Een brief van Filip Canfyn behandeld als recht van antwoord (1)

In een stuk van 24 mei laatstleden vertelden we over een film- en debatavond  in de Budascoop die –  in het kader van de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen –  handelde over urbanisatie en nog zowat.  Titel van het stuk in kortrijkwatcher was: “Q&A over urbanistische projecten in Kortrijk mochten niet!”

Gastspreker was ingenieur-architect Filip Canfyn, voormalig directeur stadsontwikkeling in Kortrijk.
In dat stuk hekelden we vooral het feit dat er geen vragen of opmerkingen mochten gesteld over Kortrijkse stadprojecten.   Canfyn zei dat hij er gewoon niet zou op  antwoorden.  (Toen er al meteen een  Q&A kwam over een luttel feit uit een nabijgelegen onooglijk klein dorp is de reporter van kortrijkwatcher het afgetrapt.)

Nu kregen we van de heer Canfyn als reactie op ons commentaar een mail waarin hij vraagt om die als “recht van antwoord” te behandelen.
Dat zal dan morgen gebeuren.

Dit “investeringscollege” haalt zijn doelstelling niet (2)

We weten het nu zeker, want in de volgende gemeenteraad van juni (beetje laat zeker?) wordt de jaarrekening 2017 geagendeerd met daarop dus de werkelijk gedane investeringsuitgaven  voor dat jaar.
Wie herinnert zich dat niet?
Al bij het begin van deze bestuursperiode riep de tripartite zich met de gebruikelijke bombarie in onze Kortrijkse  ‘embedded press’ uit tot het grootste investeringscollege allertijden.  Stad zelf zou in een periode van zes jaar niet minder dan 160 miljoen euro investeren.
Een ware “investeringsgolf” zou ons overspoelen.

Dat zal dus niet lukken, alhoewel er in 2017 duidelijk een inhaalbeweging is gebeurd.  De realisatiegraad is nog nooit zo hoog geweest.  Tachtig procent.
De werkelijk gedane investeringen bedroegen vorig jaar 31,23 miljoen euro tegenover een (geraamd, dit is voorgenomen) budget van 38,92 miljoen.
In het kader van de komende verkiezingspropaganda van het “Team van de Burgemeester” zetten we nog even de investeringsuitgaven op een rij.  Laat u dienaangaande ook niets wijsmaken.

2013
Budget (begroot, voorgenomen, beoogt):  28,57 miljoen
Gerealiseerd:  11,83 miljoen   (41%)
2014
Budget:  39,93
Gerealiseerd (zonder de kapitaalsverhoging bij Gaselwest):  27,72  (54%)
2015
Budget:  48,66
Gerealiseerd:  17,56  (36%)
2016
Budget:  35,07
Gerealiseerd:  18,59  (53%)
2017
Budget:  38,92
Gerealiseerd:  31,23  (80%)

Voor 2018 begrootte een meerjarenplan de investeringen op 30,04 miljoen.
Zelfs al zou men dat bedrag komend jaar voor 100 procent realiseren, dan nog komen we  niet aan de beoogde 160 miljoen.

Een alternatieve bevraging van de Kortrijkse kiezer

Het zgn. “Team Burgemeester” beoogt van Kortrijk de beste stad van Vlaanderen te maken (wat dit mogelijk zou kunnen betekenen is niet uitgelegd), en wil dit potverdorie simpelweg bereiken door te polsen naar een aantal ideeën (wensen) van de Kortrijkanen zelf.
Banale, simpele, losse en uitermate persoonlijke verzuchtingen.
Plotseling onverklaarbare keuzes.

Daartoe heeft de POPULISTISCHE  kiesvereniging (het “team” is géén partij meer) een publieke bevraging gelanceerd, omvattende tien vragen.
Kortrijkwatcher vindt die lijst nogal subjectief en veelal naast de kwestie.  Au fond : politiek kinderachtig.
Vandaar hieronder onze alternatieve  – meer prangende –  vragenlijst.
Antwoorden met ja/neen/geen mening.

1.  Vindt u het compatibel dat de toekomstige burgemeester van een centrumstad tegelijk nog parlementariër is en tevens voorzitter van een parlementaire commissie?
2.  In deze bestuursperiode heeft de tripartite drie nieuwe belastingen ingevoerd en twee bestaande verhoogd.  Kan het volgende bestuur deze trend verder zetten?
3. Mag het nieuwe politiecommissariaat aan de Renaat De Rudderlaan meer kosten dan het vroegere project op Kortrijk-Weide?
4.  De opmaak van de eerste begroting voor het jaar 2013 heeft vele maanden geduurd.  Vindt u het goed dat dit opnieuw zo zal gebeuren voor het budget van 2019?
5.  Kunnen we niet beter de mobiliteit in  de stad verhogen door de ondergrondse parkings via de aanleg van ondergrondse tunnels met elkaar te verbinden?
6.  Bent u voorstander van de ‘Community Land Trust’?
7.  Zo’n een tiental hoge ambtenaren zijn het tijdens deze bestuursperiode afgetrapt.  Kan die uittocht nog bestendigd?
8.  Is de uitbesteding van werken of diensten  (outsourcing) een goede methode om de personeelskost te doen dalen?
9.  Gaan we de verhuurders die geen prijs vermelden op de affiche “te huur” bedenken met een GAS?
10.  Plaatselijke kranten brengen steeds minder verslag uit over de gemeenteraden.  Een goede zaak?
.

Q&A over urbanistische projecten in Kortrijk mochten niet !

Gisteren 23 mei kregen geïnteresseerde Kortrijkzanen in de Budascoop een documentaire te zien van het team van de Vlaamse bouwmeester Leo Van Broeck onder de regie van Nic Balthazar.  (Met de tegenwoordig onvermijdelijke praatvaar Joachim Declerck.)

Titel: “Plannen voor Plaats”.
In die film maken een aantal urbanistisch getinte megalomanen (met zichzelf tevreden) een meesmuilende tocht langs dorpen en steden (ook Kortrijk en Harelbeke) op zoek naar vernieuwende ruimtelijke projecten, frisse ideeën over de inrichting van onze leefomgeving.
De Vlaams Bouwmeester berijdt er zijn – veel te veel om op te noemen – besognes: de verkavelingswoede, de verfoeilijke lintbebouwing, het tekort aan groen en open ruimte.  Klimaat. Met een pleidooi voor verdichting (hoogbouw) en een “betonstop”. (Tegenwoordig enigszins verdoken.)
(Iedere Vlaamse Bouwmeester moet zich namelijk binnen de eigen club achtereenvolgens even waar maken . Geen Vlaming weet tegenover wie in dat clubje.)

Gastspreker was ingenieur-architect  Filip Canfyn, gewezen – beetje dissidente – directeur stadsplanning en -ontwikkeling in onze stad onder de bevoegdheid van VLD-schepen Wout Maddens.  (Hij kwam hier in dienst van Stad begin 2008 en vertrok alweer midden 2011 op eigen verzoek en “in onderling overleg”.  Zoals dat heet.)

Op de uitnodiging voor de filmavond was uitdrukkelijk voorzien dat er na de vertoning aan ons –  Kortrijkzanen – alle gelegenheid zou geboden worden om over allerhande urbanistische stadsprojecten te praten, vragen te stellen.
Maar al onmiddellijk bij het begin van de Q&A-ronde  stelde Filip Canfyn dat hij op geen enkele vraag over Kortrijkse toestanden zou antwoorden.  (Niemand liep toen weg.)  Naar zijn zeggen was dat zo overeen gekomen met de organisatoren (Vorming Plus , afdeling Kortrijk).
Vorming Plus organiseert evenwel net een serie van dit soort avonden (vooral in september) in het kader van de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen.

Kortrijk blijft spreken!

P.S.
Geen huidig of toekomstig kandidaat-politieker  te zien.

Verkiezingsdrukwerk is geen reclamedrukwerk

Ook in brievenbussen met een antireclamesticker mogen flyers en folders in het kader van de verkiezingscampagne worden gedropt.

Politici versturen wel eens brieven (tegen een speciaal tarief) met de uitdrukkelijke vermelding dat het gaat om verkiezingsdrukwerk.
Je kan daar wel schriftelijk tegen protesteren op het aangegeven contactadres en dan moet de politicus u melden dat hij dat in het vervolg niet meer zal doen.

De bizarre stemming in verband met de nieuwe moskee in Kortrijk (3)

De lokale pers (inbegrepen het weekblad “De krant van West-Vlaanderen”) rept hierover tot op vandaag met geen woord.  Geen woord.  Interpellant David Wemel (van Groen)  wordt niet eens vernoemd.

“Embedded press”!
Kortrijkzanen weten dus niet  – en zullen het ook nooit weten – dat de heersende tripartite (die zich altoos en immer bestempelt als een zgn. stadscoalitievoor het eerst in deze bestuursperiode in een stemming werd verslagen door de twee oppositie-partijen.
Stand: 18/17.

Het moest er eens van komen.
De zgn. coalitie hangt op talloze punten (de meer ideologische getinte opinies over beleidsdomeinen) met haken en ogen aan elkaar.  Slaagt er steeds in om dit via allerlei handigheden, met dank aan de  ‘embedded media’ (die dit niet eens beseffen!)  en zelfs reclamebureaus te verbergen.
Los zand dat het College dan op een hoopje gooit. (Beeldspraak.)

Geen Kortrijkzaan heeft dit door. Kan het niet door hebben.
Dat is het allerergste.  Die alles omvattende onwetendheid van onze Kortrijkse Jan Modaal over hoe het staat in én met deze stad is schrijnend.
Hoe zit het dan in andere centrumsteden?
Geen idee. ( In elk geval:  in Nederlandse regionale kranten is deze abosolute desinformatie ondenkbaar.)

Hoe? Of waarom moeten  (of zouden we)  Kortrijkzanen dit alles kunnen kwalijk nemen?

De bizarre stemming in verband met de nieuwe moskee in Kortrijk (2)

De Kortrijkse (of/en regionale)  moslimgemeenschap wil een nieuwe, grotere moskee (een tweede?) inplanten in de Brugsesteenweg.
In de gemeenteraad van 14 mei wou Groen raadslid David Wemel eventjes terdege peilen naar het standpunt hierover bij het Schepencollege en de fracties.  Hij vroeg daarbij uitdrukkelijk aan de raadsleden om zijn “verklaring” hieromtrent  al of niet te onderschrijven.

Die tekst van Groen omvatte drie punten die we hier ultra-kort samenvatten.
1.  Een kwalitatieve en veilige accommodatie voor de moslimgeloofsgemeenschap is van belang en we moeten helpen om  dit op korte termijn te realiseren.
2.  Een snelle erkenning van de werking van de moskee is nodig.  Onze contacten met Brussel hiertoe gebruiken.
3.  Transparantie van de werking van de moskee is nodig.  Het gebruik van het Nederlands is daarbij essentieel.

Na een nogal nodeloos agressieve commentaar van de burgemeester (wat bezielde hem?) besloot  de burgervader om niet tegen te stemmen, maar dat hij zich persoonlijk zou onthouden.
Hij vond de “verklaring” van Groen  onvolledig, (wat dat dan ook moge betekenen). Voor de uitslag van de stemming een politieke misrekening van formaat.

De persoonlijke oekaze van Q werd gevolgd door de meeste raadsleden van de tripartite, maar wonderlijk genoeg niet door iedereen.  Voor het eerst in de geschiedenis van dit bestuur.

–  VLD-fractieleider (!) Wouter Allijns heeft blijkbaar niet gestemd.  (Was hij alweer eens verstrooid bezig met iets op zijn tokkellapding?)
–  Nieuwbakken VLD-raadslid Stephanie Demeyer ook niet.  (Waarom?  Sliep ze?)
–  N-VA-fractieleider Liesbet Maddens evenmin.  (Herinnerde zij zich dat haar partijbestuur als standpunt had ingenomen dat er absoluut geen nieuwe moskee kan komen zonder erkenning?)
–  Onafhankelijk raadslid (maar nu wel van de N-VA) Isa Verschaete was er nog wel bij, maar stemde niet.  (Zichtbaar radeloos.  Waarschijnlijk om dezelfde reden.  Maar als ex- VB’er kan het ook mogelijk wel zijn dat ze gewoon tegen een nieuwe moskee is gekant.)
–  Onafhankelijk raadslid (maar nu wel lid van de N-VA) Maarten Seynaeve verliet nog voor de stemming  woedend de zaal.  (Hij kon de komedie van zijn partij niet meer verdragen.  Zoals hij beklemtoonde: er was in het bestuur van zijn nieuwe partij wel degelijk één ding beslist: eerst de erkenning, dan de moskee.)

Vijf raadsleden (die naar we vernemen of op het oog konden tellen) stemden niet.
De overige schepenen en raadsleden vande tripartite hebben zich onthouden.  Totaal onthoudingen: 17.
VLD-schepen Wout Maddens (evenwel altijd heel breedvoerig) gaf ditmaal geen toelichting bij zijn onthouding.  Liet zich ook niet pramen om te herhalen wat hij via de pers  zéér stellig als waarnemend burgemeester én bevoegd schepen liet weten:  hij zal onder geen beding een  (bouw)vergunning verlenen aan een niet erkende moskee.

Er was één nee-stem: die van Steve Vanneste, nu lid van het Vlaams Belang.  Zijn partij wil gewoon geen moskee in Kortrijk.

De twee raadsleden van Groen onderschreven natuurlijk de “verklaring”.
Idem voor alle leden van de CD&V-fractie.
Totaal ja-stemmen: 18 Ja-stemmen waaronder ook die van VLD’er  Mohamed Ahouna!

De oppositiepartijen haalden dus hun slag thuis.  18/17. Tegen het bestuur (de tripartite)  in.
Een historische gebeurtenis.
Het is namelijk zo dat beslissingen worden genomen bij volstrekte meerderheid, waarbij geen rekening wordt gehouden met de onthoudingen.

 

De bizarre stemming in verband met de nieuwe moskee in Kortrijk (1)

De moslimgemeenschap alhier heeft het gebouw van Bio-Planet aan de Brugsesteenweg aangekocht met de bedoeling daar een moskee van te maken.
In de laatste gemeenteraad van 14 mei heeft raadslid David Wemel (van Groen)  de  controversiële kwestie te berde gebracht.  Hij wou nu een keer echt weten wat het stadsbestuur daarvan dacht en wat het standpunt was van de diverse fractieleiders in deze.
Hij heeft daartoe de gemeenteraad gevraagd om een “drie-puntenverklaring ” (waarover later meer) te onderschrijven.
De stemming daarover is heel raar uitgedraaid, zelfs met een overwinning van de oppositiepartijen CD&V en Groen.  Dat is historisch.

Het moest er een keer van komen, dat de huidige tripartite verslagen werd in een stemming.
De tripartite benoemt zichzelf – hierbij goed geholpen door de plaatselijke pers –  nog altijd als een “stadscoalitie”, terwijl  zij op heden  noch juridisch (decretaal), noch in stemmenaantal een meerderheid heeft.

Pro memorie.

In 2012 behaalden de drie partijen samen geeneens 52 procent van de stemmen (26.240 op 50.534 geldige kiezers, is 51,9%).
Aangezien de N-VA -schepen Catherine Waelkens ontslag nam en nu opereert als onafhankelijk raadslid bezit de tripartite op basis van de verkiezing van 2012 nog 49,7 procent van de stemmen (25.155 op 50.534).
We kunnen ook nog de stemmen van N-VA raadslid Steve Vanneste aftrekken. Hij werd uit de partij gezet. Dan heeft de tripartite “op papier” nog 48,4 procent stemmen.

Ook in zetels geteld heeft de tripartite in de gemeenteraad geen meerderheid meer: 20 op 41  (VLD 9, SP.A 6 en N-VA nog 5).

Gelukkig voor de tripartite (maar absoluut niet voor de SP.a) hebben twee onafhankelijken (ex-VB’ers) zich bekeerd tot de N-VA en steunen ze dus bij de stemmingen (soms met zichtbare tegenzin) de voorstellen van de tripartite.
Maar dit keer op 14 mei bij het agendapunt  over de moskee dus niet.
Raadslid Maarten Seynaeve verliet nog voor de stemming de zaal.  Zijn collega Isa Verschaete bleef nog even zitten maar heeft blijkbaar niet gestemd.

Wordt vervolgd.
In volgend stuk de uitslag van de stemming.

Veel gestelde vragen over verkiezingsaffiches (2)

Wat zijn verkiezingsaffiches?
Alle affiches, beeld- en fotografische voorstellingen, vlugschriften, opschriften en plakbriefjes die bestemd zijn voor de verkiezingen.

Welke affiches en aanplakborden zijn verboden en welke niet?
1. Commerciële reclameborden en affiches zijn verboden.
Politieke partijen, lijsten en kandidaten alsook derden die voor hen propaganda voeren mogen geen gebruik maken van commerciële reclameborden en affiches.
(Het gaat om affiches en borden die gewoonlijk voor commerciële doeleinden  worden verhuurd tegen betaling.)
2. Niet-commerciële reclameborden of affiches die niet groter zijn dan 4 m² zijn toegelaten.
Het gaat hier om borden of affiches die aangekocht of verhuurd zijn om alleen tijdens de verkiezingscampagne te worden gebruikt. Voor de plaatsing ervan wordt geen tegenprestatie in geld of in natura gevraagd.
Zowel de borden als de affiches mogen niet groter zijn dan 4 m².
Een affiche van 4 m² aangebracht op een bord van méér dan 4 m² is verboden. 
(Burgemeester Van Quickenborbe gebruikte op sluwe wijze Heras-hekken van 6,8 m² en werd hiervoor op 21 december 2012 door de Raad van Verkiezingsbetwistingen in Brugge voor 1 maand geschorst in de uitoefening van zijn mandaat.)

Informatiedragers zoals muren, poorten, ramen, vrachtwagens, bussen, reclame achter een vliegruig mogen groter zijn, maar de  affiche zelf niet.

Waar mag u verkiezingsaffiches plakken?
Enkel op de plaatsen die door de gemeente zijn bestemd voor aanplakking en plaatsten die vooraf schriftelijk zijn toegelaten door de eigenaar of door de gebruiksgerechtigde.

Wanneer mag u geen verkiezingsaffiches plakken?
–  Tussen 22 uur en 7 uur.
–  Op de dag van de verkiezingen ook verboden tussen 7 en 15 uur.

Durft raadslid Lieven Lybeer zich nog vertonen op CD&V-banken?

Aanstaande maandag 14 mei is er ter stede opnieuw gemeenteraadsdag.
Raadslid Lieven Lybeer (59) liet intussen via de pers weten dat hij bij de volgende verkiezingen geen kandidaat meer is voor de CD&V en dat hij eind dit jaar stopt met de politiek.  Hij vindt zich namelijk “onrespectvol” behandeld door zijn partij.
Kreeg geen bijzondere plaats op de lijst voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen en voor de volgende lijstvorming voor de provincie verwees men hem naar in zijn ogen een onverkiesbare 7de plaats.

Lybeer (ooit een jonge turk) keert zijn partij dus resoluut de rug toe.
Méér nog.
Zijn zoon Niels heeft gekozen voor de lijst (‘het team’) van VLD-burgemeester Vincent Van Quickenborne.  Dat mag en kan.  Daar niet van.
Maar de ultra-christen-democratische ACV-vader liet daarbij intussen alweer via de pers (HLN van 9 mei) zonder blikken of blozen weten dat hij de kandidatuur van zijn zoon op die andere lijst onvoorwaardelijk zal steunen en zelfs wil meewerken aan diens campagne.  Op die pure andere crypto-liberale lijst van Q.

Hiermee plaats Lybeer senior zichzelf de facto buiten de eigen partij. 
Vandaar onze vraag:  komt hij volgende maandag wel naar de Kortrijkse Raad, en zal hij daarbij zonder verpinken plaats nemen tussen zijn (voormalige) partijgenoten?  Handjes schudden in de rij??
Of komt hij zich voortaan aandienen als onafhankelijk raadslid?

Lieven Lybeer (die van ACV-strekking is) heeft alles, maar dan ook alles, in alle hoeken en kanten van zijn (ook meer verborgen) bestaan en leven te danken aan zijn partij.
In alles wat hij is of was.
In zijn studies, zijn beroep(en) en al zijn mandaten, met de bijhorende inkomens en emolumenten.  (Hij was zelfs geruime tijd even waarnemend burgemeester.)
In het verleden was hij tevens in de geschiedenis van Kortrijk de grootste mandatenkampioen.
In de jaren 2008-2009 bijvoorbeeld sleepte hij 34 mandaten uit de brand, waarvan niet minder dan 13 bezoldigd.
In 2016 (2017 is nog niet officieel gekend) kreeg hij als lid van de oppositie niettemin toch nog altijd 13 mandaten, waarvan 8 bezoldigd. (Dat zal nu nog wel ongeveer het geval zijn, behoudens de eengemaakte huisvestingsmaatschappijen.)
Hierna het lijstje van zijn betaalde mandaten in 2016: hij is raadslid,  provincieraadslid,  raadslid van de politiezone VLAS, bestuurder van IMOG, van HOWEST en van drie huisvestingsmaatschappijen.

Voorts is hij beroepshalve nog directeur van de Tieltse Bouwmaatschappij.
Niet te vergeten. Zal hij die functie wel opgeven eind dit jaar?