Federale politie doet niet mee met het plan Q voor een nieuw politiegebouw

De vorige coalitie (CD&V-VLD) had al ver gevorderde plannen om een totaal nieuw politiegebouw op te richten op Kortrijk-Weide. Ook de federale politie zou daar gehuisvest worden. Vandaar dat in een samenwerkingsovereenkomst (Stad, SOK, VLAS, federale politie) van januari 2008 de Regie der Gebouwen beloofde van voor 30,92 procent tussen te komen in de bouwprijs (toen 22,7 miljoen) van dat project.
De nieuwe tripartite heeft het plan afgevoerd. De politieraad van 28 april 2014 bekrachtigde het besluit om de Campus Hiepso aan de Renaat De Rudderlaan (achter het Pirroen) om te toveren tot politiegebouw.

Gemeenteraadslid en parlementariër Roel Deseyn( CD&V)) heeft aan minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon een aantal vragen gesteld waaruit men kan afleiden dat de federale politie zal blijven in de (her in te richten) vroegere rijkswachtkazerne.
Hierna de vragen en antwoorden. (Zie vooral vraag 1.D.)

1. Rond het annuleren van de vroegere plannen
A. Kan een overzicht gegeven worden van de kosten ter voorbereiding van het project op Kortrijk Weide?
(Noot van KW: eind 2013 opgelopen tot 1 miljoen euro.)
Afgezien van de door de personeelsleden van de Regie der Gebouwen gespendeerde tijd werden geen kosten gemaakt door de Federale Overheid.

B. Hoe en in welke mate werd de samenwerkingsovereenkomst van 30 januari 2008 geschonden?
Het stadsbestuur heeft de samenwerkingsovereenkomst eenzijdig opgezegd.

C. Wat waren de juridische en financiële consequenties van de plotse koerswijziging van het Kortrijkse stadsbestuur?
Door de Stad zijn studiekosten gemaakt, maar gelet op de eenzijdige opzegging van de overeenkomst heeft de Regie de Stad schriftelijk medegedeeld niet te zullen bijdragen in de gemaakte kosten.

D. Welke initiatieven werden genomen om alsnog tot een gezamenlijke oplossing te komen?
Indertijd was de Stad Kortrijk vragende partij om een cohabitieproject voor de lokale en federale politie uit te werken. De stad zou optreden als bouwheer en de Regie zou de lokalen voor de federale politie huren. De Regie had op dat ogenblik concrete plannen voor een nieuwe huisvesting maar die werden gelet op het cohabitieproject opgeborgen. Het opzeggen van de samenwerking door de Stad heeft tot gevolg dat de federale politie na al die tijd die ondertussen voorbij is gegaan nog steeds niet over een nieuwe huisvesting beschikt.
De Regie heeft nu de intentie om, wanneer het nieuwe behoefteprogramma van de Federale Politie zal gekend zijn, de bestaande site van de Federale Politie te herinrichten.
Afgezien van het voorleggen van een brief aan de Stad Kortrijk op 20/9/2013, waarbij medegedeeld werd dat niet zou geparticipeerd worden in de gemaakte kosten, werden geen initiatieven genomen
.

2. Betreffende de kostprijs van het nieuwe project aan de Renaat De Rudderlaan
A. Wat is de totale kostprijs van de realisatie van het geplande politiegebouw en de verhuisbeweging?
B. Wat is hierin de bijdrage van de federale overheid?
De Federale Overheid (Regie en Politie) is geen betrokken partij aan de Renaat De Rudderlaan.

Noot
De bouwkost van het vroegere project op Kortrijk-Weide bedroeg 25,8 miljoen euro.
De aankoopprijs van het schoolgebouw (dertig jaar oud) bedraagt 8,9 miljoen. Verbouwen geraamd op 5 miljoen.
Het aantal m² verschilt evenwel aanzienlijk zodat op basis van dit criterium het nieuwe plan Q wel eens duurder zou kunnen uitvallen. De ‘embedded press’ zegt dat nooit en de burgemeester ook niet.