Op de komende gemeenteraad van maandag 11 september zal de meerderheid de verkoop met biedingen van het stadseigendom Guido Gezellestraat 1 goedkeuren.
Het gaat om dat prachtige gebouw op de hoek van de Guido Gezellestraat en de O-L-Vrouwestraat waar ooit de bibliotheek was gevestigd.
Bij die gelegenheid kreeg schepen Arne Vandendriessche (“zeg maar Arne”) in “Het Nieuwsblad” van vandaag de kans om zijn erfgoedbeleid te verdedigen.
Bepaalde middens die begaan zijn met erfgoed (en ook de oppositie in de gemeenteraad ) zijn immers niet heel gelukkig met die verkoop van een stadseigendom met grote historische waarde.
Toen in januari 2016 het aanpalende erfgoedhuis in de O-L-Vrouwstraat 45 onderhands is verkocht aan de Konvert-groep van de familie Verschetse stemde Groen resoluut tegen en heeft de CD&V-fractie zich onthouden.
De N.V. Konvert Service is intussen bezig met het erfgoedhuis en aanpalende panden om te toveren tot een uiterst exclusieve hotelaccomodatie (met vergaderzalen, ontmoetingsruimtes, wellness) en vertoont nu ook interesse om de “Berg van Barmhartigheid” te kopen.
De oorspronkelijke kandidaat-koper heeft daarbij natuurlijk weer gehoopt op een onderhandse verkoop.
Met de aankoop van het erfgoedhuis is dit gelukt omdat het schepencollege nogal geforceerd van mening was dat het project een doelstelling van “algemeen nut” (belang) nastreefde (bevordering van de tewerkstelling, de lokale handel en economie) en daarenboven een semi-publiek karakter vertoonde.
De transactie diende uiteraard ook het financieel belang van de stad met een verkoopprijs van 650.000 euro.
Ditmaal is het schepencollege (of beter: de administratie?) blijkbaar niet meer van oordeel dat er een bijzondere motivering kan ingeroepen worden om de Berg van Barmhartigheid onderhands te verkopen. Bij elke onroerende vervreemding van gemeentelijk patrimonium is trouwens openbare verkoop de regel.
De minimumprijs is bepaald op 3.280.000 euro.
Stad heeft geld nodig.
De opbrengst van de verkoop zal dienen om het “intergemeentelijk cultureel en onroerend erfgoeddepot voor het zuiden van West-Vlaanderen“(dat is de naam!) op de site Vier Linden in Heule mede te financieren.
De kostprijs ervan bedraagt minstens 4,13 miljoen euro. (Indertijd dacht men dat de inbreng van Stad zou bestaan uit de grond ter waarde van 550.000 euro plus 1 miljoen voor de bouw. Geen idee hoe de vork nu in de steel zit.)
De kandidaat-kopers moeten er zich wel bewust van zijn dat een deel van het gebouw sinds 1 april 2013 voor een periode van 18 jaar (tot 2031) is verhuurd aan de regie der Gebouwen voor de huisvesting van het Rijksarchief.
Stad krijgt daar momenteel jaarlijks geïndexeerd 175.271 euro voor. (In de krant HN staat 152.000 euro.) Die huurprijs zal nu gaan naar de koper.
Trek daarom van de som van opbrengst van de verkoop voor Stad maar minstens 2 miljoen euro af. Staat niet in de krant.