Meest recente rapport winkelleegstand

Te bestellen bij “Locatus” voor 395 euro (excl. BTW).  Wie dat evenwel voor 15 februari doet krijgt een korting van 100 euro.
De redactie van kortrijkwatcher krijgt te weinig subsidies om dit rapport te kopen.
We zouden dat rapport wel willen inkijken, om de cijfers te vergelijken met wat het Kortrijkse schepencollege  daarvan zegt.  Schepen Arne (zeg maar: Vandendriessche) liet al aan de pers (niet aan de gemeenteraad) weten dat hij de belasting op leegstand drastisch wil verhogen.  Zal dat veel helpen? (Grote bevraging.)

P.S.
De bestaande belasting op leegstand wordt door de slachtoffers ervan zeer vaak in beroep aangevochten bij het schepencollege. Staat ook nooit in de gazetten.

De Kortrijkse cabinetards (2)

FRACTIE TEAM BURGEMEESTER (4 schepenen)

Kabinetschef
– Laurent Hoornaart (1 VE)
Historicus van opleiding. Was in Poelkapelle bij de gemeenteraadsverkiezing lijsttrekker van de niet geheel succesvolle partij TOPE 8920.
Kabinetsattachés (3 VE – vier personen)
– Maarten Vanderstichele (1VE)
Is Kortrijks VLD-voorzitter.
– Sander Maenhout (1 VE)
– Rita Agneessens (0,40 VE)
– X (0,60 VE) moet nog ingevuld.
Deskundigen (Volgens een inleidende notitie 3 VE – maar we tellen 3,80 VE en vier genoemde personen) 
– Thorin Levecque (1 VE) (gedetacheerd vanuit de administratie)
– Sebastien Vanbesien (1 VE)
– Angélique Dekeyrel (1 VE)
– Deborah Vandermeulen (0,80 VE) (gedetacheerd)
Administratief medewerker (Volgens inleidende nota 1,5 VE – we tellen slechts 0,5 VE en één persoon)
– X (0,5VE) moet nog ingevuld)
Kabinetschauffeur (1 VE en één persoon)
–  Jean-Marie Sabbe (1 VE) (gedetacheerd)

FRACTIE N-VA (2 schepenen)

Kabinetsattaché (1 VE en één persoon)
– Christian Verdin (1 VE)
Deskundigen (2 VE en twee personen)
– Anke Seynaeve (1 VE)
– Steven Lecluyse (1 VE) (Slechts voor de duur van 4 maanden!)

FRACTIE SP.A (3 schepenen)

Kabinetsattachés (2 VE en twee personen)
– Ruben Mayeur (1 VE) (gedetacheerd)
– Jurgen Wyseur (1 VE)
Deskundigen (2 VE en twee personen)
– Tomas Bulcaen (1 VE)
– Emile Declercq (1 VE)
Administratief medewerker (1 VE en één persoon)
– Mario Craeynest (1 VE)



19 kabinetsmedewerkers (1)

In 2013 startten de schepenen van de tripartite met 19 medewerkers (chauffeur inbegrepen). In de loop der jaren zijn er veelvuldig wijzigingen gebeurd, zodanig dat we op de duur het aantal niet meer konden bijhouden.
Ook nu start de nieuwe tripartite met 19 kabinetsleden, voltijds of niet.
In voltijdse equivalenten (VE) uitgedrukt ziet de nieuwe formatie er zo uit:
– 1 VE kabinetschef bij de burgemeester (niveau A5a-A5b)
– 6 VE kabinetsattachés (A1a-A3a) waarvan drie bij het ‘Team Burgemeester’
– 7 VE deskundigen (B&-B3) waarvan drie bij het ‘Team Burgemeester’
– 2,5 VE administratief medewerker (C1-C3)
– 1 VE chauffeur bij het kabinet van de burgemeester (D1-D3)

Totaal: 17,5 VE.
De jaarlijkse loonkost zou 1.126.517 euro bedragen.
(In een volgende editie de namen van de kabinetsmedewerkers per fractie.)

Het rustpensioen van een Kortrijks schepen na één bestuursperiode

Dat berekent men op basis van de jaarlijkse niet-geïndexeerde basiswedde op het ogenblik dat het recht op pensioen ingaat. Voor een stad als Kortrijk gaat het om 46.659 euro (afgerond).
Dat wordt dan vermenigvuldigd met de duur van het mandaat in maanden. De voorbije legislatuur liep van 3 januari 2013 tot 3 januari 2019, wat neerkomt op 72 volledige maanden. Het bedrag wordt nog een keer vermenigvuldigd met 3,75 omdat de mandataris per jaar zijn pensioen met 3,75% heeft opgebouwd.
En dit product is dan gedeeld door 12 maal 100, in het kader van een overgangsregel althans (meer dan 55 op 1 januari 2012).
De minimumleeftijd om als mandataris van een rustpensioen te kunnen genieten was 62 jaar in 2016 maar verhoogt jaarlijks met 6 maanden en is in 2018 en 2019 intussen dan 63 geworden.

Hier is in Kortrijk één niet meer verkozen schepen die aan alle voorwaarden voldoet om jaarlijks van een rustpensioen te genieten.
Het gaat om 10.498 euro, maar aan de huidige spilindex stemt dit overeen meer een jaarbedrag van 17.919 euro. Ten laste van de stad.
Toch een mooi spaarpotje voor een maandelijkse city-trip naar Tyrol.



Gemeenteraad kent een valse start

Het is een aloude, stilzwijgende en belachelijke traditie dat in de eerste raadszitting van het jaar de raadsleden geen vragen stellen of voorstellen doen. Men wil namelijk zo spoedig mogelijk beginnen aan het drinkgelag van de nieuwjaarsreceptie in de Beatrijszaal. Belachelijk!  Kinderachtig.

Dit jaar was de eerste zitting op 3 januari evenwel een installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad. De nieuwe voorzitter Tiene Castelein van het ‘Team Burgemeester’ stelde al onmiddellijk dat er geen “inhoudelijke” tussenkomsten mogelijk waren in dit protocollair gedoe, maar dat die interventies wel zouden kunnen gebeuren op een extra gemeenteraad op dinsdag 22 januari. 

Ja, zo’n voorzitter bepaalt wel de agenda, maar kan daarbij eigenlijk niet afbakenen wat de mogelijke aard van de tussenkomsten zou kunnen zijn. Een eerste misser. (Die afspraak is trouwens niet expliciet uitgesproken in het Bureau van de fractieleiders.)

Voorts liet de voorzitter alle fractieleiders bijna zweren dat zij bij de bespreking van de voordracht van de leden van het College van Burgemeester en Schepenen (CBS) geen zaken zouden te berde brengen die raken aan de “persoonlijke levenssfeer” van de betrokkenen. Ongezien. Onvoorstelbaar potsierlijk.  (Zij deden het!)

Ook dat gebod of verbod hoort absoluut niet tot de bevoegdheid van de voorzitter. Tweede misser. Een voorzitter kan hoogstens dit soort tussenkomsten verwijzen naar een besloten zitting.
Een toelichting hierbij. Enkel insiders weten waar de voorzitter zozeer beducht voor was. Staat niet in de gazetten.  Zij vreesde namelijk dat het Vlaams Belang bepaald onverkwikkelijk, onbetamelijk gedrag in het verkeer van een of andere schepen zou aan het licht brengen.

Derde misser.
Alle fractieleden hebben om beurt iets gezegd over de oude en nieuwe schepenen en de hoop op een goede (obligate) constructieve dialoog tussen raadsleden en het CBS. Dat mag natuurlijk. Wat helemaal niet mag is dat de burgemeester himself die tussenkomsten indirect heeft geagendeerd. Hij heeft namelijk de fractieleiders telefonisch aangemaand om toch maar een of ander optreden voor te bereiden om te beletten dat het Vlaams Belang als het ware geheel de gemeenteraad zou domineren. Dat staat allemaal niet in de gazetten.

Vierde misser.
Het staat ook niet in de gazetten dat de micro van VB-fractieleider Wouter Vermeersch werd afgesloten toen hij de moordzaak in een studentenhuis (waarbij blijkbaar OCMW-cliënteel was betrokken?)  wou ter sprake brengen.

De vijfde misser dan kunnen we geen valse start noemen want er was niet eens een start !
De beloofde zitting van 22 januari bestemd voor de ‘inhoudelijke’ tussenkomsten gaat niet door. Op 8 januari kregen de raadsleden per e-mail te horen dat er een “te beperkt aantal agendapunten” waren voor het houden van een volwaardige zitting.
Waarom staat de nieuwe voorzitter zo’n annulering toe? Onder druk van wie??  Een voorzitter wordt geacht de belangen van de Raad ter harte te nemen.  Tiene Castelein meent dat er geen punten zichtbaar waren waarbij een deadline niet kon of mocht overschreden worden.
Dat is een heel nieuw oordeel dat waarlijk een wijziging vergt van het gemeentedecreet. Gemeenteraden mogen dus enkel punten omvatten die onderworpen zijn aan een deadline? Nou zeg.
Trouwens. Hoe kan een voorzitter al op 8 januari raden welke punten (al of niet dringend) het CBS en de raadsleden tegen 22 januari zullen indienen?

P.S.
Voor 22 januari was alreeds door het CBS een agendapunt voorzien: de bespreking van een nieuw huishoudelijk reglement voor de gemeenteraad. Dat alleen al is een volwaardige zitting waard.



Geen raadszitting vandaag!

Op 8 januari om 11u30 (’s morgens) kregen raadsleden een e-mail met het bericht dat de aangekondigde raadszitting van 22 januari NIET zou doorgaan. En dat er bijgevolg op 15 januari geen raadscommissies zullen zijn.
Het bericht kwam niet van de voorzitter van de gemeenteraad, – zoals men zou verwachten, maar gewoon van een ambtenaar uit het team “bestuurszaken”.
(We kennen raadsleden die hun e-mails nauwelijks lezen, zeker niet als ze van Stad komen. Zouden zij dan toch vandaag om 19 uur zijn opgedaagd in het stadhuis?)
In dat bericht gaf de ambtenaar als reden aan dat de agendapunten “te beperkt zijn” om een openbare zitting te houden.
Men verwacht zo’n onverwachte annulering in een dorp als Bommerskonte, maar niet in een centrumstad met 76.500 inwoners, een Stad die de daarenboven de beste wil zijn van Vlaanderen.
Een gebeurtenis om wat meer aandacht aan te besteden. Hoe komt dat zo? De perse van de dode bomen zal het niet doen.

De coördinaten van de nieuwe raadsleden

Tot op vandaag niet te vinden op de homepage van Stad. Geen adres, geen telefoon, geen email-adres. Niks.
Een klein detail (?) dat maar weer eens aantoont hoeveel respect ons stadsbestuur vertoont voor de gemeenteraad.  (De nieuwe Raad is al geïnstalleerd op 3 januari.)

Een en ander kadert in het soort nieuwe politiek bedrijven van  het schepencollege.
Men zou eigenlijk het liefst een bewind voeren zonder gemeenteraad.
–  De “inhoudelijke” zitting van 22 januari gaat niet door. (Er komt wel al een “wijkparlement”)
–   Men wil regeren via rechtstreeks contact met de bevolking.  Zie de klucht van “Kortrijk Spreekt” en de “Grote Bevraging”. 
–  Maar officiële adviesraden (waar ook raadsleden in zetelen) functioneren nog nauwelijks. (Eventuele adviezen worden niet gepubliceerd.)
–   De pers (meer speciaal HLN) is de ware spreekbuis van het Schepencollege.
–  De wekelijkse notulen van dat College worden veel te laat doorgestuurd naar de raadsleden.  (De pers krijgt de primeurs van de beslissingen.)
 



Kortrijks schepencollege ontpopt zich als een persbureau

Het loopt nu echt de spuigaten uit.
Er gaat bijna geen dag voorbij of je leest of hoort een of andere schepen in de reguliere media of andere media waarbij hij/zij uitpakt met een voornemen of zelfs een beslissing. 
Het is nog erger geworden dan in de bestuursperiode van de vorige tripartite!  Soms lijkt het er zelfs op dat heel het (voorgenomen) beleid van dat College van Burgemeester en Schepenen (CBS) gedirigeerd wordt vanuit een reclamebureau of een consultancy bedrijf.  JAWEL.

En dan moet u weten (u weet het niet, – het staat niet in de gazetten) dat de gemeenteraadsleden al sinds 17 december vorig jaar (ja!) geen wekelijkse notulen meer krijgen van het vroegere en huidige CBS.  Dat is nochtans een onmisbaar document voor wie serieus de politiek wil volgen. Lokale journalisten krijgen er intussen wel populistische goed geselecteerde informatie over…

P.S.
Er is één partij (fractie) van de tripartite die praktisch niet aan bod komt (uit de boot valt) in de pers en dat is de N-VA.  Het is alsof schepen Axel Ronse van de aarde is verdwenen. En de factieleider-cardioloog??



Wat kostte het open zwembad vorige zomer? (2)

De realisatie van het nieuwe zwembad op Kortrijk Weide (en dat van Zwevegem) gebeurt via een publiek-private samenwerking van Stad met de firma S&R (commerciële benaming: LAGO) uit Leuven.
De gemaakte afspraken liggen vast in een zogenaamd DBFMO-contract dat na veel gehakketak is toegewezen aan S&R op 4 juli 2016. S&R staat dus in voor de Design (ontwerp), Build (bouw), Finance (financiering), Maintain (onderhoud), Operate (Exploitatie) van de zwembaden.

In het oorspronkelijk contract stond dat S&R na het afleveren van het beschikbaarheidscertificaat (de opening) van het nieuwe Kortrijkse zwembadcomplex nog voor drie jaar zou instaan voor de exploitatie van het zwembad Abdijkaai en dat van Heule (Lagaeplein).

In de gemeenteraadszitting van 16 april 2016 kreeg S&R (LAG0) evenwel de opdracht om de uitbating van de twee resterende Kortrijkse zwembaden vroeger op te starten. Het open zwembad vanaf 17 april 2018 en dat in Heule vanaf 1 september 2018. Tevens werd bedongen dat het zwembad Abdijkaai toegankelijk zou zijn voor het publiek vanaf 1 juni (bij goed weer!) en dit tussen 11u en 19u.

Daarvoor kreeg S&R (Lago) een éénmalige management vergoeding van 50.000 euro (excl. BTW).
In toepassing van van het DBFMO-contract worden de kosten voor de uitbating door S&R doorgerekend aan stad.  En niet te vergeten: stad betaalt de kosten voor water, gas en elektriciteit.
Zo komt het dat we voor het eerst vernemen wat zo’n open zwembad kan kosten inzake investeringen, exploitatie, personeel en weten we ook wat de opbrengst is aan inkomsten van de bezoekers aan de kassa.
Zie ons vorig stuk hieromtrent. Aan S&R werd voor vorige zomer door stad een netto-bedrag van 299.074 euro uitgekeerd. (De ontvangsten van de bezoekers hield Stad voor zich.)

Nog noteren dat de openingsuren en tarieven van de twee resterende zwembaden volgens de DBFMO-overeenkomst dit jaar 2019 zullen aangepast. (Helaas kennen we die afspraken niet. Niet te vinden op de website van stad.)






Wat kostte het open zwembad vorige zomer? (1)

Het open zwembad aan de Abdijkaai was in de zomer van 2018 publiek opengesteld vanaf zaterdag 2 juni tot 31 augustus tussen 11 uur en 19u15. (Het zou kunnen dat de nieuwe uitbater hier dit jaar veranderingen zal aan brengen.)

Er moesten vorig jaar enkele eenmalige investeringen gebeuren om het zwembad operationeel te maken. Bijvoorbeeld herstellingen aan de glijbaan, nieuwe vloer in de cafetaria. Totale kostprijs van die werken: 133.108 euro.

Er waren natuurlijk exploitatiekosten.
De bewakings- en onderhoudsfirma moest betaald. De dagelijkse schoonmaak. Het systeem van de toegangscontrole. Enz. Kostprijs: 150.116 euro.

En dan was er nog de personeelskost.
Men werkte met een mix van jobstudenten (14 deeltijds) , interimpersoneel (11) en vaste medewerkers (8 VTE) van de exploitant. Totale som (incusief voorbereidende kosten): 142.183 euro , waarvan 70.477 euro ging naar de vaste medewerkers.

Totale bruto-kost was dus 425.407 euro.

Maar er waren ook inkomsten.
Het was een mooie zomer zodat er 35. 321 bezoekers opdaagden. Die brachten aan de kassa inkomsten ter waarde van 126.333 euro.

De netto-kost bedroeg dus 299.074 euro.
Maar dit is niet alles. De kosten liggen hoger.
De lopende contracten voor bijv. water, gas, elektriciteit waren nog op naam van stad Kortrijk en die kosten zijn niet verrekend in ons overzicht!
(We vinden die nergens terug.)

P.S.
In een volgend stuk leggen we uit hoe die cijfers nu voor het eerst openbaar worden en wie de nieuwe exploitant is.