Oppositiepartij Groen vermijdt dat de Kortrijkse tripartite enig gezichtsverlies lijdt (2)

Ja, hoe is dat gegaan?
Hoe komt het dat de Kortrijkse gemeenteraad op 3 juli niet eens heeft gestemd over een motie die was geagendeerd door een burgerinitiatief van zowat 800 burgers?

In onze vorige editie las u dat de twee linkse fracties (1 van de coalitie) de motie tegen de vrijhandelsverdragen TTIP en CETA  volmondig zouden goedkeuren.
De N-VA (wel van de coalitie) daarentegen niet.

Maar wat was de houding van de CD&V- raadsleden?
Roel Deseyn (ook Kamerlid en aldaar geacht een standpunt in te nemen over de verdragen) nam hierover het woord en liet weten dat zijn fractie zich zou onthouden.
Op de CD&V-banken  waren er wél raadsleden te zien (van ‘Beweging.net’?) die enthousiast applaudisseerden bij de toelichting van de motie door een burger-initiatiefnemer.
Vandaar dat Deseyn toch uitpakte met een soort toegeving.
Zijn fractie zou de motie evenwel toch kunnen goedkeuren als er twee punten zouden worden geschrapt. (Zowat de belangrijkste…)

–  Punt 4 dat vraagt om de ratificatie van CETA te schrappen én om zich uit te spreken tegen het TIPP.
–  Punt 11 dat Kortrijk symbolisch uitroept tot TTIP & CETA & TISA- vrije gemeente.

Hierbij schoot David Wemel van Groen in paniek.  (Zo omstreeks de 45-46ste minuut op de live-uitzending van de zitting te zien. )
Hij opperde dat het hiermee  totaal onduidelijk werd of er zich al of niet ter zitting een meerderheid zou scharen achter of tegen de motie over (tegen) de handelsverdragen.

TUSSENVOORSTEL

En hij deed hierbij een “tussenvoorstel”:  laat ons de stemming verdagen.
“Geef ons de tijd om samen met de fractieleiders (en de initiatiefnemers) te bekijken of we niet kunnen komen tot een aangepaste (geamendeerde) tekst.”
En Wemel vroeg aan de voorzitter van de gemeenteraad nog wel om een en ander te bespreken in het zgn. Bureau van fractieleiders van de gemeenteraad.

Dankzij Groen kwam het dus tot een stemming over een uitstel van de stemming.
(Normaal gebeurt zoiets als een dossier bijv. tekortkomingen vertoont of als er zich nieuwe feiten hebben voorgedaan.)
–  18 raadsleden waren voorstander van uitstel.
–  15  tegen.

De zaak over de handelsverdragen zal waarschijnlijk opnieuw behandeld op de gemeenteraad van oktober.  Raad maar eens wat er tegen die tijd allemaal niet is veranderd is aan de stand van zaken rondom TTIP en/of CETA.  Misschien is de tekst van de motie intussen gewoonweg totaal verouderd.  Niet meer relevant.
Sans objet.

De voorzitter van de gemeenteraad was niet geneigd om de kwestie inhoudelijk uit te klaren op het Bureau van de fractieleiders.  En gelijk heeft hij.
Dat Bureau is geen soort mini-gemeenteraad.  Dat Bureau bespreekt enkel praktische zaken m.b.t. de werking van de Raad (vb. presentiegeld, huishoudelijk reglement).