Naar een nieuwe vorm van verslaggeving over de gemeenteraad

Normaliter verslaat DE sterreporter Alex  Vandenheede in zijn Kortrijks Handelsblad (“De Krant van West-Vlaanderen”) tamelijk uitvoerig de  gang van zaken in de Kortrijkse gemeenteraad.

Over de laatste zitting van maandag 9 oktober deed hij dat in de editie van 13 oktober in het geheel niet.
Aldus bleven we verstoken van enige toelichting bij de eerste budgetwijziging voor dit jaar en de negende (!) aanpassing van het strategisch meerjarenplan 2014-2019.  (Onze lokale journalisten  lezen die documenten trouwens nooit.)

Kortrijkzanen weten dus niet dat de bezoldigingen voor personeel alweer zijn gestegen terwijl intussen steeds meer diensten worden uitbesteed en de prijs daarvan niet meer wordt aangezien als zijnde een personeelskost.  (En de kosten voor de brandweerlieden zijn nu omgezet in een dotatie aan Fluvia.)
Kortrijkse burgers weten bijvoorbeeld ook niet dat  de afslanking van het aantal personeelsleden in 2018 wordt ongedaan gemaakt door de aanwerving van 4,5 voltijdse equivalenten.

De sterreporter van het K.H. vindt het ook niet de moeite waard om ons te melden dat de belastingontvangsten in 2018-2019 zullen stijgen.  En dat de schulden ten laste van derden (zoals het OCMW, het SOK) zijn opgelopen van 16 miljoen euro in 2014 naar niet minder dan 48 miljoen in 2017.
Verder mogen we ook niet weten dat het budgettaire resultaat van het boekjaar in 2017 voor de derde maal negatief uitvalt.  Min 36,1 miljoen.

Axel Vandenheede vond het tevens onnodig om te vertellen dat het autonoom  gemeentebedrijf Buda (niet verwarren met Buda-kunstencentrum) in vereffening gaat.  Ook laat hij na om te melden dat er een economisch gezien een heel belangrijke vzw is opgericht onder de naam “Hangar K”.

VLD-schepen Vandendriessche (“zeg maar Arne”)  krijgt in het de krant K.H. wel zéér uitvoerig het woord.  Over vier kolommen gespreid én met foto mag de schepen in het lang en het breed  – en zonder enige repliek – vertellen over de verkoop van stadspatrimonium (men mikt voor deze legislatuur op meer dan 11 miljoen) en  over de gedane investeringen.
Over die investeringen vertelt de schepen trouwens iets totaal onjuist en de journalist ontbreekt de kennis om een en ander recht te zetten.
Schepen Vandendriessche beweert dat het stadsbestuur in zes jaar tijd 155 miljoen investeert. Ten eerste was het streefcijfer van dit investeringscollege  wel degelijk 160 miljoen.  En ten tweede zal men dit bedrag nooit bereiken omdat de realisatiegraad van de begrote investeringen de voorbije jaren veel te laag was.
Ter illustratie:
– 2013: 41 % van wat was begroot.
– 2014: 21,7 %.
– 2015: 17,5 %
– 2016: 18,5 %
Voor dit jaar weten we natuurlijk nog niet wat er de facto kan gerealiseerd worden.
Om het streefcijfer van 160 miljoen te bereiken zal Stad in de laatste twee jaren van deze legislatuur minstens daadwerkelijk 100 miljoen moeten investeren.
En er is niet eens zoveel begroot.
Voor 2017 is er nu 38,9 miljoen begroot.  Begroot, hoor.  Een lichte stijging (750K) ten opzichte van de oorspronkelijke begroting van dit jaar  is gewoon te wijten aan een overdracht van 17 miljoen uit het vorige boekjaar tegenover een budgetwijziging van MIN 16 miljoen.
Voor het laatste jaar 2018 is er in het meerjarenplan zowat 47  miljoen begroot.
Schepen Vandendriessche rept over dit alles geen woord.
De journalist van het KH. dus ook niet.
Dat is de nieuwe vorm van journalistiek bedrijven.

O ja.
Nog bijna vergeten.
In de laatste gemeenteraad was er enige heibel over de huur door Parko van de ondergrondse parking van het shoppincenter K in Kortrijk.
Journalist Vandenheede maakt daar totaal geen gewag van. Natuurlijk niet.  Hij heeft zich totaal verbrand  om nog iets te zeggen over ket parkeerbeleid van schepen Weydts door een voorwoord vol lofbetuigingen te schrijven in het jaarverslag 2016 van PARKO.