Onze burgemeester Vincent Van Quickenborne (VLD) vindt dat blijkbaar wel.
Men kan dat afleiden uit een schriftelijke vraag die hij als parlementariër op 6 februari stelde aan de Johan Van Overtveld, minister van Financiën.
De vraag (nog altijd niet beantwoord) luidde als volgt:
“De gemeenteraadsleden ontvangen voor hun aanwezigheden in de gemeenteraad persentiegeld per zitting. Dat presentiegeld behoort tot de baten en moet met fiche 281.30 vermeld worden. Er wordt bedrijfsvoorheffing op ingehouden die in de aangifte samen met het inkomen in het vak van de baten vermeld moet worden.
De nettobedragen zijn relatief laag (minder dan 90 euro netto) en kunnen volgens sommigen gezien worden als onkostenvergoeding gelet op de onkosten die raadsleden maken (verplaatsingen, bureaumateriaal, communicatiekosten, steun, enz.)
1.Wat is de totaalopbrengst van de belastingen uit inkomsten of presentiegelden voor de jongste vijf jaren? 2. Acht u het opportuun om dit fiscaal te zien als een onkostenvergoeding in plaats van als een baat?”
De vraagsteller vergeet hierbij toch wel een paar zaken.
* Een raadlid kan ook de kosten inbrengen die het maakt voor de uitoefening van het mandaat. (Een wettelijk forfait of een bewijs van de werkelijke kosten. )
* Hoewel presentiegelden een zelfstandig inkomen zijn, hoeft men er geen sociale bijdragen op te betalen.
* In veel gemeenten ontvangen raadsleden bovenop het presentiegeld nog allerhande onkostenvergoedingen en ‘faciliteiten’. In Kortrijk bijvoorbeeld voor bepaalde reiskosten, internet, aankoop van desktop, laptop of ander ‘portable devices’, vorming. Men kan ook briefpapier krijgen, een e-mailadres, inzage in krantenknipsels, parkeertickets (Schouwburg), een ongevallenverzekering en een verzekering voor beroepsaansprakelijkheden. Voor de werking van de fractie in haar geheel is er ook een toelage voorzien.
* Hoe de vraagsteller aan dat netto-inkomen van minder dan 90 euro komt is ons een raadsel. De gemeenteraad bepaalt zelf de hoogte van de presentiegelden, momenteel met een minimum van 47,81 euro en een maximum van 209,14 euro, bruto. Normaliter kiest men voor het maximale bedrag. Als we daar 37% belasting van aftrekken blijft daar netto 131,83 euro van over.
* Een gemeenteraadslid cumuleert nogal eens een aantal andere mandaten waarvoor hij wordt vergoed.
Voetnoot
De ingehouden bedrijfsvoorheffing hangt af van de hoogte van de vergoeding.
Tot minder dan 500 euro: 27,25 %. Van 500 tot 650 euro: 32,30%. Hoger dan 650 euro (wat toch overal het geval is?-zeker in Kortrijk): een afhouding van 37,30%.
(Wordt vervolgd.)