Een congres over fietsPARKEERbeleid

Dat gaat door op 5 december in onze Budascoop.
En het gaat over parkeren met fietsen.
(Misschien ook over wat dat kost?
Aan ons of aan niet-fietsers?)

Is georganiseerd door ‘Fietsberaad Vlaanderen’ en de ‘Vlaamse Stichting Verkeerskunde’ (VSV).
Op de websites van deze verenigingen vindt u ook het uitgebreide programma en een inschrijvingsformulier.
Kostprijs 150 euro!  (Tot 23 november kon het nog voor 75 euro.)
De dagvoorzitter is de bekende Rik Vanwalleghem die nu directeur is van het Centrum Ronde van Vlaanderen.
Er is een hele resem van gastsprekers in meerder sessies.  (Een sessie is enkel voor beleidsmakers en wordt geleid door schepen Axel Weydts.)
Het congres duurt van 10 uur tot 16u30.  Een eenvoudige lunch is voorzien.

Behoorlijk en “voorzichtig” bestuur in het jaar van de verkiezingen

Op 14 oktober van volgend jaar hebben de verkiezingen plaats voor de vernieuwing van de gemeenteraden.

Minister Liesbeth Homans heeft nu al (in september) een brief gestuurd naar de gemeentebesturen om te benadrukken dat het een algemene regel van behoorlijk bestuur is dat  zij in het jaar van de verkiezingen de nodige voorzichtigheid  moeten in acht nemen.  Met de nodige omzichtigheid moeten optreden.

–  Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat er in extremis geen beslissingen kunnen genomen worden die het beleid van de nieuwe raden of de toekomstige ontwikkeling van de financiën nodeloos zouden verstoren.   (Dus is het geraden om de komende begroting 2018 in de gaten te houden.)
–  Verder verzoekt de minister de lokale overheden om inzake het gebruik van de gemeentelijke informatiebladen of andere publicaties de nodige kiesheid aan de de dag te leggen.  Deze  informatiekanalen hebben tot doel de bevolking op een neutrale en objectieve wijze te informeren over de werken van de diensten.  Het zijn officiële publicaties van de overheid en niet van een zittende meerderheid en mogen dus niet politiek gekleurd zijn.  (Probleem in Kortrijk is dat we nu al jaren zitten opgescheept met  een totaal kritiekloze “embedded press”.)
–  In ieder geval is het niet mogelijk dat leden van het college in het jaar van de verkiezingen (en zelfs daarbuiten) langs die informatiekanalen op een systematische wijze hun verwezenlijkingen van de afgelopen bestuursperiode op een rijtje plaatsen.

(Onze Kortrijkse persjongens en – meiskens zullen dit wel doen.)

Nog wat over dat prijskaartje van ons Regionaal Erfgoeddepot (2)

Hebben die studiebureaus Tides Kortrijk  (stabiliteit en coördinatie), Ingenium NV (technieken) misschien  hun werk niet goed gedaan?

In een vorige editie van onze samizdat- krant konden we in elk geval vaststellen dat de kosten van het depot op de site Vier Linden te Heule zijn opgelopen van 4,15 miljoen naar 5,20 miljoen euro.   Een meerkost van 1.043.977,31 euro oftewel een prijsstijging van niet minder dan  25 procent.
Dit moet absoluut geagendeerd op de volgende Kortrijkse gemeenteraad want onze stad is de bouwheer (én toekomstig exploitant) van het gehele  project.

Onze archivaris heeft nog geprobeerd om op zolder de offertes van de diverse aannemers te vinden maar dat is hem niet gelukt.
Hij kon enkel de namen achterhalen van de firma’s die eventueel gelukkig kunnen gemaakt met die prijsstijgingen.
Het gaat om Beeuwsaert Construct bvba (ruwbouw en omgeving), Francovera NV (buitenschrijnwerk), Wycor NV (binnenafwerking), Naessens HVAC (HVAC en sanitair), Engie Fabricom (elektriciteit),  VSK Electronics (toegangscontrole, branddetectie, inbraak, camera’s), Coopman Orona (lift).

Wie gaat dat allemaal betalen?
Ook dat gegeven is niet gemakkelijk op te sporen.
We weten dat stad Kortrijk heel de zaak “pre-financiert”.  (Het gaat om netto-investeringen die de niet-gesubsidieerde investeringen omvatten.)

Hierna enkele losse gegevens die we met veel moeite konden bijeensprokkelen.  Die kunnen onjuist zijn.   Sorry !
–  De bouwgrond wordt door onze stad kosteloos ingebracht.  (De waarde ervan wordt geschat op 550.000 euro).
–  Stad zou ook 1 miljoen inbrengen voor de bouw.  (En daartoe patrimonium verkopen.)
–  De provincie zou instaan voor 2 miljoen.
–  Van het Fonds van Culturele Infrastructuur  (FOCI) had men ook een subsidie verwacht maar dat schijnt niet gelukt te zijn.  In plaats daarvan heeft minister van cultuur Sven Gatz 500.000 euro beloofd omwille van de “inkanteling” van de erfgoedbibliotheek Westflandrica uit Brugge.

De 13 participerende gemeenten leveren geen directe financiële bijdrage in de bouw maar zullen wel een huurprijs betalen en zouden hiermee bijdragen in  de exploitatie en investerings-afschrijvingen. (Vanaf 2020 hoopt men ook op werkingssubsidies in het kader van decreet Onroerend Erfgoed.)

Tussen de zgn. “prioritaire partners” is er voor de duur van 9 jaar (kan stilzwijgend verlengd worden) een nieuwe samenwerkingsovereenkomst afgesloten, – en die moet ook nog voor de gemeenteraad komen.
Het gaat om de twaalf gemeenten van het arrondissement Kortrijk, plus Wervik.
Verder is er tot eind 2019 ook een begeleidende rol toebedeeld aan een soort projectvereniging waar nog niemand het bestaan van kende , – een erfgoedcel – genaamd  ZUIDWEST (voorzitter ene Pietro Lacopucci).

De partners worden geacht een (geïndexeerde) basishuurprijs te betalen (euro/ingenomen m²/maand).  Die huurprijs zal men berekenen op basis van de netto-kost voor de stad Kortrijk gedeeld door het aantal ingenomen vierkante meter.
De “netto-kost ” wordt dan berekend op basis van vier parameters.
We vermelden er twee:
–  de afschrijving van de netto-investeringen a rato van 30 jaar voor gebouwen en 10 jaar voor de inrichting en meubilair.
–  de explotatiekost en onderhoudkost. voor het gebouw, de administratie, facility, personeel en werking.
Stad stelt zich hierbij garant dat in de eerste gebruiksperiode die eindigt in 2025 de basishuurprijs maximaal 8,8 euro/m²/maand zal bedragen.
(Stad zelf engageert zich tot de inname van van minstens 2.000 m² én de bijhorende kost.)

ZO.
NU WEET U OOK TOCH AL IETS…
Lees nu verder de gazetten.

 

Extra kosten Regionaal Erfgoeddepot Zuid-West-Vlaanderen (1)

In 2016 konden de plannen met bestekken voor het depot op de site ‘Vier Linden’ in Heule eindelijk “gefinaliseerd”.  Een aantal loten (niet alle?) werden toegewezen en de werken konden eindelijk van start gaan.  De einddatum van de bouwwerken is nu gepland in het voorjaar van 2018.  (Volgens onze schepen Scherpereel van veel dingen zou het gebouw er al staan eind 2016. )

Het totale bedrag van de realisatie is – na een begrotingswijziging –  geraamd op 4.159.232 euro, incl. BTW.  Maar na opmaak van een overzicht van de uitgevoerde werken en de te verwachten werken (inrichting, verhuis,…) is de totale kost nu geraamd (dit is:  geschat) op 5.203.209 euro.

Inhoudelijke wijzigingen:  meerkost 335.911 euro
De overkomst uit Brugge van de erfgoedbibliotheek West Flandrica brengt mee dat er extra schilderijrekken en archiefrekken moeten geplaatst.  Ook het vloerpakket is gewijzigd.  En er komt een extra buitenpoort.

Wijzigingen ten gevolge van vertragingen: meerkost 349.628 euro
De bouw moest wachten op de zekerheid van de financiering, de wijziging van de plannen om ook ons stadsarchief op te nemen in het programma.  Prijsherzieningen waren nodig…
(We weten wel niet of de inschrijvers een verhoging van de offertebedragen hebben bedongen omwille van de  verlenging van de verbintenistermijn.)
Ook het wegvallen van de Kortrijkse ambtenaar Tim Frastré als interne architect veroorzaakte een meerkost door het aanstellen van een studiebureau voor de opvolging van de werken.

Technische wijzigingen: meerkost 154.482 euro
Lift, vluchtdeuren, aansluiting nutsleidingen, enz.
Met dit soort van wijzigingen zijn aannemers altoos gelukkig te maken.

Verhuis van alle erfgoedstukken: meerkost 203.995 euro
Kosten waren niet voorzien in de begrotingswijziging van 2017…

TOTALE GERAAMDE MEERKOST :  1.043.977 euro.

P.S
Over de financiering van een en ander hebben we nog wel een keer.  Als we er meer over weten.  En dan nog…

 

 

Kaap van 2500 berichten alhier overschreden

Intussen zijn de meeste stadblogs in Vlaanderen  spoorloos verdwenen.
Dit soort van burgerjournalistiek stierf een stille dood.
Ooit kwamen  op onze redactie meermaals studenten  op bezoek om over “kortrijkwatcher” en andere soortgenoten een paper te schrijven.
Vraaggesprek  met bandopnemertje dat dan achteraf niet bleek te werken.  ( Of niet konden bedienen.  Hadden ook nooit schrijfgerief bij.)

Er was zelfs een keer een Gentse prof van com zeker die van alles wou weten.  Ook over het aantal redacteurs.  Over onze helpdesk.  En wie de eindredacteur is.  Of er bij ons een scheiding is tussen redactie en reclame (die van de advertenties).   En staat dat op papier??

Nooit meer iets van gehoord…Van die prof, noch van studenten.
Studeerden zeker zo’n soort vak communicatie?  (Of was het culturele antropologie? )

Onze ZGN gevreesde Kortrijkse plaatselijke pers citeert kortrijkwatcher niet meer.  Het gebeurt wel dat ze weken later ook eens een alhier behandelde item gaan oppikken.  Inspiratie opdeden.  Even belikken. Maar nooit zonder voorafgaande ruggespraak met een of ander lid van het schepencollege.

De durvers !

P.S.
Ons ‘editoriaal’ over kortrijkwatcher van jaren geleden geldt nog steeds, onverkort.  Onze plaatselijke regionale perse gaat er niet op vooruit.  (Over andere regio’s kan ik me niet uitspreken.)

De financiële toestand van Kortrijk volgens het budget van 2017 (2)

Sinds enkele jaren is voor het beheer van de stadsfinanciën het BBC-systeem (Beleids- en Beheerssysteem) ingevoerd.
Daarbij is geponeerd dat een budgettair  evenwichtssysteem is bereikt als voldaan is aan (slechts) twee vereisten.

Het (geraamde) resultaat op kasbasis moet ieder jaar minstens nul zijn of méér.
Het Kortrijkse budget 2017 bereikt deze doestelling met + 11.681.900 euro.

(Het gaat om het verschil tussen het gecumuleerde budgettaire resultaat  van vorige jaren en de ‘bestemde gelden’.)  Zie tabel in vorige editie.

In onze stad is dat al telkenjare het geval weest.  Zelfs een keer met 50 miljoen (in 2015)!
Maar dat komt enerzijds omdat de realisatiegraad van bepaalde uitgaven vaak laag is (vooral inzake investeringen) zodat de gecumuleerde resultaten van voorheen als ‘per toeval florrissant zijn, en anderzijds omdat men nooit ook maar één euro voorziet voor bestemde gelden (soort reserves voor bepaalde terugkerende gebeurtenissen bijvoorbeeld).

In het laatste jaar van de planningsperiode moet de zgn.  ‘autofinancieringsmarge’ (AFM) minstens nul of meer zijn.
Dit betekent dat in dat jaar het exploitatieoverschot (zonder intrestkost) voldoende moet zijn om de kapitaalkost (leningslast) te dekken.

Voorbeeld (cijfers van 2017).

We bereken eerst het zgn ‘financieel draagvlak’ (A-B): 18.796.532
A. Exploitatie-ontvangsten:  134.981.441
B. Exploitatie-uitgaven ZONDER de netto-kosten van de schulden:  116.184.909 euro
(De intrestkosten bedroegen 3.566.317 tegenover de totale uitgaven van 119.751.226.)
Saldo (A-B) of financieel draagvlak is dus + 18.976.532.

Nu bereken we de periodieke leningsuitgaven (A+B):
A. Netto-aflossingen van de schulden:  15.175.679
B. Nettokosten van de schulden:  3.566.317
Samengeteld (A+B):  18.741.996

Hoeveel bedraagt de autofinancieringsmarge?
Het financieel draagvlak min de leningsuitgaven geeft  +54.526 euro.
De AFM in Kortrijk is in de periode 2014-2017altijd positief en zal dat volgens de nieuwste meerjarenplanning ook zo zijn in 2018-1019.

Er is in Kortrijk dus begrotingswijs (dat zijn ramingen!) voldaan aan de twee criteria voor het financieel evenwicht. 
Een en ander kan wel genuanceerd.
–  We zeiden het al.  De realisatiegraad van de investeringen is vaak bijzonder laag.  (De beloofde 160 miljoen wordt door ons zgn. investeringcollege zeker niet bereikt. )
–  Het budgettaire resultaat in de periode 2014-2017 was al in drie boekjaren lnegatief.  En in 2019 zou dit weer het geval zijn.
–  Van’ bestemde gelden’ geen spoor.
–  Stad doet aan een grote uitverkoop van patrimonium.  (geraamd op 11 miljoen.)
–  Leningen met een termijn die de gemiddelde afschrijvingstermijn overschrijden.  Gevolg: kleinere aflossingen.
–  De intrestvoeten zijn laag.
–  Het exploitatieresultaat wordt gunstig beïnvloed door activiteiten door te schuiven naar zgn. ‘satellieten’ (OCMW, PARKO, SOK) en de schulden aldaar stapelen zich duizelingwekkend  op.

Wat!? Kortrijk wil Hugo Claus “herdenken”?? (2)

Dat zou hij – bij leven – zeker niet gewild hebben ! Ja, hij heeft hier  in de jaren ’30 school gelopen.  In  het Pensionat Saint-Joseph in Aalbeke en in het lager middelbaar van Sint-Amandscollege.  De nonnen en meesters van toen hebben zich dat waarschijnlijk nog lang herinnerd.
Een bijwijlen hilarische neerslag daarvan is te lezen in “Het verdriet van België”.  Dat Stad Kortrijk voorjaar 2018 de schrjjver wil “herdenken” is al even hilarisch.
Ik kan me niet voorstellen dat er één van zijn bekende vrienden zoals Luc Coorevits, Piet Piryns of Erwin Mortier en zijn huidige biograaf Mark Schaevers zullen meewerken of deelnemen aan de voorgenonen ‘hommage’.  En zijn zonen Thomas en Artur?  Guy Verhostadt?  Komt Hilde Van Mieghem vertellen over die grensoverschrijdende tongzoen?
En heeft weduwe Veerle  De Wit  daar wel weet van?

We hebben een  keer zijn Veerle aan de lijn gekregen, in april 1998 toen het paar nog in Zuid-Frankrijk woonde.
Dat kwam zo.
Raadslid Philippe De Coene wou in de gemeenteraad van die maand een voorstel indienen om Claus tot ereburger van stad Kortrijk te bombarderen.  (Dat had hij al te voren kond gemaakt in zijn lijfblad “De Morgen”.)   Er deed toen ook een gerucht de ronde dat er een soort Claus-museum zou komen in Huis Messeyne. “Met snuisterijen”…

We wilden dus weten of Claus van een en ander op de hoogte was.
In eerste instantie  wou Veerle niet dat haar man aan de telefoon kwam.  Maar toen ze hoorde waarover ik het wou hebben schoot ze in een Franse colère en riep ze geschokt de schrijver aan de lijn.
Wat ik toen te horen kreeg zeg !
Claus wist nergens van en stak van wal met een onvergetelijke, minutenlange Clausiaande tirade tegen Kortrijk en de politiekers. Nog nooit zo beschaafd horen schelden.  Horen en zien verging.
En die man wil Kortrijk nu “herdenken”?

P.S.
Naar het schijnt heeft raadslid De Coene achteraf nog een brief naar Claus geschreven over  “de juiste beweegredenen om hem het ereburgerschap te schenken.”
We kennen die brief niet.  Heeft hij mij aldaar een pipo genoemd?
Kan die niet ter sprake komen bij de “herdenking” van volgend jaar?  Met de respons van Claus?  (In de Volkskrant was er toen een zijdelingse reactie.  (Plaatselijke pers wist weer nergens van )

 

Wat! Kortrijk wil Hugo Claus herdenken?? (1)

We vernemen dat Kortrijk in het voorjaar 2018 Hugo Claus wil herdenken.  We weten niet waarom en hoe dit zal gebeuren.
Kennen de organisatoren niet maar die hebben waarschijnlijk geen weet van  het feit dat Claus absoluut geen ereburger van stad wou worden en zeker ook geen soort “museum” alhier wou krijgen.
In een volgende editie vertellen we daar wat meer over.  Hij minachtte onze stad !!
Alstublieft zeg!

 

De financiële toestand van Kortrijk volgens het meest recente budget 2017

(Let wel: alle bedragen hierna zijn ramingen.)

I. EXPLOITATIEBUDGET (om de boel draaiende te houden)

A. Uitgaven:  119.751.226
Bijv. bezoldigingen :  46,0 miljoen
Bijv. toegestane werkingssubsidies:  49,7 miljoen
B. Ontvangsten:  134.981.441
Bijv. belastingen en boetes:  67.833.068  (1,3 MIO méér dan oorspronkelijk gedacht)
Bijv. gekregen werkingssubsidies:  47.261.662
Saldo (B-A):  +15.230.215

II. INVESTERINGSBUDGET
A. Uitgaven:  38.927.323
(Bepaalde budgetten zijn sterk verhoogd: Kortriijk Weide, Botenkopertstraat, schoolomgeving Pottelberg, Overbekeplein. Merk ook op dat die uitgaven nooit volledig worden gerealiseerd.)
B. Ontvangsten: 5.887.835
Bijv. door verkoop van patrimonium.
Saldo (B-A): – 33.39.487 (minteken omdat het om een uitgave gaat)

III. ANDERE UITGAVEN EN ONTVANGSTEN
A. Uitgaven: 41.205.147
Bijv. aflossingen van schulden:  22,0 miljoen
Bijv. toegestane leningen:  19,1 miljoen
B. Ontvangsten:  22.878.111
Bijv. op te nemen leningen: 19,& miljoen
Saldo(B-A):  -18.327.031

IV.  Budgettaire resultaat van het boekjaar (I+II+III):  -36.136.303 (weerom negatief)
V. Gecumuleerde budgettaire resultaat van vorig boekjaar:  47.818.204
(Een serie posten van vroeger zijn niet uitgevoerd.)
VI. Gecumuleerde budgettaire resultaat (IV+V): 11.681.900
(Dit is tegelijk het geraamde resultaat op kasbasis voor 2017 want er zijn weerom geen bestemde gelden voorzien.  

(Wordt vervolgd in een volgend stuk.)

Komt de weblog “Kortrijk links bekeken” nog terug? (2)

Kortrijks momenteel in jaren oudste raadslid Marc Lemaitre startte  naar we ons menen te  herinneren al in 2005 een weblog gewijd aan het Kortrijkse politieke leven.  Wat hij “een eigenzinnig magazine” noemde.  En dat was ook zo want Marc is historisch bekeken van diepe marxistische origine en behoorde toen in Kortrijk tot de socialistische oppositie

Zijn stukken van toen zijn nog altijd het lezen waard.
Hoe hij afgaf op toenmalige schepenen.  Die van Financiën bijvoorbeeld.  Cnudde!   Marc vond het hoogst noodzakelijk en redelijk dat er minstens één belastingsvoet moest verlaagd.  (Onder de huidige tripartite waarbij Marc een tijdje schepen was heeft men er DRIE nieuwe ingevoerd.)
Marc vond het toen ook hoogst “belabberd”  dat er bestuurd werd met ‘voorlopige  twaalfden’, dat wil zeggen zonder begroting.  (Zijn huidige coalitie heeft dat in 2014 maandenlang gepresteerd.  Marc was toen als schepen nergens te bekennen.)

En zo kunnen we  doorgaan.
Toen Phillippe De Coene (SP. A)  onder burgemeester Stefaan (CD.V) tot veler verbazing werd opgenomen als schepen beloofde Marc dat hij met zijn blog of als raadslid geen slachtoffer zou worden van een opgedrongen “omerta”.  Dat viel allemaal  nogal mee. Veel fut zat er niet meer in.  Nu en dan ‘een-eenweetje’ kon nog..

In 2014 werd  Marc schepen in de tripartite. (Die decretaal nu geen meerderheid meer heeft en zijn bestaan louter heeft te danken aan de steun van twee ex-VB’s. Voor Marc  – en zijn partijgenoten – moet dit een gruwel zijn.  Maar hij zwijgt…)
De weblog “Kortrijk links bekeken” verdween geheel van het toneel.
Toen Marc zich  begin 2015 liet vervangen door partijgenoot Axel Weydts (die met het korte lontje) sprak burgemeester Van Quickenborne in de gemeenteraad de hoop uit dat “Kortrijk links bekeken ” zou herrijzen.
We waren  er toen bij.
En zeiden toen al in de wandelgangen:
DAT KOMT ER NIET VAN.  MARC WEET NU TE VEEL.

P.S.
Het verbaast ons nog steeds dat geen mens weet dat net een socialistisch raadslid als Marc het meest bezoldigd aantal mandaten heeft.