Centrum Kortrijk telt 11 sfeergebieden , waarvan 1 nog zonder naam (1)

In een (minder gekend, of totaal onbekend) stadsdocument met de naam “Strategisch commercieel plan handel en horeca stad Kortrijk” heeft men de “funshoppingkern” (dit is gewoon het “centrum”)  onderverdeeld in 11 segmenten, oftewel “sfeergebieden”.
Ieder met een eigen naam, nogal vaak in het Engels.
Al gehoord van Old Martin, Lifestyle,  Food Street, Golden River Banks, High End Street, Fashion Street?

Voor het sfeergebied “Voorstraat  /  Sint-Jansstraat  /  Kleine Sint-Jansstraat” vond men evenwel nog geen benaming.
Dit gebied grenst aan het kernwinkelwandelgebied van de stad. De straten herbergen heel wat specifieke zaken die veelal bestemmingswinkels zijn en uitgebaat door kleine zelfstandigen.  Horeca (leisure) en ‘mode en luxe’ is er sterk vertegenwoordigd.

Hoezo? Nieuw politiegebouw zou niks kosten aan Stad?

De gemeentelijke dotaties (van Kortrijk, Kuurne en Lendelede) aan de politiezone VLAS kennen een groeivoet van 2 procent in zowel het jaar 2016 als 2017, en 1 procent in 2018 en 2019.
We weten nu waarom.
In de politieraad van vorige maandag 27 maart is de jaarrekening 2016 van de politiezone besproken.
Hierbij stond in de toelichtingsnota dit te lezen: “De gemeentelijke toelagen zijn met 2 % gestegen voor de financiering van de gestegen patronale pensioenbijdrage, de overschrijding van de spilindex en voor de financiering van het toekomstige politiegebouw PC3H”.

PC3H is de codetaal voor het nieuwe politiecommissariaat “Drie Hofsteden”.
Even ter herinnering.
Op een blauwe maandag in april 2014 liet de burgemeester aan de politieraad onverhoeds weten dat  men een nieuw politiecommissariaat  zou vestigen in het dertig jaar oude schoolgebouw van de campus Howest (Hiepso) aan de Renaat De Rudderlaan.  Dat zou 14 miljoen kosten (aankoop van de site en verbouwing inbegrepen).  Dat bedrag is later in 2016 opgelopen tot 19 miljoen, zonder BTW.

Ter gelegenheid van een interpellatie van Patrick Jolie (CD&V) in de gemeenteraad van mei 2014 stelde de burgemeester Vincent Van Quickenborne (VLD) met grote hardnekkigheid dat de financiering van dat politiegebouw  (evenals van de “antenne” die nog in de binnenstad zou blijven) volledig – maar dan ook volledig – zou gedragen worden door de politiezone zelf en NIET door Stad.

Deze bewering is niet waar.  Onjuist.
Het zoveelste voorbeeld van wat dit stadsbestuur de (onwetende) Kortrijkse burger zoal wijsmaakt.  Een alternatief feit.

Nog dit.
In januari 2016 vroeg raadslid Alain Cnudde (CD&V) even aan het politiecollege laconiek of het waar is dat Stad Kortrijk geen tussenkomst wil doen in de investering van het nieuwe politiebouw.
Het antwoord van 1 februari 2016 was al even laconiek: “De gemeenten zullen WEL een tussenkomst doen.  Er is in het meerjarenplan een stijging van de gemeentelijke dotaties voorzien.”

P.S.
Intussen is gebleken dat het schoolgebouw van Howest niet geschikt is om te verbouwen.  Men gaat over tot de sloop en een totale nieuwbouw.   Geraamde kostprijs (nu):  26 miljoen.  Met de aankoop van de site (8,9 miljoen) wordt dit 35 miljoen.

Fontein ‘De Golf’ op Schouwburgplein alweer in de problemen

Hoe vaak zou die fontein van Olivier Strebelle  al hebben gewerkt sinds de ingebruikname ervan in maart 2003?
Nu is er alweer vastgesteld dat het bassin van de fontein niet meer waterdicht is en dat hiervoor een structureel herstel nodig is.  (Gevolg nog : overmatig waterverbruik.)
Geraamde kostprijs van de werken ditmaal: 42.289 euro.

De geschiedenis van het kunstwerk is een ware lijdensweg.
In 1996 is Olivier Strebelle uitgeroepen tot laureaat van de wedstrijd ‘Kunstwerk op het Schouwburgplein’.  Zes jaar nadat de gemeenteraad , toen nog geleid door burgemeester de Bethune,   besliste om de fontein te kopen zou het kunstwerk eindelijk gaan spuiten.
De constructie is samengesteld uit elf buizen (aanvankelijk acht) van elk 23 meter lang.  Hoogte 7 m en lengte 12 meter.  Gewicht : vijf ton, bovenop de ondergrondse garage van toen nog de NV Ladeuze.

De problemen waren al van in den beginne legio.
Er was waterinsijpeling in de ondergrondse parking, het debiet van het waterbassin was te klein waardoor de pompinstallatie niet kon functioneren en de fontein snel droog kwam te staan.  Het hellend vlak (aangelegd door Ladeuze) bestond uit dunne arduintegels die één na één afbraken omdat ze op een verkeerde manier waren geplaatst.
In de ondergrondse parkeergelegenheid moesten nog bijkomende stabiliteitswerken uitgevoerd.  Er waren de nodige erfpachtproblemen met de NV Ladeuze.  En tot overmaat van ramp raakten ook nog eens elf stalen spuitkoppen zoek.
Zgn. optimalisatiewerken kosten al meteen 174.420 euro.
Er was zelfs een dading nodig met de kunstenaar. Hij kreeg een deel van zijn honorarium niet uitbetaald !
Het werk mag gezien worden, – daar niet van.  Maar het heeft tot op heden (ook aan onderhoud) een fortuin gekost.  (Er was ook ongezien vandalisme.)

De kijk van onze ‘sister city’ Greenville op Kortrijk

Zoals eerder gemeld  gaat  er onder leiding van burgemeester  Vincent Van Quickenborne  in mei een Kortrijkse delegatie op visite naar onze ‘zusterstad’ Greenville (South Carolina, USA).
Het is dus in meerdere opzichten interessant om te zien wat de officiële website van Greenville zoal weet te vertellen over onze stad.
Hierna de letterlijke tekst waarbij we bepaalde eerder verrassende informatie in het vet weergeven.

“Kortrijk, with 279 thousand inhabitants , is a higly-urbanized area located in Flanders, a Dutch-speaking community within the Belgian state.  Because of Kortrijk’s close proximity to Brussels, Paris and London,  Kortrijk plays an enormous role in the transportation of persons and goods throughout Europe by air, rail and water.
Kortrijk also has a rich tourism industry revolving around its many Industrial and archeological sites as well as many museums exploring local and regional culture.
Tourist-recreational developments are situated mainly in the field of local and regional recreation.
The great beauty of Kortrijk’s landscape enhanced by a large network of walking trails, bicycle routes and riding tracks, make it an ideal location to enjoy outdoor recreceation.
Greenville  relationionship with Kortrijk dates back to 1991, and interactions have included student exchange programs trough  Furman Univesty and exchanges between local garden clubs.”

Kortrijkse delegatie in mei naar Greenville (South Carolina)

Eerlijk gezegd, we dachten wel dat Kortrijk nog ietwat sporadische relaties had met vier zustersteden en daarnaast nog één stedenband onderhoudt (met Cebu City).
Blijkt nu dat een soort ‘slapende’ stedenband met Greenville  (SC – niet zo heel ver van Atlanta) vorig jaar in juni is wakker geschud door het bezoek van een delegatie van ondernemers en notabelen uit Greenville aan onze stad en streek.
Hoe dat zo komt:  ???

Een tegenbezoek kon niet uitblijven.
Samen met vertegenwoordigers uit het onderwijs (Howest, Vives, KULAK ), Designregio, Voka, nog enige bedrijfsleiders trekken enkele Kortrijkse mandatarissen helemaal de oceaan over,  Amerikawaarts.
(Air distance: 6801,1 km.)

Burgemeester Vincent Van Quickenborne leidt de delegatie , hierbij bijgestaan door Kelly Detavernier (N-VA-schepen van ‘jumelages’) en stadsmedewerker Dominique Viaene (coördinator zustersteden).

Het programma (van 9 tot 14 mei) is goed gevuld.
We logeren in “Westin Poinsett Hotel” tegen een vriendenprijsje:  178,08 dollar per nacht.  We veronderstellen per kamer?
We krijgen een ontbijt in de City Hall en een city tour.
De etentjes  zijn geregeld in gerenommeerde zaken zoals “The Growler Haus” en “TheTrappe Door”.
Er komen bedrijfsbezoeken aan het Belgische Mc Tee Carpets (Orion Rugs) en Moderna Products, aan het BMW Performance Center, het NEXT innovation Center, Proterra, Hubbel Lighting en natuurlijk ook de Furman University (vroeger ooit betoelaagd door Stad).

Wat mag dat nog kosten aan Stad?
–  vliegtuig:  zowat 1.600 euro (per persoon?);
– 120 euro cash geld voor onkosten op de Luchthaven Brussel;
–  1200 US Dollar voor onvoorziene kosten ter plekke.

P.S. (1)
Als je op de officiële  website van stad Greenville (sc) de zoekterm “Kortrijk” invoert krijg je te lezen: “no results found“.
Met de term “city sisters” kom je toch al wat verder.
Een zeer beknopte en waarlijk onwezenlijke beschrijving van onze stad Kortrijk die 279 thousand inhabitants telt.
P.S. (2)
Een ‘zusterstad’ (jumelage)  is niet hetzelfde als een ‘stedenband’.  Men klutst hier de twee begrippen door elkaar.

 

 

 

Vandaag laatste dag om te solliciteren als teamcoach voor Kortrijkse Schouwburg en Muziekcentrum

Al sinds februari van vorig jaar is er geen leidinggevende coach meer in het cultureel centrum Schouwburg en het Muziekcentrum Track.  Stel u voor ! (Hoe  het er hier in Kortrijk op cultureel-logistiek vlak aan toegaat.)

Lieselotte Deforce is het toen afgetrapt richting cultuurstad Gent (is nu office manager bij t-theater).
Omstreeks mei vorig jaar is er voor de opvolging wel een sollicitatieproef geweest waarbij zich 28 kandidaten hadden aangemeld.  Daarvan zijn er 22 toegelaten.  Uiteindelijk doorstonden er  slechts 5 de voorlaatste fase van de proef en bij het ultieme interview bleef er niemand meer over….

Men heeft intussen begin dit jaar de toelatingsvoorwaarden “verruimd”. Versoepeld.
Een masterdiploma met ervaring in de culturele sector is een pluspunt, maar niet echt meer nodig.   Nu volstaat een 4 jaar leidinggevende ervaring in de culturele sector mits men tevens slaagt in een niet nader bepaalde maar wel typisch Kortrijkse capaciteitstests.

Begin maart waren er een tiental kandidaten in de running en is de inschrijvingsperiode om een of andere reden toch nog verlengd tot en met dinsdag 21 maart.  Het begin van de astronomische lente.
Kandidaten, opgelet !
Zich inschrijven met een e-mail kan niet !!
Ga nu maar onmiddellijk naar de website van stad Kortrijk, rubriek vacatures  en vul daar in bijlage het bijpassende formulier in.
Haast u !

Aanpassingswerken aan Buda Beach kosten 51.795 euro

Openluchtbar Amorse aan de Leie (vlakbij de monding van het kanaal) kent veel en steeds meer succes.
En dit heeft geleid tot een snellere slijtage van de verharding.
Men wil nu een grijze betonnen (half-gepolierde ) zone aanleggen net voor de bar.
Daarnaast beoogt een of ander iemand met inspraak om nog een ruime zand-/strandzone af te boorden met zandsteen .
Hoogte van 40 cm zodat die boord  als zitelement kan dienen.
De vorm ervan is aanpasbaar ‘op termijn’  door het verschuiven van de blokken in natuursteen.
De strandzone zal ook kunnen gebruikt voor recreatieve volleybal.
Er is nog een probleem opgerezen in verband met de natte buitenmuren van het gebouw.

Voor de uitvoering van al die werken zijn drie firma’s aangeschreven.
De laagste prijsbieder was de bvba Tuinen Vandeputte uit Deerlijk met 51.795 euro.  Dit bedrag lag zowat 10.000 euro hoger dan de raming zodat de firma om uitleg is gevraagd. En die kwam er.
De aanvoer van de zware natuurstenen blokken vraagt om een serieuze oplegger.
De moeilijke bereikbaarheid van de site  evenals  de fragiele ondergrond van de Buda Beach vergt dientengevolge diverse maatregelen:
metalen rijplaten, heraanplanting van groen, een speciale kraan voor het manipuleren van de blokken, en extra manuren.

Deze maatregelen hebben ambtenaren even  onderschat bij de opmaak  van de raming zodat de prijsaanbieding van de firma Vandeputte als normaal is te beschouwen.

P.S.
De hoogste prijsbieding bedroeg zelfs 77.515 euro!

Stadsarchief niet toegankelijk voor ambtenaren?

Niet te geloven hé?
Het nogal rebelse, onafhankelijke raadslid (voorheen N-VA maar nu wel VB’er) Steve Vanneste wou via een schriftelijke vraag van november vorig jaar te weten komen wie er  in de jaren 2004 – 2016 zoal naar de internationale vastgoedbeurs MIPIM in Cannes is getrokken.
En waarom.  En of er resultaten zijn geboekt?  En wat dat kostte?  En met wie er zoal is gesproken?
Er kwam een uiterst beknopt antwoord in het “Bulletin van Vragen en Antwoorden” van de maand februari van dit jaar.

Voor de periode van VOOR het  jaar 2013 vonden Stad en/of de medewerkers van het Stadsontwikkelingsbedrijf enkel  bevestiging dat de bevoegde schepen en toenmalige burgemeester in 2012 aanwezig waren in Cannes.
En nu komt het.
“Bijkomende details hieromtrent ontbreken omdat de stukken ondertussen naar het stadsarchief werden overgebracht.”

P.S.
Mipim 2017 sluit straks op 18 maart.
Of er dit jaar een Kortrijkse delegatie aanwezig is weten we niet.
Daar wordt nooit  ruchtbaarheid aan gegeven en de reguliere pers houdt het niet in de gaten.  (Het uitstapje kost ook onnoemelijk veel geld,  alleen al om er te zijn. )
In het verleden bestond onze delegatie vaak of altoos uit de burgemeester, een schepen (Maddens) plus  vertegenwoordigers van het SOK en Leiedal.
Een viertal.
De delegatie kreeg ook wel eens een plaatsje gereserveerd op de Gentse boot van Termont (en lobbyist Blijweert)  en een gezellig etentje in de poepchique club ‘Le Baoli’.

De tripartite verkoopt zijn seniorenbeleid voor bijna 1 miljoen BEF (2)

Begin 2016 telde men in Kortrijk 16.152 personen van 65 jaar of meer.
Dat is 21,4 procent van de totale bevolking.  Die senioren zijn ongetwijfeld ook stemgerechtigd en moeten dus in de watten worden gelegd.
In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen organiseert het stadsbestuur gedurende de maanden april tot en met juni nu alreeds vijf sessies waarbij de oudjes middels een bevraging zullen te horen krijgen wat de coalitie zoal voor goeds heeft gedaan (en nog zal doen!)  voor de doelgroep.
Het is een bedachte pre-electorale  campagne.

De ‘informatieve’ zittingen vinden telkens plaats op dinsdagvoormiddag (9u-12u30) in de… Kinepolis.  (Data en doelgroep onderaan dit stuk.)  Alle 65plussers krijgen een schriftelijke uitnodiging om zich als deelnemer in te schrijven in de wijkcentra.

Ondanks het feit dat de inschrijvers waarlijk met een bus worden opgehaald vertikt de senior writer van ‘kortrijkwatcher’ om te gaan luisteren naar de zgn. ‘infogaring’.  Dat u het maar weet!

Eerste reden.
Het worden volkomen nutteloze vergaderingen.
Het stadsbestuur weet immers zeer goed wat de mogelijke noden (verlangens, voorstellen) zijn die eventueel zouden bestaan bij onze oudjes.  Beleidvoerders  zullen vanuit  de deelnemers nauwelijks iets  nieuws vernemen.  En zij weten dat pertinent.
–  Bij het opstellen van het ‘Plan Nieuw Kortrijk’ is de bevolking uitvoerig geraadpleegd.  Men kwam toen tot de bevinding dat er bijv. nood is aan ‘generatiewoningen’ en ‘woonzorgzones’.  Men zou ook ’tuppercare’ avonden organiseren waarbij senioren aan andere senioren uitleggen welke dienstverlening vanuit Stad en OCMW er zoal mogelijk is.
–  Er bestaat een Stedelijke Ouderen Adviesraad (SOAR) die een 30-tal ouderenverenigingen groepeert.  Die wordt met die vijf sessies over het hoofd gezien.
–  De SOAR heeft in juni 2012 een uitgebreid memorandum opgemaakt met een resem voorstellen voor de nieuwe bestuursploeg.  De tekst kwam tot stand na een representatief ‘seniorenbehoeftenonderzoek’ nog besproken door vijf werkgroepen.
–  Bij de doorlopende zondagvoormiddag-bezoeken van (een steeds meer slinkend aantal) leden van het  schepencollege aan diverse wijken (‘Kortrijk spreekt op toer’)  krijgen ook 65plussers vragenlijsten voorgeschoteld.
–  Voor dit jaar 2017 is een beleidsbrief opgesteld met een actieplan voor senioren. Vooral over mobiliteit.  Riksja’s !

Tweede reden.
De senioren worden op een beledigende wijze naar die sessies gelokt.
Nadat zij van hun bestuurders hebben vernomen van wat voor goeds zij al hebben genoten van de coalitie (in het bijzonder van schepen De Coene) zal men vervolgens kunnen kijken naar een film.  Een film.  (Met Brigitte Bardot?)
En daarna  sluit de ochtend met een hapje en een drankje.
Dit is vernederend.  Doe zoiets met kleuters.

Derde reden.
Het wordt een dure (propaganda) grap vanwege de tripartite .
(Voor senioren lijkt het beter om hier de kosten om te rekenen in goeie oude Belgische franken.)
De totale kostprijs voor de vijf sessies (berekend op 1.000 deelnemers) bedraagt 912.595 BEF.
–  Voor het gebruik van Kinepolis:  351.358 BEF.
–   Kurkrecht (voor Kinepolis):  85.567 BEF.
–   Persoonlijke uitnodigingen (Mailingman):  253.469 BEF.
–   Busvervoer (Coach Partners):  80.800 BEF.
–  Catering (Keuken DNL):  141.400 BEF.

DE DATA
25 april: voor Kortrijk-noord en Heule.
– 9 mei: Bissegem en Marke.
– 23 mei: Aalbke, Rollegem, Bellegem, Kooigem.
– 13 juni: Kortrijk-centrum.
– 20 juni: Kortrijk-zuid.

P.S.
Er komen nog meer dure pre-electorale grappen.
De tripatite wil ook sessies organiseren met handelaars en studenten.
Waarom niet met vrouwen?

De tripartite verkoopt zijn seniorenbeleid voor bijna 1 miljoen BEF (1)

Alle Kortrijkse 65-plussers worden uitgenodigd om  één van de vijf sessies bij te wonen waarbij die senioren  zullen kunnen “in dialoog treden” met het stadsbestuur.
De actie  (de propaganda-machine) krijgt de naam “Zilveren Kortrijk spreekt”.
Bij 1000 deelnemers raamt men de kosten van dit verkiezingsevenement op 22.589 euro.
Maar de verbeelding van senioren wordt beter aangesproken als we dit bedrag omzetten in aloude Belgische franken.  Het gaat welgeteld om 912.595 BEF.
Nadere details over plaats van het gebeuren, de data en  de kostenberekening (in BEF!) volgen nog.