht is dat Arne aan (lps) heeft verteld dat zijn geplande investeringen vorige maandag (13 januari) groen licht kregen van het schepencollege inzake de te verwezenlijken nieuwe sportinfrastructuur. Het gaat om 13.050.000 euro.
Dat ‘pakket’ slaat dan op het omvormen van het sportcentrum Wembley tot een open recreatiedomein plus nog vier andere projecten: het vernieuwen van een sportcentrum en een sporthal, het aanbrengen van kunstgrasvelden, de komst van een vechtsporthal. (In deze alinea maakt de krant geen gewag van nieuwe kleedkamers.)
Met de nodige acribie heeft kortrijkwatcher dus even de dagorde bekeken van dat College van 13 januari. Daar staat als punt 18: “masterplan Wembley en omgeving”. En niets meer. Geen sprake van de andere vier voornoemde projecten. Voor Arne was dit punt dus gewoon een dankbare aanleiding om zijn toekomstig sportbeleid bij de ‘embedded press’ nogmaals in de verf te zetten.
Schepen Arne pakt uit met cijfers, en dit is altijd opnieuw voor onze gemeenteraadwatcher een teken om danig op zijn hoede te zijn.
De krant (Arne) meldt dat de stad Kortrijk voor 13.050.000 euro van nu (2020) tot eind 2024 (dus niet 2025, van belang – zie verder) zal pompen in nieuwe sportinfrastructuur.
We overlopen even de bedragen, zoals opgetekend door (lps).
Er zijn drie prioritaire acties (wordt niet zo gezegd in de gazet):
– het omvormen van het sportcentrum Wembley in de Moorseelsestraat: 5,25 miljoen euro;
– de komst van een vechtsporthal in het gewezen zwembad Mimosa op Sint-Elisabeth: 1 miljoen euro (als we er nog het jaar 2025 bij tellen!);
– de aanleg van vijf kunstgrasvelden voor de provinciale voetbalclubs: 3,25 miljoen euro.
Volgen nog niet-prioritaire acties:
– nieuwe kleedkamers voor de sportcampus Lange Munte: 3 miljoen euro;
– renovatie van sporthal 3 Hofsteden in de Renaat de Rudderlaan: 550.000 euro.
Samengeteld geeft dit inderdaad voor de vijf acties 13.050.000 euro. Dat klopt. Maar!
Wat kortrijkwatcher evenwel danig intrigeert is dat slechts voor twee acties de aangegeven kostprijs klopt met wat in het meerjarenplan 2020-2025 is aangegeven. En dan nog...
1. De kostprijs voor de kunstgrasvelden (3,25 miljoen). In de krant worden slechts de geplande acties weergegeven voor de jaren 2020 (Aalbeke en Heule), 2021 (Bellegem en Bissegem) en 2022 (SV Kortrijk). Dan komen we slechts aan 2,61 miljoen euro volgens het meerjarenplan. (Volgens dat plan is er niets voorzien in 2023 maar voor 2024 is nog een krediet van 630.502 euro. Dan komen we wel aan die 3,25 miljoen. (Maar waarop slaat dit bedrag dan wel?)
2. Gelijkaardige vaststelling voor de vechtsporthal. De 1 miljoen halen we pas als we er het jaar 2025 bij rekenen.
Wat zijn nu de begrote bedragen volgens het meerjarenplan?
– Wembley: 5 miljoen (i.p.v. 5,25 miljoen);
– vechtsporthal: 741.670 euro voor 2023 en 2024 (i.p.v. 1 miljoen);
– kunstgrasvelden: 3,25 miljoen (met het jaar 2025 erbij);
– kleedkamers: 2.780.025 euro (i.p.v. 3 miljoen);
– 3 Hofsteden: 445.000 euro (i.p.v. 550.000 euro).
Samengeteld komen we dan aan een investering van “slechts” 12.216.695 euro. Vanwaar dat verschil? Moet er nu een eerste herziening komen van het meerjarenplan?
P.S.
In de krant zegt Arne nog dat stad in de sport drie keer meer zal investeren dan in de vorige legislatuur.
De juistheid van die bewering valt niet te controleren. De schepen geeft geen cijfers. Zegt ook niet waarmee hij vergelijkt. Met de begroting uit het vorige meerjarenplan 2014-2020? Of met de werkelijk gerealiseerde uitgaven? En: rekent hij er nog het jaar 2020 bij uit dat vorige meerjarenplan?
Persjongen Peter Lanssens heeft ook hier niet om nadere toelichting gevraagd…
Enkele meer bizarre actieplannen in de bestuursperiode 2020-2025
Als we bij een of ander van die rare plannen een specifiek budget vinden wordt dit vermeld. De nummering slaat op de beleidsdoelstellingen.
1.2.4. We organiseren eenmaal per jaar een wijkparlement. (Moest al gebeurd zijn.)
2.3.3. Er komt een fietscrèche (sic) in het winkel-en wandelgebied. (Daar is al lang sprake van. Men dacht ooit aan de gewezen pizzahut op de Grote Markt.) En de dienstverlening voor fietsers komt samen in 1 loket: de fietsambassade! Daarvoor vinden we een krediet van 10.000 euro per jaar.
2.5.6. We onderzoeken het nut van de invoering van een lage emissiezone.
(Schepen Weydts is niet echt enthousiast. Kreeg al heel wat te verduren met zijn fiets- en parkeerbeleid.)
3.2.8. We organiseren een eerste zintuigenwandeling doorheen de stad. (??)
3.5.2. We stimuleren het gebruik van van herbruikbare boodschappentassen.
3.5.3. We organiseren een plastiekvrije week.
4.2.3. We onderzoeken of er ruimte is voor een camping. Krediet: 50.000 euro, eenmalig.
4.4.2. We richten een ondernemingsraad op. (??)
4.5.2. We brengen plekken voor scale-ups in kaart. (??)
4.6.2. We onderzoeken het potentieel van een internationale school voor secundair onderwijs.
5.6.5. We introduceren de Kostenknipper. (??)
5.7.4.. We richten een wijkgezondheidscentrum op in overleg met huisartsen en experten. (In de vorige legislatuur niet gelukt.)
5.7.9. We stellen een vermissingsprotocol op voor mensen met dementie. (Ongetwijfeld een voorstel van de burgemeester.)
6.3.1. Er komt een nieuw cricketveld op de Lange Munte.
6.3.2. We onderzoeken de mogelijkheid van een privaat golfterrein. (Dit stootte vroeger altijd op een veto van de S.P.A.)
7.1.3. We organiseren een Grote Kuis in elke wijk. (??)
7.4.4. Er komt een digitale controlepost van de politie in het centrum van de stad. (Graag meer uitleg…)
7.4.5. We onderzoeken of er een nieuw brandweergebouw kan komen in Kortrijk. Grote kost! Ieder jaar een krediet van 1.117.800 euro.
7.5.4. We stellen een jongerenflik aan.
7.5.5. We richten een lokaal meldpunt op voor cybercriminaliteit.
(Is dit een taak voor een gemeentebestuur? Wie bedenkt er nu zoiets? Een misdrijf melden aan de stadsadministratie.)
7.6.3. We gebruiken drones bij inbraken en brand.7.6.4. We testen nieuwe technologieën uit zoals bodycams en geluidsensoren. (Daar zijn ze dus: de camera’s die geluiden opnemen.)
7.9.6. We zorgen voor een hondenzwemvijver.
8.7.4. We organiseren een vaste en regelmatige openluchtcinema. (Taak voor een gemeentebestuur?)
9.1.6. De Veemarkt wordt mogelijks opgewaardeerd met een markthal.
Budget: 394.160 (2023), 1.875.280 (2024), 2.030.560 euro (2025).
9.1.9. Parking Groeningelaan verdwijnt en wordt groen.
Budget: 58.330 (2022), 861.670 (2023), 80.000 euro (2024).
Opbrengst van de terrasbelasting ?
Kortrijk heeft met ingang van 1 januari van dit jaar de terrasbelasting afgeschaft.
Het besluit hiertoe werd in de gemeenteraad genomen bij de bespreking van het nieuwe meerjarenplan 2020-2025, maar een apart debat over die opheffing is eigenlijk niet gebeurd.
Het belastingreglement op het plaatsen van terrassen is voor het laatst goedgekeurd in zitting van 14 december 2015 en sloeg wel degelijk op de aanslagjaren 2016 tot en met 2020. De tarifering was volgens een zonedefinitie ingedeeld in drie categorieën en ging van 5 euro per m² over 12,5 naar 30 euro per m², jaarlijks te betalen.
Dat is dus nu ongedaan gemaakt.
Volgens de jaarrekeningen bedroeg de vordering 58.662,50 euro in 2017 en 60.762,50 euro in 2018.
De jaarrekening 2019 is nog niet gekend (dat kan aanslepen tot in mei) maar schepen Arne (u weet wel: ook Vandendriessche genaamd) meent nu al zeker te weten dat de opbrengst voor 2019 zal oplopen tot 78.025 euro voor 205 horecazaken. (Op WTV hield men het op 70.000 euro. Journalistiek!)
Slaat dit bedrag puur op vorderingen of zijn dit alreeds werkelijk geïnde bedragen? (De invordering van de belasting geschiedt middels een kohier en niet met een contante betaling.)
Hoogst waarschijnlijk is men bij de stadsadministratie zeer opgelucht dat die belasting is afgeschaft. Wat een rompslomp moet het niet geweest zijn om telkenjare per horecazaak de hoogte van het belastingbedrag te bepalen. Stijgingen en dalingen van het aantal terrassen. Verkleinen en vergroten van de oppervlakte (en hoe meet men die m² als er geen afbakening is?) Bepalen van mogelijke vrijstellingen. En al die discussies op de Grote Markt…