Kom dat tegen !!
Terwijl dat zo bepaalde redenen heeft, zeg.
In eerste instantie wou het OCMW al zijn zorgactiviteiten onderbrengen in een Extern Verzelfstandigd Agentschap (een EVA).
Nu blijkt evenwel dat bij de oprichting van een zorgbedrijf met een EVA als rechtsvorm de contractuele constructie met de private vzw van de Zusters Augustinessen niet meer mogelijk is. Daardoor zouden de financiële voordelen van die samenwerking met de nonnen voor het OCMW wegvallen.
Vandaar dat men nu koos voor een Intern Verzelfstandigd Agentschap (een IVA) zonder rechtspersoonlijkheid als rechtsvorm voor het nog op te richten zorgbedrijf.
In de laatste OCMW-raad van 16 juni is in de toelichting geponeerd dat het oprichtingsbesluit van een IVA geen goedkeuring vereist van de gemeenteraad,
Er zou wel een voorafgaand advies nodig zijn van het College van Burgemeester en Schepenen. Is dat wel juist?
De oprichting van het zorgbedrijf onder IVA-vorm is voorzien op 1 januari 2017.
Het administratief personeel (70 man?) zal ondergebracht in de OCMW-nieuwbouw vlakbij de tunneL van de Doorniksestraat.
Volgende diensten wil men opnemen in het bedrijf: de woonzorgcentra, het dagverzorgingscentrum, de dienst wonen, de kinderopvang, de thuiszorgdiensten, de centrale keuken en het volksrestaurant.
De Vlaamse Regering besloot dat de OCMW’s vanaf 2019 zullen geïntegreerd in de gemeenten. Naar verluidt kan het IVA dan toch behouden blijven.