Het Begijnhofpark: “Salon van de Stad”

De pers heeft er toch een karikatuur van gemaakt hoor ! Zo’n kop als “Mozart & co moeten hangjongeren verjagen” (Het Nieuwsblad, 13 juli) is zeer misleidend tendentieus. (Pers toont daarmee weer eens aan dat men niet de eenvoudige, professionele reflex heeft om in de eerste plaats de authentieke, primaire bronnen te raadplegen, in dit geval hier het besluit van het schepencollege van 4 juli en de uitwerking ervan op 12 juli.)

Op 4 juli gaf het College zijn principiële toestemming om het Begijnhofpark gedurende de maanden juli en augustus om te toveren tot “Salon van de Stad”. Een attractieve plaats in het centrum voor al wie rust en ‘relaxtie‘ (sic) zoekt. Te vergelijken met bijvoorbeeld Buda Beach. Men hoopt dit te bereiken door te zorgen voor enig zitcomfort (ook tafels) en door de creatie van een “geluidsdecor”. Dat geluidsdecor zal niet enkel opgetrokken worden met klassieke muziek. Er zal ook soft jazz te horen zijn en loungemuziek van het betere soort. Dansen mag dus.
Het doel is: “via de aanwezigheid van mensen, gezinnen te zorgen voor een permanentie die op natuurlijke wijze vandalisme en criminaliteit tegenwerkt vanwege de sociale controle.”
Zo.
Een voorbeeld van een zachte, preventieve aanpak, en het is in bepaalde kringen weer niet goed bevonden.
De burgemeester wordt in vele reacties (op facebook bijvoorbeeld, ook door raadslid Vincent Van Quickenborne) op een onrechtvaardige manier gepakt en belachelijk gemaakt.
Overigens zegt hij in Het Nieuwsblad nog: “We willen het park in de eerste plaats een aangename sfeer geven. ‘Salon in de stad’ noemen we het. Maar als daardoor ook de overlast verdwijnt is dat mooi meegenomen.”

Dat stuk in “De Morgen” (14 juli, pag.11) dan. Grote kop: “Kortrijk goes classic tegen hangjongeren“. Met een cartoon van ZAK.
Geschreven door ene Kim Van de Perre die meent dat het Parkjazz festival nog altijd doorgaat in het park.

P.S.
Een blinde gevel vlakbij het Begijnhofpark (het Boerenhol) is onlangs weer mooi wit geschilderd. Binnen de kortste keren alweer bezoedeld.