Een loodzware gemeenteraad op 10 december

De laatste gemeenteraad van deze bestuursperiode is loodzwaar.
We noemen hier van oudsher een gemeenteraad ‘zwaar’ als de stapel (papieren) dossiers minimaal 50 centimeter hoog is of minstens 3 kilo weegt.
De neofieten-verkozenen voor de volgende bestuursperiode raden wij ten stelligste af om die gemeenteraad bij te wonen.  Het zou kunnen dat ze er nog voor het einde ervan de brui aangeven en volgend jaar niet meer terugkomen.

Wat staat er zoal op de dagorde?
–  Het gebruik van bodycams/dashcams door de politiezone VLAS.
–  De dotaties aan de VLAS e n de brandweerzone Fluvia (die een onvoorstelbaar slecht inspectierapport kreeg).
– Jaaractieplannen en budgetten van de vzw Citymarketing en Toerisme, de Ontmoetingscentra, Feest in Kortrijk, vzw AjKo, Sportplus, Cultuurcentrum Kortrijk,  de Musea.
–  Financiële reglementen Parko.
–  Wijziging stadsbudget 2018 en nieuw budget 2019.
–  Acht gemeentebelastingen voor 2019, twee heffingen, drie retributies.
–  Budgetwijziging 2018 van het SOK en nieuw budget 2019.
–  Idem voor Parko.
–  Idem voor het OCMW.

Mankeert er iets?
–  Moet het Veiligheids- en Preventieplan 2018-1019 niet goedgekeurd?
–  En de transformatie van het binnengebied Ballegeer?
– En de verrekening van de vervolgstappen van het Kerkenplan?

Hoeveel objecten kocht Stad uit het kunstenfestival PLAY? (deel 2)

De gazetten van 16 november (en ook WTV) waren het er roerend over eens met de burgemeester:  Stad kocht twee kunstwerken.  Het ging om een “Modified Social Bench” ven Jeppe Hein  aan de Leieboorden (de kleinste van de twee) voor een bedrag van 50.000 euro.  (De schepen van cultuur An Vandersteene gewaagt van 40.000 euro.)  En verder de muziekinstallatie “Sing Sing”van Frederik Van Smaey aan het muziekcentrum  Track voor 25.000 euro.

Enkel “Het Nieuwsblad” heeft die prijzen vermeld.
En geen gazet die de burgemeester eventjes corrigeert.  Zoals u hier eerder al kon lezen kocht stad ook  nog een onderdeel van dat “Bed” op de Grote Markt en de “”Manifest Destiny”  (de air bag) aan de noordelijke Broeltoren.
Tevens moeten we nog aanmerken dat Stad ook van plan is om het project “Brick Play” (een tegelgewelf) van het architectenbureau MAP uit Barcelona permanent ter stede te installeren.

De burgemeester heeft het blijkbaar nog even gehad  over het bestede investeringsbudget voor het kunstenfestival PLAY.
Slechts één gazet (Het Nieuwsblad)  maakt daar gewag van. 
Het zou gaan om een bedrag van “meer dan 1 miljoen”.  Dat zegt niet veel.  (En is er waarlijk nu al een eindafrekening??)
Er is trouwens een onderscheid te maken tussen  het zgn. projectbudget en het investeringsbudget.  In de loop van dit en vorig jaar zijn die bedragen ook vaak gewijzigd.   Volgens onze laatste gegevens heeft men voor het festival resp.  1.254.848 euro en 332.000 euro uitgetrokken.
Stad zelf zou maximaal 600.000 euro uitgeven, maar we weten bijv. niet of alle personeelsuitgaven en reiskosten hierin zijn vervat.
Naast projectcoördinator Karen Wulgaert (die al van midden vorig jaar aan de slag is) , de twee curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck,  de algemene leiding  (de ambtenaar Nils Vanantwerpen) was er nog een heel groot leger van waarlijk vele tientallen (stads)medewerkers in de weer.

Welke ‘externaliteiten’  zijn er zoal in rekening gebracht? ( Die prachtig uitgegeven catalogus bijvoorbeeld.)  Hoe staat het met de sponsoring of subsidiëring van andere overheden, instellingen, organisaties, particulieren ?
Het is wachten geblazen op een uitvoerige, gedetailleerde eindafrekening.

P.S.
Voor de goede orde moet men er dit  altijd aan toevoegen:  
kortrijkwatcher heeft niets tegen PLAY.
We houden wel van juiste en volledige transparantie over wat Stad doet met ons belastinggeld..

Kortrijk aanziet matrassen als kunstwerken (3)

Toen uw kleinkind bij een sprong vanuit de noordelijke Broeltoren op die dikke matras een verstuikte enkel opliep, hebt u bij de aftocht naar het AZ Groeninge er zeker niet aan gedacht dat die “Adventure Big AIR Bag”  een soort metafysisch bedenksel is van de conceptuele artiest Piero Golia.  (Geboren in Napels maar wonend in Los Angeles.)
Het object draagt wel de naam “Manifest Destiny” en is door Stad aangekocht voor 8.501 euro.  Niet vergeten.

Manifest Destiny is voor het eerst gepresenteerd in Santa Fe in 2008 als interventie: een deel van het Tsien- en Williams-wandelpad  werd afgesneden, waardoor een sprong van bijna vijf meer hoog ontstond.   Ja. .
Golia wilde dat bezoekers van het platform zouden springen als een soort van ‘vertrouwensval’ die zou worden gebroken door een dikke stuntmat.

“Deze interventie zal een situatie genereren waarbij bezoekers, als ze dat willen,  midden in de tentoonstelling van het platform op de rode mat kunnen springen of gewoon terugkeren.  Dit gebaar kwam voort uit puur instinct  toen ik de wandeling voor het eerst zag.  De respons zal even instinctief zijn voor de bezoekers: ze kunnen kiezen om te springen of niet te springen.   De wandeling forceert een ervaring en logica in de ruimte door de rondheid ervan te onderbreken.  Ik vervang deze inbreuk door een fysieke ervaring, die verschillend is van wat werd bedoeld.  Ik herinner me hoe de Beasty Boys zongen: “Ride with me, I’ll  will take you to the border.”  Wel, hier neem ik je mee tot aan de grens en wil ik dat je springt.  De dagelijkse ervaring wordt vervangen door een concrete, emotionele ervaring.  Het werk krijgt vorm door het vertrouwen van iedereen die ermee te maken heeft. “

Het werk van Piero Golia – deels een sjamaan en deels showman en op een bepaalde manier ook compleet allebei – draait om identiteitskwesties en de rol van de artiest, en hanteert de krachtige werktuigen van de humor en de ironie.  Hoewel Golia zichzelf een ‘kleine artiest’ noemt, een verwijzing naar zijn fysieke verschijning, staat zijn zelfspot in sterk contrast met de soms Herculische inspanningen die de artiest levert om van zichzelf een soort legende te maken.
———————
Tot daar.
Als u een en ander niet begrijpt of nog altijd niet goed inziet, neem contact op met An Vandersteene, schepen van cultuur. Als zij het ook niet weet, kunt u zich nog wenden tot Karen Wulgaert, de projectleider van het kunstenfestival PLAY,  of tot de curatoren Hilde Teerlinck en Patrick Ronse.
Nog geen deftige respons??   Wend u dan onmiddellijk  tot het meldpunt van Stad.

Kortrijk aanziet matrassen als kunstwerken (2)

Het nogal gigantische springbed  op de Grote Markt is het werk van Jennifer Rubell . De kunstenares is hiervoor helemaal uit New-York naar hier gekomen.  Op Youtube is nog een langdradig filmpje te vinden waarbij zij, staande op de Markt, haar project toelicht in het jargon dat eigen is  aan artiesten.

Zie hierna letterlijk  de motivering van het schepencollege om dit bed als kunstwerk (“sculptuur”) te beschouwen en te beslissen om althans de onderliggende structuur te kopen voor 12.644 euro.  (De matras zou nu te koop zijn voor 500 euro.)

“Jennifer Rubell is een Amerikaanse conceptuele artieste die in haar werk de fysieke interactie tussen kijker en object centraal stelt.  Zij bedient zich van een brede waaier van participatieve mediums gaande van interactieve sculpturen over schilderijen en video-installaties tot en met food performances.  Een kleine greep uit haar performances en tentoonstellingen: Landscapes bij de Fondatiun Beyeler in Riehen, Old-Fashioned in Los Angeles County Musem ofArt, Creation voor Performa, het New-Yorkse Festival voor performance kunst, Made in Texas en Nutcrackers in het Dallas Contempory, So Sorry in de Power Plant Contemporary Art Gallery, The  de Pury Diptych in de Saatchi Gallery en Icons in het Brooklyn Museum .
Rubell behaalde een diploma schone kunsten aan de Harvard University.

‘Bed’ is een monumentaal opgezette participatieve sculptuur waarvoor de kunstenares Kortrijk als inspiratiebron gebruikte.  De  geschiedenis van de stad als centrum voor van vernieuwende weeftechnologieën – vooral voor de productie van superieur damast en matrastijk – was de achtergrond waartegen Rubell haar project tot stand bracht.  Het werk kreeg de vorm van een enorm bed dat in het midden van de Grote Markt komt te staan, omgeven door historische gebouwen en het hedendaagse leven in de stad.  Zowel kinderen als volwassenen kunnen hun schoenen uittrekken om even op en neer te springen op het ‘Bed’, want eigenlijk is dit ogenschijnlijk perfect opgemaakte bed een springkasteel dat de springers als een trampoline hoog de lucht in katapulteert.  Elke sprong levert een snapshot op van het dagelijkse leven  in deze historische stad op: de markt, het belfort, het stadhuis, festivals, cafés, oude mensen, jonge mensen, het weer.  ‘Bed’ is een monument voor de huiselijkheid dat hulde brengt aan de vele vormen van het besloten gezinsleven en alle variaties hierop.  In tegenstelling tot monumenten die ons aan oorlogen, helden of verwezenlijkingen heinneren – fysiek en conceptueel ontastbare zaken – , nodigt ‘Bed’ uit om deel te nemen. Zo verdwijnt het taboe op fysiek betrokken raken bij kunst samen met het taboe dat rust op vrolijk rondspringen op een perfect opgemaakt bed.  Het werk vertolkt op die manier de warmte van een thuis en de toegeeflijkheid van een ouder.” 

P.S.
Wist of bedacht u dat allemaal toen u daar met uw kleinkind aan het springen was?

 

 

 

 

Stad aanziet matrassen als kunstobjecten (1)

Ter gelegenheid van het Kortrijkse kunstenfestival “PLAY” in  (dit pertinent goed uitgekozen verkiezingsjaar) heeft stad (wie is dat?)  een soort groot bed (de onderliggende constructie althans) op de Grote  Markt aangekocht. 12.644 euro.
Brengt jolijt in stad, voor jong en oud.  Niets op tegen.

Maar de motivatie!
Stad aanziet de installatie van dat bed als een conceptueel, participatief en interactief kunstwerk.  Een sculptuur (!) van de hand van Jennifer Rubell.

Ook de zachte matras aan een van de Broeltorens om even naar beneden te springen is aangekocht.  8.501 euro.
Tevens beschouwd als een  kunstwerk.  Officiële naam van deze “Adventure Big Air Bag” is “Manifest Destiny” . Nu bedacht door Piero Golia.

Hebt u daar ook nooit van gehoord, alhier?  Van die twee: Jennifer en Piero?

Over de hilarische motiveringen van deze aankopen hoort u wel nog in een volgende editie van deze elektronische stadskrant.

P.S.
Is het waar dat daar bij de sprongen uit de Broeltoren van kindjes of zelf grote mensen naar de matras al accidenten zijn gebeurd?   Indien dit het geval zou kunnen zijn,  waarom komt dit niet in de krant?

 

Parkeren zonder cash

Toen Stad Kortrijk via facebook liet weten dat de parkeergarage onder het winkelcentrum K nu ook enkel zou toegankelijk met bankkaart vroeg ik of dit wel kon.  Iemand de mogelijkheid beletten om met baar geld te betalen aan parkeerautomaten?
Er kwam op donderdag 18 oktober rond 16u30 (als ik me goed herinner)  prompt een antwoord.

Hierna de tekst van de reactie:
“Dag Frans, bedankt voor jouw bericht. We reageren er binnenkort op. Hoewel we je altijd vlug willen beantwoorden moet je buiten de kantooruren soms iets langer op onze reactie wachten. Tot straks.”

Ja, tot straks… Tot op vandaag 5 november geen antwoord.
(Let intussen ook eens op de gemoedelijke stijl die ambtenaren menen te kunnen hanteren in hun correspondentie.)

Nog in december vorig jaar liet minister van Kris Peeters van Consumentenzaken weten dat “wie betaalt aan parkeerautomaten altijd moet kunnen cash betalen”.
Volgens de Belgische wetgeving en een Europese verordening althans.
Peeters zou het probleem aankaarten bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (de VVSG).  Ook niets meer van gehoord.