Kortrijks OCMW voert nieuwe berekening in voor aanvullende steun aan leefloners (2)

Op donderdag 5 juli viel hierover een beslissing in de OCMW-raad.
De klassieke drie lokale persjongens (die zelfs de toelichting bij de agenda van de Raad niet lezen) zijn hierover traditioneel al van tevoren ingelicht  – en tot ze het allemaal verstaan-  door de OCMW-voorzitter Philippe De Coene (SP.a), maar waren zo journalistiek-deontologisch zo kies om daar pas  de dag erna , op vrijdag 6 juli hierover te berichten.

Meest inslaande kop stond in “Het Nieuwsblad”:  “Leefloners kunnen tot 400 euro meer krijgen als ze werk willen zoeken”.  En in “Het Laatste Nieuws” laat de OCMW-voorzitter uitdrukkelijk weten dat het niet gaat om een verkiezingsstunt.  “We zijn er al meer dan een jaar mee bezig (…) en tijdens de jaarwisseling zijn we een kijkje gaan nemen in Gent waar het systeem al werkt'”.
(Ter info.
In Gent is de nieuwe berekeningsmethode ingevoerd door de OCMW-voorzitter en schepen Rudy Coppens (12 bezoldigde mandaten en 14 onbezoldigd).  Hij is nu ook lijsttrekker en kandidaat-burgemeester bij de volgende verkiezingen.
Tot daar.)

In september 2013 heeft ons OCMW beslist om de tool REMI aan te wenden voor de begeleiding van ‘cliënten’ in budget- en schuldhulpverlening en om de webapplicatie aan te wenden als  referentiekader om aanvullende steun toe te kennen.  REMI staat voor “Referentiebudget voor een Menswaardig Inkomen” en is ontwikkeld om een antwoord  te vinden op de vraag  hoeveel inkomen een gezin nodig heeft om op een menswaardige manier te kunnen participeren aan de samenleving.
Maar REMi houdt gen rekening met de minimumlonen en is een ingewikkelde berekeningstool zodat ons OCMW tot nu toe slechts zeer selectief een recurrente maandelijkse steun toekende.  Zo genoten in 2017 bijv. slechts 73 cliënten van REMI.  En het ging zeker niet noodzakelijk om leefloners.

In navolging van Gent (en Roeselare) zal ons OCMW vanaf september dit jaar een vlotter, rechtvaardiger en meer gestandaardiseerde aanpak en beleidslijn voor aanvullende steun toepassen.
Men zal daarbij gebruik maken van een computermodel van het ICT-bedrijf LOGINS uit Mechelen.

In onze lokale gazetten van 6 juli wordt telkens (door de OCMW-voorzitter) benadrukt dat enkel wie  actief een job zoekt een hoger leefloon krijgt.  Maar met de applicatie REMI primeerde ook al het activeringsprincipe!  Cliënten werden in eerste instantie begeleid in het uitputten van hun rechten en het verwerven van een inkomen op basis van eigen inspanningen.

Wellicht zal er met het nieuwe systeem nog intensiever worden ingezet op doorstroming naar tewerkstelling en zal men zelfs aanvullende steun weer intrekken indien er onvoldoende inspanningen worden geleverd op vlak van activering.  Schorsingen in het recht op werkloosheidsuitkering, niet naleven van afspraken met maatschappelijk werkers of trajectbegeleiders, uitoefenen van irregulier werk,…, zijn aanwijzingen om geen aanvullende steun toe te kennen of in te trekken.

(Wordt vervolgd.)