Op 1 maart van dit jaar vroeg de voltallige redactie van kortrijkwatcher zich dat al luidop af.
Wat was de (zoveelste) aanleiding?
Burgemeester Van Quickenborne haalde eind van de maand februari tevoren immers zowel de geschreven pers als de VRT (“Terzake”) met een niet geheel nieuw, maar niettemin toch tamelijk nogal ophefmakend voorstel om de stroomfactuur voor ons allen te doen dalen. Zeker met 40 euro “per gezinslid”…
Hoe dan?
Hij wou het jaarlijkse rendement van de aandelen van de gemeenten bij de netwerkbeheerders voor gas en elektriciteit (voor Kortrijk is dat Gaselwest) doen krimpen van – zoals hij toen dacht – 6,2 procent naar een meer marktconform tarief van 2 procent. Ja.
Zodat de netbeheerders hun facturen evenredig zouden laten dalen. (Verstaan allemaal?)
In de voltallige redactievergadering van kortrijkwatcher is toen een zeer slimme (toch sluwe!) lakmoesproef bedacht om na te gaan of het bij die uitlating van Q gewoon alweer ging om een zoveelste populistische zet van de burgervader.
Hoe zouden we dat nu kunnen uitvissen?
Heel eenvoudig.
Telkenjare komt in het voorjaar het jaarverslag en de rekening van Gaselwest op de gemeenteraad. Daarbij is ook aan de gemeente gevraagd om haar goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de Algemene Vergadering van Gaselwest. Zoals die zijn voorgelegd. Zijn ook aan te vullen.
Dit was alhier het geval op de laatste zitting van de Kortrijkse Raad van 12 juni.
Voor Kortrijk is sinds 2013 (en tot begin 2019) VLD- raadslid Wouter Allijns aangeduid als vertegenwoordiger van Stad op de Algemene Vergadering van Gaselwest, met VLD-raadslid Marie-Claire Vandenbulcke als plaatsvervanger.
Op die Kortrijkse raadszitting van 12 juni hebben die betreurendswaardige vertegenwoordigers vanwege de burgemeester géén enkel mandaat (niet het minste) gekregen om het voorstel te agenderen om de opbrengst van het gemeentelijk dividend te verlagen tot 2 procent. (Ze weten trouwens van toeten of blazen.)
Het is zelfs niet ter sprake gekomen, door niemand.
Conclusie: het voorstel van februari van de burgemeester was puur voor de galerij bedoeld. Dat heet : perceptiepolitiek voeren.
Minder deftig geformuleerd: komedianten-politiek.
P.S.
Voor 2016 bedraagt het Kortrijkse dividend van Gaselwest 5.014.710 euro.
Overkoepelende netbeheerder EANDIS liet weten dat de “billijke kapitaalsvergoeding” (men houdt aldaar niet van de term ‘dividend’) voor de gemeenten in 2016 dan 5,24 procent zou bedragen.
En verlaging naar 2 procent zou in dit geval voor Stad een te besparen bedrag (een kost) betekenen van 3.100.399 euro.