Besparen op papier (2) : géén Biotop

Stad – samen met het OCMW – heeft een algemene offerte-aanvraag uitgeschreven voor de aankoop van briefpapier (met eigen huisstijl) en enveloppen. Dit gebeurde onder de vorm van een raamcontract voor een periode van 27 maanden, d.w.z. vanaf 1 oktober van dit jaar tot en met 31 december 2013. (Zie nog KW van 26 juli.)

De inschrijvingsbedragen zijn een heel stuk lager uitgevallen dan oorspronkelijk werd gedacht. Een heel stuk.
Zie maar.
In juli raamde men de totale kostprijs nog op 101.911 euro, inclusief BTW. Het aandeel van Stad zou 82.038 euro bedragen. Briefpapier 23.141 euro en enveloppen 58.896 euro.

Wat is het geworden? Ongelooflijk.
Het briefpapier wordt door Uga NV uit Heule aan de stad aangeboden voor de prijs van 11.671 euro.
Voor de enveloppen vraagt Strobbe bvba uit Izegem 27.093 euro.
Totaal aandeel van Stad voor twee jaar en drie maanden is dus nu 38.764 euro, in plaats van de geraamde 82.000 euro.
Ongelooflijk. (Weet nog dat Stad oorspronkelijk voor dit jaar alleen al een bedrag van 49.126 euro had voorzien!)

Hoe is die onverwacht lage offerte uit te leggen?
Volgens het schepencollege gewoon omdat men niet meer heeft gekozen voor het dure Biotop-papier. Dat milieuvriendelijk papier is gemaakt van afvalhout en dunningshout uit bossen. Zonder witmakers. FSC gecertificeerd. Het heeft dientengevolge een crème kleur en het stadsbestuur vindt dat het nieuwe paarse logo beter oogt op puur wit papier.

P.S.
Bij een raamcontract belooft de leverancier voor een bepaalde periode goederen te leveren tegen een vooraf vastgelegde prijs en condities. Hij krijgt daarbij een indicatie over de op afroep af te nemen hoeveelheid. Vorm van speculatie.
De firma Uga zou bijvoorbeeld nog dit jaar voor 1.296 euro briefpapier kunnen leveren en de daaropvolgende jaren telkens voor 5.187 euro. De firma Strobbe kan dit jaar eventueel nog 3.010 euro enveloppen leveren. In 2012 en 2013 telkens nog voor 12.041 euro.

Maar wat we wel eens willen weten is dit. Kan een schepencollege bijna 1 jaar voor de verkiezingen van een nieuwe gemeenteraad en een nieuw College dit soort engagementen aangaan. Tot eind 2013?