Het nogal gigantische springbed op de Grote Markt is het werk van Jennifer Rubell . De kunstenares is hiervoor helemaal uit New-York naar hier gekomen. Op Youtube is nog een langdradig filmpje te vinden waarbij zij, staande op de Markt, haar project toelicht in het jargon dat eigen is aan artiesten.
Zie hierna letterlijk de motivering van het schepencollege om dit bed als kunstwerk (“sculptuur”) te beschouwen en te beslissen om althans de onderliggende structuur te kopen voor 12.644 euro. (De matras zou nu te koop zijn voor 500 euro.)
“Jennifer Rubell is een Amerikaanse conceptuele artieste die in haar werk de fysieke interactie tussen kijker en object centraal stelt. Zij bedient zich van een brede waaier van participatieve mediums gaande van interactieve sculpturen over schilderijen en video-installaties tot en met food performances. Een kleine greep uit haar performances en tentoonstellingen: Landscapes bij de Fondatiun Beyeler in Riehen, Old-Fashioned in Los Angeles County Musem ofArt, Creation voor Performa, het New-Yorkse Festival voor performance kunst, Made in Texas en Nutcrackers in het Dallas Contempory, So Sorry in de Power Plant Contemporary Art Gallery, The de Pury Diptych in de Saatchi Gallery en Icons in het Brooklyn Museum .
Rubell behaalde een diploma schone kunsten aan de Harvard University.
‘Bed’ is een monumentaal opgezette participatieve sculptuur waarvoor de kunstenares Kortrijk als inspiratiebron gebruikte. De geschiedenis van de stad als centrum voor van vernieuwende weeftechnologieën – vooral voor de productie van superieur damast en matrastijk – was de achtergrond waartegen Rubell haar project tot stand bracht. Het werk kreeg de vorm van een enorm bed dat in het midden van de Grote Markt komt te staan, omgeven door historische gebouwen en het hedendaagse leven in de stad. Zowel kinderen als volwassenen kunnen hun schoenen uittrekken om even op en neer te springen op het ‘Bed’, want eigenlijk is dit ogenschijnlijk perfect opgemaakte bed een springkasteel dat de springers als een trampoline hoog de lucht in katapulteert. Elke sprong levert een snapshot op van het dagelijkse leven in deze historische stad op: de markt, het belfort, het stadhuis, festivals, cafés, oude mensen, jonge mensen, het weer. ‘Bed’ is een monument voor de huiselijkheid dat hulde brengt aan de vele vormen van het besloten gezinsleven en alle variaties hierop. In tegenstelling tot monumenten die ons aan oorlogen, helden of verwezenlijkingen heinneren – fysiek en conceptueel ontastbare zaken – , nodigt ‘Bed’ uit om deel te nemen. Zo verdwijnt het taboe op fysiek betrokken raken bij kunst samen met het taboe dat rust op vrolijk rondspringen op een perfect opgemaakt bed. Het werk vertolkt op die manier de warmte van een thuis en de toegeeflijkheid van een ouder.”
P.S.
Wist of bedacht u dat allemaal toen u daar met uw kleinkind aan het springen was?