Het ziet er wel zo naar uit.
Waarom zou Q anders uitpakken met een nieuw evenement: “op de koffie met de burgemeester”. Hierbij nodigt hij senioren met hun kleinkinderen uit om op zondag 22 april om 15 uur in Kortrijk Xpo te komen genieten van koffie met allerlei soorten van taarten.
Burgemeester Q heeft daartoe alle bakkers uit Kortrijk aangeschreven om gebakjes te leveren “tegen scherpe prijzen”. De taartjes zullen tentoongesteld worden op een buffet met de namen van de leverancier-bakker erbij. Benieuwd om te weten hoeveel en welke bakkers zullen ingaan op de uitnodiging. De leverancier bekent zich daarbij toch als een sympathisant van de burgemeester en/of zijn partij (VLD)? Kortrijkse handelaars (de middenstanders althans) zijn daar normaler beducht voor!
Het evenement kadert de facto in een verkiezingscampagne, en wordt niettemin georganiseerd door een nauwe kabinetsmedewerkster. Dat is gewaagd.
Maar Q weet wat goed wat hij doet. De sperperiode waarbij allerhande beperkingen worden opgelegd aan verkiezingscampagnes gaat pas in op 1 juli.
Vanaf die dag mogen er geen geschenken of gadgets meer worden verspreid. En een individuele kandidaat mag vanaf die dag slechts 0,030 cent (in Kortrijk) per ingeschreven kiezer besteden aan zijn campagne.
Van Quickenborne heeft altijd al gezegd dat hij pas in het voorjaar zal beslissen of hij zich kandidaat stelt als burgemeester.
In een dubbelinterview met VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten (“Krant van West-Vlaanderen”, 19 januari van dit jaar) zegt hij hierbij nog wat volgt: Ik vind dat een politicus zich alleen kandidaat mag stellen voor een belangrijke functie als hij het engagement ook ten volle aangaat. In dit geval dus voor zes jaar. Mat andere woorden: als ik me engageer als burgemeester, ben ik voor mijn partij niet beschikbaar in een uitvoerend nationaal mandaat”.
Momenteel is onze burgemeester ook nog federaal kamerlid en voorzitter van de commissie Sociale Zaken. We kunnen ons evenwel echt niet voorstellen dat Q geen enkele rol meer zal willen spelen op nationaal vlak.
IN ZIJN LEVEN.
(Wordt vervolgd – nu ja – met nog wat citaten uit dat dubbelinterview.)
Op 24 maart was er een feestelijke opening van de verlaagde Leieboorden.
Het schepencollege heeft hiervoor netjes afgerond 20.000 euro voorzien.
– Voor de drank alleen (drugs )al 10.550 euro,
– Eten (hapjes, broodjes, ) 3.000 euro.
De organisatie TEA TECH (uitbesteed??) vroeg 5.000 euro.
Verder waren er nog wat kleine kosten voor medewerkers (1.000 euro), tafels (500 euro), springkasteel (500 euro).
De opkomst was groter dan verwacht zodat de kosten nog kunnen oplopen.
De maandagmarkt is traditioneel (officieel althans) open vanaf 8 uur en eindigt om 13 uur. In de praktijk vertrekken de meeste marktkramers rond 12u30.
Maar nu blijkt uit een soort waar geen mens weet van heeft gevoerde enquête dat ongeveer 90 procent van hen bereid is om tijdens de zomermaanden (juni-september) langer te blijven. Bijvoorbeeld tot 14 uur.
Bij wijze van proef zal het stadsbestuur in de maand juni dus toelaten dat marktkramers hun standplaats innemen tot 2 uur in de namiddag.
Indien deze maatregel positief uitvalt zal men deze regeling verlengen tot eind september. Wat is evenwel een positief resultaat? Meer potentiële bezoekers? Meer toeristen op de maandagmarkt?
P.S.
Moet het gemeentelijk reglement over ambulante activiteiten (art. 3) nu niet gewijzigd?
Volgens het Rekenhof (zie ‘cumuleo‘) beoefende Vincent Van Quickenborne in 2016 (2017 pas bekend in augustus) 11 mandaten, waarvan 5 bezoldigd. (Men heeft er nog één vergeten: hij is ook voorzitter van het politiecollege VLAS.) Volgens de website van Stad daarentegen heeft Q slecht 6 mandaten waarvan 4 betaald. Moet kunnen.
Naast zijn burgemeesterschap bezit hij nog twee politiek uiterst belangrijke mandaten: hij is federaal parlementariër en voorzitter van de commissie Sociale Zaken in de Kamer.
Kan hij die taken combineren?
Meer en meer gedragswetenschappers zeggen dat’ multitasken’ niet mogelijk is, dat er eigenlijk eerder sprake is van SWITCHTASKEN. We doen niet veel dingen tegelijk maar kunnen wel (snel) wisselen van handelingen of taken.
In de weekendbijlage NU van Het Nieuwsblad (dd. 10 maart) is een grote, evenwel ontluisterende reportage verschenen over het echte reilen en zeilen in De Kamer.
Daarin (pag. 15) is ook in detail beschreven hoe onze burgemeester aan ‘switchtasken’ doet in de commissie Sociale Zaken.
Het stuk is geïllustreerd met een foto waarop te zien is dat hij nauwelijks opkijkt van zijn papieren. Welke papieren dan wel? “Hij bladert door knipsels uit West-Vlaamse regionale kranten en andere documenten die met zijn burgemeesterschap te maken hebben.” Hierbij vergeet hij zelfs even om een parlementslid het woord te geven en antwoordt daarbij geërgerd: “Dit is hier toch geen kleuterklas, waar je enkel mag spreken wanneer de meester het zegt.”
De titel van het stuk in de bijlage van “Het Nieuwsblad” luidt: “Commissievoorzitter Vincent Van Quickenborne komt als laatste de zaal binnengestormd”. Hij was namelijk tien minuten te laat en vertrok uiteindelijk één uur voor het einde van de vergadering, waarbij hij de commissie verder overliet aan de ondervoorzitter. Moet kunnen.
Onze burgemeester is een ware, onvervalste switchtasker!
Trouwens ook in de gemeenteraad.
Ter voorbereiding van onze artikelenserie “Kan Kortrijks burgemeester nog multitasken?” stootten we nog op een dubbelinterview afgenomen van Vincent Van Quickenborne en de VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. Verschenen in een apart katern in “De Krant van West-Vlaanderen” van 19 januari van dit jaar.
De vraag was: “Waarin verschillen jullie dan van mening?”
Daarop antwoord Rutten onmiddellijk dat zij absoluut ongelovig is en dat Q een katholieke liberaal is. En dat zij meer de seculaire staat verdedigt.
En wat antwoordt onze burgemeester?
“Ik ben wel gedoopt, ben getrouwd voor de kerk, mijn dochter is gedoopt. Ik ben lichtgelovig. Ik zit niet elke zondag in de kerk, maar draag de katholieke waarden wel mee. Misschien heeft dat te maken met de streek waar ik ben opgegroeid en waar ik thuis ben”.
En dan: “Maar ik vind wel dat godsdienst door de mensen privé moet worden betaald en niet door de staat.”
P.S.
Heeft er iemand weet van enig initiatief van Q om niet langer de Kerk financieel te laten bijstaan door de Staat?
De redactie van ‘kortrijkwatcher’ houdt deze vraag in beraad.
We geraken er niet aan uit.
Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (VLD) zou omstreeks deze tijd (voorjaar) kenbaar maken wat zijn politieke ambities nog zijn, lokaal en federaal.
Kan SP.A lijsttrekker Philippe De Coene ook nog multitasken?
Probeer momenteel maar eens een afspraak met hem te maken. Nog deze maand? (En hij is nog geeneens burgemeester!)
In april 1983 wandelden Hugo Claus en Cees Nooteboom kriskras door Kortrijk en omgeving (Aalbeke?) op zoek naar plaatsen die een cruciale rol hebben gespeeld in de roman “Het verdriet van België”.
Er is daar toen een geluids-en beeldopname van gemaakt door radioman Bob De Groof en door fotograaf Eddy Posthuma de Boer.
De opname is nu bewerkt tot een luisteropname. (Heeft veel geld gekost.)
Morgen 18 maart kunt u vanaf 13u30 tot 17u op eigen houtje met uw smartphone en eventueel oortjes een audiowandeling maken langsheen bepaalde plekken die voorkomen in de roman. Vertrek aan het bureau Toerisme Kortrijk in het Begijnhofpark.
(We hopen dat de Pluimstraat erbij is, en het Vlaams Huis.)
Koddig is – nou ja – dat je daarbij kunt horen dat Nooteboom aan Claus vraagt of hij het ziet zitten dat er ooit houten bordjes zouden opduiken die verwijzen naar hun wandeling.
“Ik geloof,” zegt Claus, “dat ik in mijn testament moet vastleggen dat ik dat nooit van zijn leven wil.”
P.S.
Hugo Claus heeft tot tweemaal toe hardnekkig en zelfs furieus geweigerd om zich te laten bombarderen tot ereburger van stad Kortrijk. Hij ervoer die voorstellen als een regelrecht affront voor zijn persoon…
Morgen donderdag 15 maart om 19u30 in Pand.A (Conservatoriumplein).
Inleiding door prof. Filip De Rynck.
Daarna gesprek over de Kortrijkse politiek met jongeren uit Groen (Alexandra Gjurova), CD&V (Anaïs de Bethune), SP.A (Emile De Clercq), N-VA (Gilles Verriest).
Inschrijven via de website van Vorming Plus MZW.
Haast u want nog slechts enkele plaatsen vrij.
N.B.
Op het laatste nippertje is er nog iemand van het Vlaams Belang opgedoken.
In de gemeenteraad van gisteren is beslist om volgens het nieuwe decreet Lokaal Bestuur te voorzien in een nieuwe functie van een “algemeen directeur” en een “financieel directeur”.
De namen zijn al bekend ten gevolge van een leep manoeuvre zowel binnen het OCMW als binnen Stad. (Zie ons vorig stuk, en we komen daar nog wel op terug.)
Naar aanleiding daarvan heeft de burgemeester (samen met de waarnemende stadssecretaris Yves Vanneste) zopas vandaag 13 maart een communiqué verspreid. Op zichzelf is dat feit al bizar en kan het wijzen op de mogelijkheid dat er iets kleeft aan de knikker.
In het communiqué lezen we dat het stadsbestuur en de stadssecretaris Geert Hillaert “in onderling akkoord” hebben beslist dat de stadssecretaris zich vanaf 1 maart 2018 (wat deed hij als die maanden tevoren?) zal oriënteren naar de externe contacten “verbonden aan de functie van secretaris/algemeen directeur “. (Hij wordt later adjunct algemeen directeur.)
In datzelfde communiqué van vandaag staat nog dit: “Ter voorbereiding van deze nieuwe functie zal Geert Hillaert tot en met eind 2018 een bijzondere opdracht uitoefenen bij het Kenniscentrum Vlaamse Steden.”
Onze trouwe lezers weten dat al.
Wat er niet gezegd wordt is dat hij al geruime tijd gewoon het stadhuis niet meer binnen mag. En dat hij zich volgens een geheime afsprakennota heeft toe verbonden om niet te solliciteren naar het ambt van “algemeen directeur”.
Voor meer info mag men zich wenden tot de burgemeester (tel. 0495 84 69 36) of tot de waarnemende stadssecretaris Yves Vanneste (tel. 0473 86 29 71).
Vragen naar de afsprakennota. (Van wanneer dateert die? Wie heeft die ondertekend? Ook de huidige OCMW-secretaris en ontvanger?)
Het nieuwe Decreet Lokaal Bestuur (BS 15 februari) voorziet op ambtelijk vlak dat er in elke stad één algemeen directeur en één financieel directeur komt die zowel ten dienste staat van de Stad als van het OCMW.
Onze stadssecretaris Geert Hillaert is op een zijspoor gezet en de voormalige ontvanger is ontslagen.
Vorig jaar is bij het OCMW in de gauwte een nieuwe secretaris aangesteld (Nathalie Desmet per 1 november) en een nieuwe ontvanger (Johan Dejoncheere per 1 september)
Zoals elkeen toen aanvoelde, gebeurde dit uitgekiende politiek maneuver van de burgemeester(en de OCMW-voorzitter?) in het licht van het nieuwe decreet Lokaal Bestuur dat voorziet in een integratie (‘inkanteling’) van het OCMW in de gemeente. Is dit in een informeel schepencollege beslist?
Voornoemde personen worden dus resp. een volgzame, kritiekloze ‘algemeen directeur’ en ‘financieel directeur’. Soort kabinetsleden in plaats van ambtenaren . In de volgende gemeenteraad van 12 maart wordt dit gekonkel van de tripartite bij agendapunt 4 bezegeld.
In het besluit waarover moet worden gestemd staat letterlijk dat ook de stadssecretaris wordt opgeroepen om zich kandidaat te stellen voor het ambt van algemeen directeur. Dat kan dus niet.
Want er is een afsprakennota tussen Stad en Geert Hillaert afgesloten waarin letterlijk staat dat hij NIET zal meedingen naar de functie van algemeen directeur maar wel adjunct algemeen directeur kan worden , belast met een specifiek takenpakket rond “externe betrekkingen”.
Die afsprakennota mocht onze stagiair-onderzoeksjournalist in het stadhuis niet inzien! ( Farde werd door een mevrouw uit zijn handen gegrist!)
Nochtans staat er in de (openbare) memorie van toelichting bij het agendapunt 4 van de gemeenteraad (dus niet in besloten zitting) wel een soort samenvatting van de afsprakennota.
Daarin staat nog te lezen dat de heer Hillaert tot en met 31 december ter beschikking is gesteld van het Kenniscentrum Vlaamse Centrumsteden in Brussel.
Maar dat weten onze trouwe lezers al…
Heer Hillaert krijgt ook een dienstwagen.
Weblog over het reilen en zeilen in de Kortrijkse politiek door Frans Lavaert