De personeelsuitgaven stijgen toch, en méér dan het bestuur voorwendt

Men zal zich herinneren dat de tripartite al bij de start met alweer veel bombarie en  gesteund  door een altoos onkundige (lokale) pers  dat het een prioritaire beleidsdoelstelling was om de personeelsuitgaven significant  in te krimpen middels een afslanking van het personeelsbestand
(Geen Kortrijkzaan die  zich dat herinnert.  Laat staan een schepen of burgemeester, of journalist.  – Grapje.)

  • Het budget 2017 vermeldt voor “bezoldigingen, sociale lasten en pensioenen” een  bedrag van 49.213.024 euro.
    Afgerond: 49,21 mio.
    – En voor 2018 een bedrag van 49.963.572 euro.
    Afgerond:  49,96 mio.

Om de werkelijke uitgaven te kennen moeten we uiteraard wachten op de rekeningen voor die jaren.   Maar voor personeelsuitgaven liggen de bedragen voorzien in de budgetten (ramingen) altijd dichtbij de cijfers zoals die achteraf dan blijken uit de rekeningen.
De rekening 2016  (de laatste die we kennen ) had het over een personeelsuitgave van 44,80 miljoen euro.
In vergelijking met 2014 ( 46,88 miljoen euro) is er dus wel sprake van een daling.
Maar nu?  Gaan we waarlijk naar bijna 50 miljoen in 2018?  Of meer, rekening houdend met de verborgen personeelsuitgaven???

Wat de tripartite altijd vergeet te zeggen is dat er steeds meer aan “outsourcing” wordt gedaan.  De kosten hiervoor worden dan gemakshalve niet beschouwd als personeelsuitgaven.  Een grove vertekening is dat.
Voor dit nieuwe jaar 2018 geven we drie flagrante voorbeelden van “verborgen” of “verdoken” personeelskosten.
1.
Bepaald  groenonderhoud wordt grotendeels uitbesteed aan onder meer (!) personeel van de WAAK uit Kuurne.
Voor dit jaar raamt men voor WAAK de kost voor onkruidbestrijding op 158.358  euro.  En voor het onderhoud van groenzones op niet minder dan 444.455 euro.
2.
Ons Kortrijks aandeel in de dotatie voor de brandweerzone FLuvia inzake exploitatie bedraagt 3.401.691 euro.  Vroeger stond zo’n bedrag in de rubriek personeelsuitgaven.
3.
Ons stadsontwikkelingsbedrijf Kortrijk (het AGB SOK) neemt ook steeds meer taken over die normaal zouden kunnen gedaan door regulier stadspersoneel.
Welnu, de post “bezoldigingen, sociale lasten, pensioenen” in het budget 2018  bedraagt nu 421.200 euro.

We zeiden het al een keer.
Het zou tot eer strekken van Arne, de nieuwe zéér mediagezinde   VLD-schepen van personeel, als hij bij gelegenheid een keer spontaan een toelichting zou geven bij de ‘verborgen’ personeelskosten die buiten het budget of de rekening worden gehouden.

P.S.
Het personeel slankt wel degelijk af.  We zouden gedurende deze legislatuur het aantal medewerkers met 104 koppen verminderen. Wellicht is dit gelukt. of zal het lukken.
We kennen evenwel enkel de evolutie van het aantal voltijdse equivalenten.  We gingen van 794,12 VTE in 2014 naar 700,22 VTE in 2018.
De vraag is in welke mate dat die inkrimping  juist mede te wijten is aan het feit dat we steeds meer taken uitbesteden en dus minder stadspersoneel nodig hebben.
(Het is opvallend hoe vooral – en enkel – op de lagere niveaus C,D,E het aantal VTE’s vermindert.)

 

Raad eens hoeveel de sanering van Walle heeft gekost…

Eigenlijk we weten het zelf niet juist want we kennen enkel het bedrag exclusief de BTW.
Het werk (rioleringen  en zo) zal wel méér dan 1 miljoen (euroots!) gekost hebben, met BTW dan..
De sanering waarvan sprake sloeg op het gedeelte vanaf de brug onder het EI tot aan het eethuis “Oud Walle”.
De werken werden in april 2014 gegund aan de firma “Algemene Onderneming D’Heer” uit Zele voor een bedrag van 913.914 euro, dus excl. BTW.

De eindafrekening is nu gekend en bedraagt 984.141 euro, nog altijd zonder BTW.
Er waren meerwerken voor 6,84 % van het gunningsbedrag.
De extra werken sloegen op een meerprijs voor een werfweg, de aanleg van een tijdelijke parking, een tijdelijke buis, een verkeersdrempel, de aanpassing van een pompstation, enz.

P.S. (1)
Bij de openbare aanbesteding liepen er 6 offertes binnen, waarvan enkel de firma  uit Zele beneden het miljoen bleef: 980.935 euro MET BTW.
Dat was zowat 8 procent onder de raming van 1.072.726 euro, incl. BTW.
P.S. (2)
VMM beloofde de rioleringen te subsidiëren voor maximaal 395.735 euro.  Hoeveel het is geworden weten we niet.  Nog een element dat de ware kostprijs verduistert.

Vlaams Gewest verkoopt 5 woningen in Molenstraat

Het Vlaams Gewest was nog altijd eigenaar van vijf woningen in de Molenstraat, beheerd door het Agentschap Wegen en Verkeer.  Die waren destijds aangeworven met het oog op de realisatie van de N328.  Die gewestweg komt er niet want Stad wil er een stedelijke fiets- en groeninfrastructuur realiseren.
Het gaat om de nummers 15, 17, 19, 23 en 27.

Tweede moslimbegraafplaats is gegund

Zoals hier al eerder gezegd komt de tweede moslimbegraafplaats in de Mellestraat , vlakbij de ringlaan en het bestaande kerkhof van Heule.
De moslimbegraafplaats in Marke met 86 mogelijke percelen (aangelegd in 2003-2004) heeft intussen  zijn maximumcapaciteit bereikt.
De nieuwe begraafplaats met een oppervlakte van zowat 700 m² biedt plaats aan 145 graven  en de aanleg ervan is gegund aan bvba Tuinden Vandeputte Silvère uit Deerlijk voor 44.444,08 euro (incl. BTW).  Dat bedrag ligt ietwat hoger dan de raming (40.660 euro).
Er waren vijf firma’s aangeschreven. Hoeveel inschrijvers er waren weten we niet. Het enige gunningscriterium was de prijs.
Voor de inrichting van de begraafplaats vraagt Tuinen Vandeputte na onderhandeling 30.649 euro en voor het inzaaien met gras 13.794 euro.  (Moslimgraven worden niet bedekt met een steen maar wel met gras of zand of kiezels.)
Een moslimkerkhof mag geen aparte begraafplaats vormen maar kan wel enigszins afgezoomd met bijvoorbeeld wat lage struiken.

“Eerlijk gezegd”…

Als Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne een zin begint met de woorden “eerlijk gezegd”, dan spitsen wij de oren.
Hij deed dat alweer in de gemeenteraad van 11 december toen op een of andere manier de komende gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 ter sprake kwamen.
Hij zei dit: “Eerlijk gezegd, ik heb geen angst om met deze coalitie door te gaan.”
En meer speciaal ter attentie van raadslid Matti Vandemaele (Groen) voegde hij er nog aan toe: “Knoop dat goed in uw oren!”

Wel dat gaan we dus doen.
Komt er dan geen “stadslijst”?

P.S.
Nog te beluisteren op de livestream van de zitting.  Op 01:39:48.

“Cijfers interpreteren” zegt schepen Kelly Detavernier (3)

Of de bewering van de schepen van Financiën dat er “tussen 2014 en 2020 voor 200 miljoen zal geïnvesteerd worden” al of niet juist is doet in feite niet ter zake.
Die (overigens koffiedikrijke) vaststelling van de schepen is compleet  irrelevant als men ten minste het door de jaren heen gevoerde  beleid van de tripartite ietwat correct wil   beoordelen.
Het enige wat telt is de vraag of de tripartite het gestelde doel  inzake investeringen aan het eind van de rit wel zal behalen.

Maar wat was dat doel alweer?  (Weet er dit nog iemand?)
Al bij de start van de bestuursperiode (2013) riep het College van Burgemeester en Schepenen zich triomfantelijk uit tot een “INVESTERINGSCOLLEGE”.
Een historisch ongeziene golf van investeringen zou de stad overspoelen.
In een periode van zes jaar (2013-2018) zou Stad zelf niet minder dan 160 miljoen investeren.
In dertig jaar niet gezien.
   Stond allemaal breed uitgesmeerd in onze lokale perse.

Nu weten we uit een vorig stuk dat de vastleggingen altijd lager liggen dan de voorziene verbinteniskredieten.  In gewone mensentaal:  de effectief gedane investeringsuitgaven zijn altijd kleiner dan wat in de budgetten  was begroot.
Overschot van branie.

Voor de jaren 2013 tot en met 2016 zijn de rekeningen gekend.  De werkelijk gedane verbintenissen met de aannemers of leveranciers.  Op basis daarvan konden we hier vaststellen dat er gedurende die vier jaren  – afgezien van de kapitaalsverhoging bij Gaselwest – voor slechts 72.414.333 euro daadwerkelijk werd vastgelegd aan investeringen.

Om aan het gestelde doel van 160 miljoen te komen moeten we dus in 2017 en 2018 samen nog zowat 87,5 miljoen daadwerkelijk realiseren als investeringen.
Volgens de begrotingen (ramingen) van die twee jaren althans zou dit theoretisch kunnen!
Die budgetten verbinden er zich namelijk toe om gedurende die laatste twee bestuursjaren van de tripartite nog vlug voor 88,2 miljoen te investeren.
Laat ons zeggen:  bijeenscharrelen.  Wat men een inhaalbeweging noemt.

Maar uit het verleden leerden we dat we die voorziene bedragen onmogelijk volledig kunnen realiseren.

P.S.
De rekening van 2017 zullen we pas kennen in mei 2018.
En die van 2018 pas in mei 2019.  Dat is wel NA de gemeenteverkiezingen…
Dat is ietwat bizar.  Op het ogenblik van de verkiezingen van oktober 2018 zullen we nog niet echt heel precies weten of de tripartite zijn belofte inzake investeringen van ter waarde van 160 miljoen is kunnen nakomen.

Ga dan maar stemmen.

“Cijfers interpreteren” zegt schepen Kelly Detavernier (2)

Dat gaan we dus eens doen bij haar bewering ‘(Kortrijks Handelsblad’ van 15 december) dat de tripartite tussen 2014 en 2020 meer dan 200 miljoen zal geïnvesteerd hebben.
Kelly Detavernier (N-VA) doet hierbij alsof de begrote investeringen (dat zijn ramingen!) daadwerkelijk worden uitgevoerd (vastgelegd) én betaald (aangerekend).
Dat er dus in 2017 voor 38.927.323 euro wordt geïnvesteerd en in 2018 voor niet minder dan 49.280.797 euro.  ( In 2019 en 2020 wordt die bedragen volgens het meerjarenplan plots aanzienlijk minder: resp. 22.886.483 euro en 17.108.293 euro.)

Het verleden wijst uit dat de realisatiegraad van de geplande investering telkenjare laag ligt.  Een keer zelfs heel laag.
In 2013 (het eerste jaar van de nieuwe coalitie (VLD-N-VA en SP.a) voorzag men in “buitengewone dienst” (dat was toen nog de gangbare term) voor 20.637.227 euro “pure” investeringen (zonder de overdrachten en schulduitgaven).  In werkelijkheid is er toen voor slechts 14.477.598 euro aan uitgaven vastgelegd.  (De tripartite kon toen maandenlang niets investeren bij gebrek aan begroting. ) Realisatiegraad: 71%.
– In 2014 is er op het eerste zicht geweldig geïnvesteerd: 45.186.772 euro.  Maar dit bedrag is zéér vertekend omdat daarin een deelname van een kapitaalsverhoging bij Gaselwest stak van maar liefst 23,4 miljoen.  Abstractie gemaakt van die kapitaalsverhoging bedroeg de werkelijke realisatie eigenlijk 21.779.285 euro.
– In 2015 gaven we volgens de rekening slechts 17.561.061 euro uit aan investeringen.  Realisatiegraad tegenover het voorziene budget van 48.666.211 euro? 36 procent!
– 2016 nu.  Dat is het laatste jaar waarbij we de jaarrekening kennen en die reële cijfers dus kunnen afzetten tegenover het budget.  Gedane investeringsuitgaven: 18.596.389 euro.  Budget? 35.019.532 euro.  Een realisatiegraad van 53%.

(Wordt nog vervolgd.)

“Cijfers interpreteren” zegt schepen Kelly Detavernier (1)

Naar aanleiding van de bespreking van het budget 2018 en de (tiende!) aanpassing van het meerjarenplan 2014-2020 in de gemeenteraad van 11 december besteedt de “De Krant van West-Vlaanderen” (‘Het Kortrijks Handelsblad’) nogal wat aandacht aan de gemeentefinanciën.

Hierbij geeft de schepen van Financiën Kelly Detavernier (N-VA) grootmoedig toe dat de oppositie de cijfers kritisch mag bekijken maar men moet ze “wel interpreteren zoals ze zijn“.
Wel, we gaan dat eens doen aan de hand van een uitlating  van de schepen zelf over de investeringen van Stad .  Zij  beweert namelijk (pag. 16 van’ Het Kortrijk Handelsblad’ van 15 december) dat er tussen 2014 en 2020 meer dan 200 miljoen zal geïnvesteerd worden.
Die vaststelling (haar “interpretatie”) is puur volksbedrog.

(Wordt vervolgd in een volgende editie.)

Stadsmagazine krijgt nieuwe (propagandistische) rubrieken

Vanaf de editie van januari 2018 zal men in de stadskrant enkele nieuwigheden lanceren.  Sommige van die nieuwe rubrieken passen electoraal  bekeken wonderwel in een verkiezingsjaar.

Zoals de rubriek: “Vroeger en nu”.
Men zal telkens 1 pagina publiceren met sprekende foto’s van ‘nieuwe’ infrastructuurwerken (verlaging Leieboorden, stationsomgeving, Heuleplaats,..) vergeleken met de vroegere toestand.   Hierdoor zal de argeloze lezer menen dat de vorige coalitie (CD&V-VLD) niets heeft gedaan.

De nieuwe rubriek “Inwoners aan het woord” (2 pagina’s) wordt zeker ook electoraal interessant.
Ge denkt toch niet dat er hier ook maar één criticaster aan het woord zal komen?

Het stadsmagazine zal ook meer aandacht schenken aan de deelgemeenten: “Focus op  deelgemeenten”  (2 à 3 pagina’s).
Wees er maar zeker van dat ook hier de verwezenlijkingen van de tripartite goed aan bod zuilen komen.

Nog een nieuw rubriek is getiteld “Helden van hier”. (1/4 pagina)
Hier zal  men een of andere stadsdienst een pluim geven naar aanleiding van een actueel thema.  Zie eens hoe goed onze politie werkt, onze zoutstrooiers, onze afvalophalers.  Enzovoort.

De UIT-kalender wordt vernieuwd.
Hij zal minder druk ogen. Elke maand worden 5 events is de kijker gezet, evenwel bij voorkeur die van stadsorganisaties of partnership.

P.S.
Zie nog ons stuk waarbij we wijzen op het feit dat minister Homans de gemeenten net aanmaant om tijdens het verkiezingsjaar in officiële publicaties geen propaganda te maken over het gevoerde beleid.

Wat de brandweer ons kost?

De tem “brandweer” past niet meer.  Slaat nergens meer op !  Die gasten doen meer dan branden blussen  (of wat we ons kunnen  inbeelden)  en ten tweede is ons korps al sinds 2015  ingelijfd in een “hulpverleningszone” bestaande uit 15 gemeenten uit het zuiden van West-Vlaanderen.
Iedere gemeente van de HVZN draagt bij in de exploitatiekosten en investeringen volgens een verdeelsleutel die al is vastgelegd in 2014 en sindsdien onveranderd is gebleven.

De dotatie van stad Kortrijk is sindsdien bepaald op 37,26 %
.
In 2015 bedroeg het macrobudget van de zone 9.611.614,45 euro.
Bijdrage van Kortrijk was toen dus:  3.581.287 euro.
Dat is de hoogste van de 15 gemeenten.
Waregem kwam op de tweede plaats met een dotatie van 10,83% oftewel 1.040.937 euro.   Menen staat op de derde plaats: 9,95% oftewel 956.355 euro.
De kleinste bijdrage is die van Helkijn met 61.514 euro (0,64% in 2015.).

Evolutie van de dotatie van Kortrijk:
2015:  3.581.287 euro
2016:  3.801.003
2017:  3.967.229
2018:  4.014.618
2019:  4.077.816

De gehele zone kost sinds 2016 méér dan 10 miljoen.  (Dit jaar 10.647.432 euro.)

De financiële bijdrage van de gemeenten kan gesplitst in een exploitatie- en investeringstoelage.
Voor 2018 geeft Kortrijk 3.401.691 uit aan exploitatie.
Die dotatie is in ons budget niet meer aangezien als een personeelskost wat een vals beeld geeft over de schijnbare daling van de personeelsuitgaven in onze stad.

P.S.
De website van Fluvia is beneden alle peil.
Daar moet echt iets aan gedaan worden.