De personeelsuitgaven stijgen toch, en méér dan het bestuur voorwendt

Men zal zich herinneren dat de tripartite al bij de start met alweer veel bombarie en  gesteund  door een altoos onkundige (lokale) pers  dat het een prioritaire beleidsdoelstelling was om de personeelsuitgaven significant  in te krimpen middels een afslanking van het personeelsbestand
(Geen Kortrijkzaan die  zich dat herinnert.  Laat staan een schepen of burgemeester, of journalist.  – Grapje.)

  • Het budget 2017 vermeldt voor “bezoldigingen, sociale lasten en pensioenen” een  bedrag van 49.213.024 euro.
    Afgerond: 49,21 mio.
    – En voor 2018 een bedrag van 49.963.572 euro.
    Afgerond:  49,96 mio.

Om de werkelijke uitgaven te kennen moeten we uiteraard wachten op de rekeningen voor die jaren.   Maar voor personeelsuitgaven liggen de bedragen voorzien in de budgetten (ramingen) altijd dichtbij de cijfers zoals die achteraf dan blijken uit de rekeningen.
De rekening 2016  (de laatste die we kennen ) had het over een personeelsuitgave van 44,80 miljoen euro.
In vergelijking met 2014 ( 46,88 miljoen euro) is er dus wel sprake van een daling.
Maar nu?  Gaan we waarlijk naar bijna 50 miljoen in 2018?  Of meer, rekening houdend met de verborgen personeelsuitgaven???

Wat de tripartite altijd vergeet te zeggen is dat er steeds meer aan “outsourcing” wordt gedaan.  De kosten hiervoor worden dan gemakshalve niet beschouwd als personeelsuitgaven.  Een grove vertekening is dat.
Voor dit nieuwe jaar 2018 geven we drie flagrante voorbeelden van “verborgen” of “verdoken” personeelskosten.
1.
Bepaald  groenonderhoud wordt grotendeels uitbesteed aan onder meer (!) personeel van de WAAK uit Kuurne.
Voor dit jaar raamt men voor WAAK de kost voor onkruidbestrijding op 158.358  euro.  En voor het onderhoud van groenzones op niet minder dan 444.455 euro.
2.
Ons Kortrijks aandeel in de dotatie voor de brandweerzone FLuvia inzake exploitatie bedraagt 3.401.691 euro.  Vroeger stond zo’n bedrag in de rubriek personeelsuitgaven.
3.
Ons stadsontwikkelingsbedrijf Kortrijk (het AGB SOK) neemt ook steeds meer taken over die normaal zouden kunnen gedaan door regulier stadspersoneel.
Welnu, de post “bezoldigingen, sociale lasten, pensioenen” in het budget 2018  bedraagt nu 421.200 euro.

We zeiden het al een keer.
Het zou tot eer strekken van Arne, de nieuwe zéér mediagezinde   VLD-schepen van personeel, als hij bij gelegenheid een keer spontaan een toelichting zou geven bij de ‘verborgen’ personeelskosten die buiten het budget of de rekening worden gehouden.

P.S.
Het personeel slankt wel degelijk af.  We zouden gedurende deze legislatuur het aantal medewerkers met 104 koppen verminderen. Wellicht is dit gelukt. of zal het lukken.
We kennen evenwel enkel de evolutie van het aantal voltijdse equivalenten.  We gingen van 794,12 VTE in 2014 naar 700,22 VTE in 2018.
De vraag is in welke mate dat die inkrimping  juist mede te wijten is aan het feit dat we steeds meer taken uitbesteden en dus minder stadspersoneel nodig hebben.
(Het is opvallend hoe vooral – en enkel – op de lagere niveaus C,D,E het aantal VTE’s vermindert.)