De Kortrijkse (of/en regionale) moslimgemeenschap wil een nieuwe, grotere moskee (een tweede?) inplanten in de Brugsesteenweg.
In de gemeenteraad van 14 mei wou Groen raadslid David Wemel eventjes terdege peilen naar het standpunt hierover bij het Schepencollege en de fracties. Hij vroeg daarbij uitdrukkelijk aan de raadsleden om zijn “verklaring” hieromtrent al of niet te onderschrijven.
Die tekst van Groen omvatte drie punten die we hier ultra-kort samenvatten.
1. Een kwalitatieve en veilige accommodatie voor de moslimgeloofsgemeenschap is van belang en we moeten helpen om dit op korte termijn te realiseren.
2. Een snelle erkenning van de werking van de moskee is nodig. Onze contacten met Brussel hiertoe gebruiken.
3. Transparantie van de werking van de moskee is nodig. Het gebruik van het Nederlands is daarbij essentieel.
Na een nogal nodeloos agressieve commentaar van de burgemeester (wat bezielde hem?) besloot de burgervader om niet tegen te stemmen, maar dat hij zich persoonlijk zou onthouden.
Hij vond de “verklaring” van Groen onvolledig, (wat dat dan ook moge betekenen). Voor de uitslag van de stemming een politieke misrekening van formaat.
De persoonlijke oekaze van Q werd gevolgd door de meeste raadsleden van de tripartite, maar wonderlijk genoeg niet door iedereen. Voor het eerst in de geschiedenis van dit bestuur.
– VLD-fractieleider (!) Wouter Allijns heeft blijkbaar niet gestemd. (Was hij alweer eens verstrooid bezig met iets op zijn tokkellapding?)
– Nieuwbakken VLD-raadslid Stephanie Demeyer ook niet. (Waarom? Sliep ze?)
– N-VA-fractieleider Liesbet Maddens evenmin. (Herinnerde zij zich dat haar partijbestuur als standpunt had ingenomen dat er absoluut geen nieuwe moskee kan komen zonder erkenning?)
– Onafhankelijk raadslid (maar nu wel van de N-VA) Isa Verschaete was er nog wel bij, maar stemde niet. (Zichtbaar radeloos. Waarschijnlijk om dezelfde reden. Maar als ex- VB’er kan het ook mogelijk wel zijn dat ze gewoon tegen een nieuwe moskee is gekant.)
– Onafhankelijk raadslid (maar nu wel lid van de N-VA) Maarten Seynaeve verliet nog voor de stemming woedend de zaal. (Hij kon de komedie van zijn partij niet meer verdragen. Zoals hij beklemtoonde: er was in het bestuur van zijn nieuwe partij wel degelijk één ding beslist: eerst de erkenning, dan de moskee.)
Vijf raadsleden (die naar we vernemen of op het oog konden tellen) stemden niet.
De overige schepenen en raadsleden vande tripartite hebben zich onthouden. Totaal onthoudingen: 17.
VLD-schepen Wout Maddens (evenwel altijd heel breedvoerig) gaf ditmaal geen toelichting bij zijn onthouding. Liet zich ook niet pramen om te herhalen wat hij via de pers zéér stellig als waarnemend burgemeester én bevoegd schepen liet weten: hij zal onder geen beding een (bouw)vergunning verlenen aan een niet erkende moskee.
Er was één nee-stem: die van Steve Vanneste, nu lid van het Vlaams Belang. Zijn partij wil gewoon geen moskee in Kortrijk.
De twee raadsleden van Groen onderschreven natuurlijk de “verklaring”.
Idem voor alle leden van de CD&V-fractie.
Totaal ja-stemmen: 18 Ja-stemmen waaronder ook die van VLD’er Mohamed Ahouna!
De oppositiepartijen haalden dus hun slag thuis. 18/17. Tegen het bestuur (de tripartite) in.
Een historische gebeurtenis.
Het is namelijk zo dat beslissingen worden genomen bij volstrekte meerderheid, waarbij geen rekening wordt gehouden met de onthoudingen.