Als er in kranten of zo sprake is van Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) heeft men het altijd over GAS-boetes. Een soort pleonasme. Alsof er bij inbreuken op politieverordeningen altijd sprake is van geldboetes. Ja, die kunnen oplopen tot 350 euro of voor minderjarigen tot 175 euro.
Maar de behandeling van die inbreuken kan in bepaalde gevallen ook resulteren in bemiddeling, of het opleggen van een gemeenschapsdienst, of de “boete” kan bestaan uit een of andere schorsing of intrekking van een vergunning.
Het besef bij de publieke opinie dat die GAS-boetes enkel goed zijn voor de stadskas is ongemeen groot. Men heeft er geen weet van dat alleen al de administratieve behandeling of bemiddeling van GAS-dossiers door de ambtenarij geld kost aan gemeente of stad.
Omdat het Gas-team van Kortrijk ook zijn diensten aanbiedt aan gemeenten van de politiezone Vlas (+ Kuurne en Lendelede), de PZ Grensleie (Menen, Wevelgem, Ledegem), en de PZ Mira (Waregem, Anzegem, Zwevegem) is men wel genoodzaakt om te berekenen wat de loonkost bedraagt bij behandeling van een GAS-dossier door de sanctionerende ambtenaren (3 in aantal?) en administratieve medewerkers (2?).
Men gaat er hier van uit dat die ambtenaren 2/3 van hun tijd werken aan die dossiers en die 2/3 van hun bruto loonkost bedraagt jaarlijks voor de 9 gemeenten samen 89.097 euro. Gedeeld door het aantal “klassieke” dossiers (1.135- van vorig jaar) komen we dan aan 78,50 euro per dossier.
– “Klassieke” GAS-dossiers slaan op inbreuken op de algemene politieverordening (lawaaihinder, wildplassen, enz.).
In Kortrijk zelf ging het vorig jaar over 704 dossiers. (Loon)kostprijs bedraagt dus 55.264 euro. Menen scoort ook hoge toppen: 213 dossiers en moet dus aan Kortrijk 16.720,50 euro betalen.
– Sinds begin 2015 kunnen ook inbreuken op de bijzondere politieverordening betreffende “stilstaan en parkeren” bestraft worden. Zeg maar: allerlei (en vele!) vormen van fout parkeren. Voor die gevallen rekent men een (te indexeren) forfaitaire loonkost aan van 30 euro per dossier.
Voor Kortrijk weten we nog altijd niet (dat is al jaren zo) om hoeveel vastgestelde gevallen van fout parkeren het gaat.
In het rijtje van de gemeenten die het Kortrijkse GAS-team hierover behandelt (niet de gemeenten van de PZ Grensleie) spant Waregem met een merkwaardig hoog cijfer de kroon: vorig jaar 1.194 vastgestelde gevallen van fout parkeren.
P.S.
Voor 2019 en volgende jaren wil Kortrijk de dossierkosten voor klassieke GAS-dossiers berekenen als een gemiddelde van de jaren 2014-2018. Uitkomst: 86,18 euro. Te indexeren. Gaan de andere gemeenten daarmee akkoord?