Burgemeester wil nu ook minder dividenden van EANDIs (2)

Zoals gezegd in een vorige editie van deze krant wil ons aller (steeds meer en beter) ontpoppend burgervader Vincent Van Quickenborne de stroomfactuur jaarlijks met 40 euro per gezinslid doen dalen.
Hoe dan?
Toch niet in heel Vlaanderen?
Door voor een groot deel te verzaken aan de Eandis-dividenstroom naar de gemeenten-aandeelhouders.  Met de hoop dan dat de cvba Eandis als vanzelf met die genoten méérinkomsten de factuur voor elektriciteit EVENREDIG goedkoper kan maken.
Burgemeester wil namelijk het jaarlijkse rendement van die aandelen voor gemeenten van 6,2 procent (in zijn perceptie na raadpleging) herleiden tot een meer marktconform rendement van 2 procent.
Onze Stad althans zou hiermee 3 miljoen euro  inleveren,  ten bate van de distributienetbeheerder. ( Zonder alhier ter stede de belastingen te verhogen, dit weze tegelijk nog gezegd.)

In het (meest recente) jaarverslag 2015 van Eandis is sprake van een rendement van 7,28 procent.
Nog pas enkele dagen terug liet Eandis via Belga weten dat men (voor 2016?)  een marktconform rendement van 5,24 % hanteert.


Voor wie over dit alles nog telkens wat meer wil weten:
Eandis heeft het echt niet graag over uitgekeerde ‘dividenden’.  Men spreekt liever over een “billijke kapitaalsvergoeding” voor de aandeelhouders die hebben geïnvesteerd in de opbouw van de distributienetten.

In 2015 ontvingen de gemeentelijke aandeelhouders (229  gemeenten met een totaal aantal aandelen van 348.431) een globaal bedrag van 179,10 miljoen euro.
Het resultaat van het boekjaar 2015 bedroeg 213,35 miljoen euro wat het rendement op het globaal vermogen van 2,93 miljard dus brengt op 7,28 procent.
Staat allemaal te lezen in het jaarverslag 2015 op pag. 41.

We berekenen nu voor het jaar 2015 even concreet hoeveel  minkomsten Stad zou derven in de redenering van de burgemeester.
Kortrijk genoot in dat jaar via Gaselwest  van 4.306.000 euro dividenden.  (Voor elektriciteit 2.468.00 euro en voor aardgas 1.838.000 euro).
Als het rendement van 6,2 naar 2 procent zou duiken krijgen we slechts 1.389.032 euro binnen.  Dat betekent voor  2.916.968 euro minder inkomsten voor de stad en evenveel méér voor Eandis.
De burgemeester had het  in ‘Het Laatste Nieuws’ over een “kost” van 3 miljoen,  – dat klopt dus.

Als Eandis nu met dat geld (2,9 miljoen) onze factuur zou doen dalen, dan zou dit volgens de burgemeester per gezinslid 40 euro  opbrengen.
Klopt dat ook?
We tellen in Kortrijk (2015) 32.815 huishoudens.  Per huishouden zou Eandis dus 88,8 euro kunnen laten vallen.  En een gezin in Kortrijk telt gemiddeld 2,3 leden.  Mogelijke besparing: 38,6 euro per gezinslid.  Het klopt (afgerond) alweer wat de burgemeester zegt.
Maar het is niet juist dat de stroomfactuur voor een gezin met drie leden  dan plots 140 euro minder zou betalen.

  • Maar geldt al dit  POPULISTISCH geredeneer wel voor alle 229 bij Eandis aangesloten gemeenten?
    En maakt het voorstel Van Quickenborne een kans?

 

Burgemeester wil nu ook minder dividenden van EANDIS (1)

Velen zijn hem in deze materie al jaren geleden in voorafgegaan.
Indertijd vonden de ministers Johan Vande Lanotte en Freya Van den Bossche de opbrengst uit Eandis-dividenden voor gemeenten te hoog.  En ook een LDD’er als Peter Reekmans wou die uitkeringen bevriezen.  Net als (heel lang geleden) ons plaatselijke SP.a-raadslid Marc Lemaitre.
Men had het over “verdoken”  of “verborgen” belastingen”.

Burgemeester en (federaal!) volksvertegenwoordiger Vincent Van Quickenborne (VLD) haalde al meteen abrupt (hoe doet hij dat?) de geschreven pers alsmede de VRT met zijn voorstel om het – volgens hem – jaarlijks gewaarborgd rendement van 6,2 procent van de Eandis-aandelen terug te brengen naar 2 procent  (in ‘Het Laatste Nieuws’) of 3 procent  (in ‘Terzake’).

Een materie waar hij federaal niks heeft mee te maken.
Even tussendoor vermelden dat Eandis het wel heeft over een rendement van 5,24 % en dat percentage wel degelijk als heel ‘marktconform’ beschouwt.
(De netbeheerder spreekt trouwens liever over “vergoedingen voor geïnvesteerd kapitaal” vanwege de aandeelhouders-gemeenten.)

Maar eer we wat verder ingaan op het voorstel van de burgemeester, geven we gewoon ter info een overzicht van de dividenden voor elektriciteit én gas die Stad Kortrijk via distributienetbeheerder (DNB) Gaselwest in het verleden  ontving.  Dat schommelt nogal.
(In 2006 kregen we  11.881.419 euro, en dat was het hoogste bedrag ooit.)
2010:  8.986.628 euro
2011:  5.123.271 euro
2012:  4.797.764 euro
2013:  5.370.124 euro
2014:  5.125.293 euro

Het laatste uit te keren bedrag vanwege DNB Gaselwest dat we kennen slaat op het jaar 2015.
–  Dividend elektriciteit:  2.468.000 euro
–  Dividend aardgas:  1.83.8.000 euro
–  Totaal:  4.306.000 euro

In ‘Het Laatste Nieuws’ (22 februari) heeft de burgemeester het voortdurend over enkel en alleen de stroomfactuur.
Door een meer marktconform rendement te hanteren (2 in plaats van 6,2 procent) zou die stroomfactuur per gezinslid (dus niet per huishouden) met 40 euro kunnen dalen.  In dat geval zou dat Stad Kortrijk 3 miljoen kosten.
– Voor de stroomfactuur apart kan dat dus niet want het dividend elektriciteit is kleiner dan drie miljoen.
– De redenering dat de factuur dan voor een gezin met drie leden plots met 120 euro per jaar zou dalen (3 maal 40) vinden we ook maar bizar.

In een volgend stuk maken we enkele concrete berekeningen rondom het voorstel van de burgemeester, uitgaande van de ontvangen dividenden voor 2015.

 

Meest recente rapport winkelleegstand is zopas verschenen.

Te verkrijgen bij ‘Locatus’.
Prijs: 395 euro, excl. BTW.
Maar wie het rapport nog voor 15 maart bestelt kan dat voor 295 euro.
Stad kan dat toch betalen? En “Het Kortrijks Handelsblad” ook?
De redactie van kortrijkwatcher helaas niet.

Bij Locatus kunt u ook winkelpassanten-tellingen bestellen,  in vele steden in Europa.  225 euro per rapport in de Benelux.
Voor Kortrijk in 2015 zijn er twee rapporten beschikbaar: oost en west .

 

Het schepencollege halveren?

In de plenumvergadering van de Kamer (16 februari) heeft volksvertegenwoordiger én Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne gepleit voor de afschaffing van Senaat en provincies, alsmede voor een halvering van parlementsleden,  tevens colleges en gemeenteraadsleden.

Een halvering van het College van Burgemeester en Schepenen (CBS) zien we hier op de redactie van deze plaatselijke krant niet zitten.  Niet om praktische reden, noch om theoretische reden.
(En – eerlijk gezegd – ook onze burgemeester ook niet.  Met zijn tripartite.)

Laat ons eerst even het Kortrijkse CBS van naderbij  bekijken.
Burgemeester en OCMW-voorzitter inbegrepen telt ons CBS negen leden.  Samen zijn ze bevoegd over niet minder dan 68 materies (nu ‘beleidsitems’ genoemd).  Voor de meesten van hen vergen die bevoegdheden een volledige dagtaak.

Neem nu willekeurig iemand als Philippe De Coene.  Zijn dagtaak.
Naast het OCMW-voorzitterschap dient hij zich nog onledig te houden met 12 gemeentelijke materies: sociale zaken, armoedebestrijding, consumenten, ICT, welzijn, kinderopvang, vrijwilligers, gezinsbeleid, sociale economie, het meldpunt, gelijke kansen, flankerend onderwijsbeleid.  (Daarnaast is er nog een cumulatie als voorzitter van het bestuur AZ Groenige.)

Ook onze  burgemeester-parlementslid  bekommert zich om 12 beleidsitems (vooral m.b.t. veiligheid).
Verder.
Rudolphe Scherpereel: 11 items (vooral verband houdend met handel en nijverheid).  Bert Herrewyn: 9 (vooral milieu).  Wout Maddens: 8 (vooral ruimtelijke ordening).  Kelly Detavernier: 5 (vooral financiën).  An Vandersteene: 5 (vooral cultuur en sport).  Axel Weydts: 5 (vooral mobiliteit).  Koen Byttebier: 4 (vooral facility en burgerzaken).
We zien waarlijk  niet in hoe men al  die materies in handen van bijv.  slechts  4 schepen zou kunnen onderbrengen.  Overigens zou het gevolg daarvan zijn dat die vier schepenen voor al dat werk moeten beroep doen op sterk bemande kabinetten.

Over beleidsdomeinen

Laat ons de zaak nu even  puur theoretisch bekijken.
Met de invoering van de nieuwe BBC (beleids- en beheerscyclus) is het beleid nu ingedeeld in ‘beleidsitems’ gegroepeerd in ‘beleidsvelden’  die op hun beurt zijn ondergebracht in ‘beleidsdomeinen’.
Voorbeeld: het beleidsitem “zwembaden” behoort tot het beleidsveld “sport” en tot het beleidsdomein “vrije tijd”  (in Kortrijk: “mens”).

De beleidsitems zijn vrij te kiezen  door het CBS.  In Kortrijk tellen we er dus 68.
De beleidsvelden zijn door de Vlaamse regering vastgelegd.  Het zijn  er tien, gecodeerd van 0 tot en met 9.  We sommen ze even op: algemene financiering, algemeen bestuur, zich verplaatsen en mobiliteit, natuur en milieubeheer, veiligheid, ondernemen en werken, wonen en ruimtelijke ordening, cultuur en vrije tijd, leren en onderwijs, zorg en opvang.

Lezer, vraag nu eens aan onze  burgemeester hoe hij denkt om die tien beleidsvelden onder de hoede te kunnen brengen van bijvoorbeeld vier schepenen.
Ha! We weten het.
De gemeenteraad heeft namelijk (budgettair) gekozen voor vier ‘beleidsdomeinen‘: algemene financiering, bedrijfsvoering, mens, ruimte.
Voor ieder domein één schepen?  Kan dat?
Ja, met telkens een kabinet van een tiental medewerkers?
En de vier schepenen die louter bij gebrek aan tijd absoluut geen beroep meer kunnen uitoefenen.  Geen les meer geven. Geen winkel openhouden.  Geen ICT-bedrijf runnen.
Geen mandaat (voorzitterschap!) hebben in intercommunales als Leiedal.  En ongetwijfeld  niet meer kunnen cumuleren als parlementslid….

Hoe bestrijdt Kortrijkse politie radicalisering bij de moslimgemeenschap?

Met politionele middelen, uiteraard.
Stad kreeg voor “het  voeren van een éénmalig impulsbeleid in een pilootproject voor beheersing van gewelddadige radicalisering en de strijd tegen het radicalisme” (K.B. van 02/12/2015) een ‘impulssubsidie’ ter waarde van 100.000 euro.
Ja.

Van dat bedrag ging een gedeelte naar de politiezone VLAS.
De factuur voor de politionele strijd tegen radicalisering van moslims alhier is nu binnen:  55.091,30 euro.  Daarvan ging er welgeteld 2.178 euro naar de opleiding ‘Countering Online Radicalisation’.

Al de rest  diende voor de aankoop van technologische apparatuur.
De grootste kost ging naar de aankoop van camera’s:  een mobiele (20.061 euro) en een observatiecamera (16.214 euro).
Verder kocht men nog twee GPS-bakens (een volgsysteem om in een wagen te plaatsen? ) voor 13.612 euro en vier monokijkers (3.025 euro).  Duur spul hoor.

Wat Stad doet of deed met de overgebleven 44.908,70 euro  weten we niet.

P.S.
Dient al die al die apparatuur nog voor  eventueel andere zaken dan de bestrijding van radicalisering?  Voetbalhooligans???

 

Wie reageerde wel of niet op eventuele komst van IKEA in Wevelgem?

IKEA heeft dus het voornemen opgevat om op de site Ter Biest in Wevelgem (achter het vliegveld) een woonwarenhuis in te planten, samen met een  complementair en vrijetijdsprogramma.  Het komt er wel hoor.
Net daartoe zijn al verschillende  (in aantal) inspraakmomenten georganiseerd.

Het grootscheepse project vergt de opmaak van een voorafgaand Plan MER (milieu-effectenrapport).
Het studiebureau van IKEA (Anteagroup) maakte een  zgn.  “terinzagelegging van de kennisgeving” van het Plan-MER op,  waarbij is  opgesomd wat er zoal zou kunnen (moeten) onderzocht inzake mogelijke locaties van de grootschalige detailhandel en de eventuele milieueffecten op alle gebied (ook mobiliteit).
Allerhande instanties en bewoners uit 8 betrokken omliggende gemeenten konden tussen 14 november 2016 en 12 januari 2017 reageren met vragen of (andere) voorstellen tot onderzoek.

Reactie van bewoners gemeenten
–  Vanwege Deerlijk, Harelbeke, Kuurne, Waregem, Zwevegem kwamen NUL inspraakreacties op de terinzagelegging.
–  Wevelgem diende er natuurlijk wel in :  niet minder dan 51 (waarvan er nogal wat niet terzake, niet ontvankelijk voor een MER).

Reacties van officiële instanties
Hierna een lijst van instanties die WEL hebben gereageerd (schriftelijk of op vergaderingen):

–  De schepencolleges van Wevelgem, Kortrijk, Kuurne, Menen, Harelbeke, Deerlijk, Waregem (7 van de 8 betrokkenen).
–  De Provincie West-Vlaanderen.
–   Agentschappen:  Innoveren en Ondernemen, Wonen Vlaanderen, Wegen en Verkeer West-Vlaanderen, Zorg en Gezondheid. Natuur en Bos.
–  Departementen:  Mobiliteit en Openbare Werken,  Landbouw en Visserij, Leefmilieu, Natuur, Energie (dienst Veiligheidsrapportering), Ruimte Vlaanderen.
–  Onroerend Goed West-Vlaanderen .
–  De Lijn West-Vlaanderen.
–   Vlaamse Milieumaatschappij.
– Fluxys (beheerder aardgasvervoer, – maar wil verder niet meer betrokken worden in de procedure).

Instanties die NIET gereageerd hebben

–  Het schepencollege van Zwevegem (!)
–  Departement Leefmilieu, Natuur, Energie, – dienst milieuhinder (!)
– Distributiebedrijven: Elia (hoogspanningsnet) en Eandis (elektriciteit, aardgas).
– Wallonië en Frankrijk. (Willen hiermee zeggen aan Vlaamse steden: bemoei u dan  ook niet met winkelketens van bij ons, net over de grens.)

P.S.
De dienst MER heeft inmiddels de inspraakreacties en adviezen onderzocht  en een Richtlijnennota gepubliceerd  over wat er moet gedaan of niet gedaan voor de opmaak van het MER.
Er wordt getrechterd !

(Wordt vervolgd.)

 

De Kortrijkse tripartite verkoopt zichzelf steeds beter…

Nooit eerder meegemaakt hoe een schepencollege zich ontpopt als een goed georkestreerde, zelfs gewiekste  propagandamachine.
Er gaat waarlijk geen dag voorbij of de burgemeester en een of andere schepen komt piepen in de media.  Alle media, ook twitter en facebook.
Zelfs kabinetsmedewerkers laten zich niet onbetuigd.
En het schepencollege  heeft de lokale geschreven pers waarlijk volledig in de greep.  (Het is niet zonder reden dat ook  ambtenaren komen zeggen: “Gelukkig hebben we nog ‘kortrijkwatcher’, – zo vernemen we nog een keer iets…”)

Niettemin vindt het College dat bijv. het programma rondom “Kortrijk Klimaatstad” onvoldoende uit de verf komt.
“We doen en bereiken veel – op tal van terreinen – maar het is te weinig zichtbaar.”   (Gisteren nog lazen we in onze “embedded press” een groot stuk – met de schepen van milieu op de foto – over het feit dat 20 scholen bessenstruiken krijgen van de stad.  NIEUWS, voor de ouders.  Kiezers.)

Maar goed.
Het schepencollege is van oordeel dat de Kortrijkzanen nog te weinig weten wat het ambitieuze  klimaatprogramma van Stad zoal inhoudt.
Vandaar dat men – met nog twee jaren te gaan  in deze bestuursperiode –  wil beroep doen op de expertise en de creativiteit van een communicatiebureau “om op gerichte, concrete en creatieve manier het brede publiek te bereiken en een positieve sfeer te creëren rond het thema klimaat”.
Dat communicatiebureau moet gespreid  in de tijd (tot en met het verkiezingsjaar) drie deelcampagnes uitwerken. Voor deze overheidsopdracht zijn er zes bureaus aangeschreven.  Wie er intussen is verkozen en tegen welke prijs, dat weten we nog niet.

Wat we wel al weten is dat er voor een andere campagne alreeds een communicatiebureau is aangeduid.
De firma B.AD uit Roeselare moet voor het project “Campus Kortrijk Weide” een participatietraject, een nieuwe naam en een campagnebeeld ontwikkelen.  Men heeft negen bureaus aangeschreven en enkel B.AD diende een offerte in, voor de prijs van 11.808 euro.
We zullen het geweten hebben, wat er allemaal staat te gebeuren op de site!  Dankzij deze coalitie, en niet de voorgaande.

P.S.
– Wat menig Kortrijkzaan soms danig kan storen is het feit dat onze beleidvoerders zich wel eens lijfelijk tonen bij gebeurtenissen (plaatsen)  waar ze nauwelijks iets mee te maken hebben.  Maar wel doen alsof. (Ze zijn goed bezig, denkt de niet-geïnformeerde en toekomstige burger dan.)
– Beste lezer van deze krant. Ge kunt u niet voorstellen wat schepenen en burgemeester uitrichten om in de pers te komen.  Ook onderling is er hevige strijd.

Antwerpen, Kortrijk en Roeselare winnen Slim in de Stad-prijs

Vlaams minister van Stedenbeleid Liesbeth Homans beloont vandaag (13 februari) drie steden met elk 50.000 euro.
Kortrijk krijgt de ‘Slim in de Stad-prijs’ voor zijn parkeerbeleid.
Het ingediende project is getiteld: “Slim parkeren van A tot Z”.
Stad en Parko investeren samen in:
– de bouw van fietsparkings met telsystemen;
– de bouw van offstreet parkings die volledig cash- en ticketloos werken en waar je plaatsen online kan reserveren;
– een website die gekoppeld is aan en slim parkeergeleidingssysteem dat wijst op op plaatsen om te parkeren;
–  (enz.)

Antwerpen pakt uit met een ‘blockchain’ waarbij stad elke stap registreert in de levensloop van de Antwerpenaar op een raadpleegbare manier. Met die data kan het stadsbestuur zijn burger een proactieve en automatische dienstverlening aanbieden voor mobiliteit, gezondheid, onderwijs en zo veel meer.  +

Roeselare wil een slimme energiestad worden.
Ze ontwikkelt een energiesystemenmodel dat de maximale integratie van hernieuwbare energiebronnen toelaat en tegelijk aandacht schenkt aan betaalbaar energiegebruik.
Het stadsbestuur mikt op technologische oplossingen: warmtepompen, warmtenetwerk, micro-WKK, laadinfrastructuur, opslag,  enz.

Er liepen bij de jury 12 innovatieve concepten binnen  van 11 centrumsteden en van de Vlaamse Gemeenschapcommissie voor Brussel.
Op de website http://stedenbeleid.vlaanderen.be kan men over die projecten  meer vernemen.

 

 

 

Zone 30 in de Minister Tacklaan

Het schepencollege van aanstaande maandag 13 februari zal een aanvullend verkeersreglement opmaken waarbij er een snelheidsbeperking tot 30 km/u wordt ingevoerd in de Minister Tacklaan (langs de spoorweg, achter het station).

Dat reglement moet nog voor de gemeenteraad komen.
En aangezien het om een gewestweg (R36) gaat moet het besluit toch ook ter goedkeuring worden voorgelegd aan de minister van Mobiliteit (Ben Weyts)?

P.S.
De boetes op gewestwegen zullen verhogen.

 

 

 

Heraanleg Heuleplaats eindelijk gegund

Het gaat er dus toch van komen.
Al in 1998 kreeg het studiebureau Technum de opdracht om een visie te ontwikkelen over de heraanleg van de dorpspleinen in de deelgemeenten.
Heule zou als laatste aan de beurt komen.
In 2013 besliste Stad evenwel om wat meer spoed te zetten achter het plan voor Heuleplaats.  En in oktober 2014 stelde Technum  zijn visie voor.

Eind januari van dit jaar 2017 zijn de werken gegund.
Vijf firma’s deden me aan de aanbesteding. De bedragen varieerden van 3,1 miljoen naar 3,7 miljoen euro. De laagste inschrijver won: de bvba Ivan Vuylsteke uit Meulebeke met een bedrag van 3.137.293 euro incl. BTW.  Dat is 6 procent lager dan de raming.
Stad meende dat men zal  wegkomen met een factuur van 2,5 miljoen en dat de rest zou gefinancierd worden door subsidies. Dat wordt een misrekening.  De riolen worden niet gesubsidieerd door de Vlaams Milieumaatschappij.  (Men hoopte op 600.000 euro.)
De werken (die zich uitstrekken in vijf richtingen) zullen anderhalf jaar duren. Voor dit jaar is er een budget van 555.000 euro begroot.
We doen voort hoor.