Risico op ijsafval bij onze vier windturbines bestaat wel degelijk

Op Evolis staan vier windturbines (bijgenaamd : de Daltons), uitgebaat door Electrawinds. Gedurende de winterperiode bestaat er een risico op ijsval in een rechthoekige strook van ca. 90 meter rond elke windmolen. (In principe heeft de strook een lengte gelijk aan de rotordiameter en een breedte van 1/3 van de masthoogte.) Gebouwen (AVC en Trustteam) en weggebruikers lopen een gevaar op de interne wegenis van het industrieterrein, evenals in de Luipaardstraat.

En waarlijk, er zijn al incidenten gerapporteerd in november 2011, december 2012 en maart 2012, gelukkig slechts met schade aan wagens. Maakte de pers hier melding van?? (Bij impact van zo’n een ijsbrok op een passant is de overlijdenskans 100 procent.)
Electrawinds heeft noodmaatregelen genomen. Zodra ijsvorming optreedt stoppen de turbines automatisch. (In feite ontstaat ijsafzetting op de bladen meestal bij stilstand van de turbine…) Signalisatieborden wijzen bij bepaalde meteorologische omstandigheden op een groot risico. En er kunnen slagbomen op de wegenis en de Luipaardstraat worden neergelaten.