Wordt het Nathalie Muylle ?

Ja, wordt Nathalie Muylle de nieuwe gouverneur van West-Vlaanderen? We doen een gok hoor. (En zou het kunnen dat federaal minister Q hierover ook zijn zeg heeft??)

Er zouden naar verluidt nog drie kandidaten in de running zijn.
Kortrijks schepen en voorzitter van de provincieraad Jean de Bethune is er niet meer bij want de ACW-bonzen uit de partij willen mordicus iemand uit hun midden laten benoemen. (En Jean zelf kan geen ACW’ers uitstaan.)

Update
Wat een kwakkel in het Kortrijks Handelsblad (9 december). Jean krijgt daar een ACW-stempel!

Maakt ons aller welbekend Kortrijks raadslid en Vlaams parlementslid Carl Decaluwé een kans?
Hij is vanwege zijn persoonlijkheidsstructuur alleen al niet ieders vriend en volgens menigeen niet representatief genoeg voor zo’n functie. (Men lette maar eens op zijn taalgebruik. Grof gebekt in ons idioom, ja.) Ook is geweten dat hij de politiek beu is en dacht van naar het bedrijfsleven te trekken.

Dan is er nog ex-gedeputeerde Jan Durnez.
Hij is nu Vlaams parlementslid en gemeenschapssenator. Dat verdient goed, en hij kan in die gremia voor de rest van zijn leven daar rustig blijven niets doen. Hij zou al hebben laten weten dat hij geen zin heeft in die functie.

Na eliminatie blijft over: Nathalie Muylle.
Het is een vrouw! En binnen de bepaalde geledingen van CD&V is men tegenwoordig heel boos over het feit dat zij geen minister of staatssecretaris kon worden. Voorzitter Wouter Beke heeft iets goed te maken. Nathalie vindt trouwens zelf dat het een goed idee zou zijn om eindelijk eens een vrouwelijke gouverneur te krijgen in de provincie.
Momenteel is Nathalie schepen in Roeselare en federaal volksvertegenwoordiger (ze scheert daar wel geen hoge toppen). En zij is licentiate politieke wetenschappen. Heeft daarenboven in haar leven ook nog ervaring opgedaan buiten de politiek om.

P.S.
De benoeming tot gouverneur gebeurt door de Vlaamse regering op eensluidend advies van de ministerraad. En de benoeming is gebaseerd op “een bijzondere band van vertrouwen“. Met andere woorden: er is niet eens een soort selectie nodig op basis van titels en verdiensten van mogelijke kandidaten. (Maar in de praktijk speelt dat natuurlijk wel mee.)
Ik geloof dat de beslissing dan nog door de minister-president voor advies moet bezorgd worden aan de federale regering. Als dat zo is, dan moet ook minister Vincent Van Quickenborne – Kortrijks raadslid – een advies geven.