Een energieplan met te weinig financiële middelen

Het prestigieuze energieplan van SP.A-schepen Bert Herrewyn steunt op niet minder dan 6 basispijlers, te weten:  het renovatieplan, het lichtplan, het zonneplan, het waterplan, digitale monitoring en bepaalde innovatieve (welke?) projecten.

Het gehele plan wordt ondersteund via een intern energiefonds.
Dat fonds is evenwel financieel volstrekt ondermaats om het megalomane energieplan uit te voeren.
Voor dit jaar bijvoorbeeld is er is er een budget beschikbaar gesteld van 277.000 euro.  En voor de periode 2014-2020 is er een verbinteniskrediet (de gehele enveloppe) van slechts 385.000 euro gepland.

Voor een bepaald onderdeel van het energieplan, met name het zonneplan is er gewoon geen publiek geld (belastingontvangsten) beschikbaar en moet de tripartite zijn toevlucht nemen tot een  – jawel-  héél  innovatief project.
Zeg maar gekunstel.
Met het zonneplan wil Stad maximaal inzetten op het lokaal produceren van elektriciteit, door middel van zonnepanelen op eigen daken of terreinen.  (Tussen haakjes, we horen niets meer over het isoleren van daken op stadsgebouwen.)

In eerste instantie denkt men aan het plaatsen van zonnepanelen op daken van de  sporthal Lange Munte, het nieuwe regionaal erfgoeddepot in Heule,  Hangar K op Kortrijk Weide, het jeugdcentrum Tranzit en de evenementenhal Depart, eveneens op Kortrijk Weide.   Het zou gaan om zowat 10.000 vierkante meter  (2.000 panelen) waarvoor zowat 700.000 euro nodig zou zijn.

De gemeenteraad gaf nu ongeveer kritiekloos het College de toelating om  een alternatieve constructie in te voeren om die publieke investering te financieren.  Men gaat op zoek naar een firma die de panelen wil leveren, plaatsen, financieren, exploiteren en onderhouden.
(Er zouden al drie potentiële kandidaten zijn.  Hoe gaat dat in zijn werk?)

Men wil die geraamde 700.000 euro bij de Kortrijkzanen  ophalen.
Inwoners van Groot-Kortrijk krijgen de kans om zonnepanelen of delen ervan voor 15 jaar te “huren”  middels een inbreng van 25 tot 5.000 euro.
Dat is een kansspel.  Stad schat het rendement voor de huurder op 2 tot 4 procent, afhankelijk van de mate van zonneschijn.

Op verdere technische details van het bedachte systeem  gaan we nu niet in.
Het verwondert ons intussen wel dat er op de laatste gemeenteraad geen fundamentele politieke bedenking is gemaakt.
Met name deze.
De tripartite kenmerkt zich tot het bedenken van grootse, ambitieuze projecten. Vaak van vroeger.

Als daarvoor infrastructuurwerken noodzakelijk zijn die  grote budgetten opslokken, dan dient het bestuur daarvoor de nodige middelen uit te trekken.  Als het bestuur die niet vindt (de belastingdruk en en de schulden zitten al aan het plafond) dan dient men maar te besparen op andere uitgaven.  Of minstens zijn ambities bij te stellen.
In feite blaast de tripartite al jaren van een te hoge toren.

P.S.
Volgens de pers wil VLD-schepen (zeg maar) Arne snel naar 100.000 m² gaan of 20.000 panelen…