Ozark Henry spoelt aan in Oostduinkerke

Mooie kop zeg! Eindredacteur van KW legt uit. De titel van het nieuwe album van Ozark Henry – “Hvelreki” – betekent: moge een hele walvis aanspoelen aan uw strand. In IJsland de manier om iemand veel voorspoed toe te wensen.

Dat Piet Goddaer Kortrijk zal verlaten en over afzienbare tijd in Oostduinkerke gaat bivakkeren stond al in “De Standaard” van 24 oktober. Opgepikt door de regionale journalisten alhier op 28 oktober. In “Het Nieuwsblad” van die dag zet de singer-songwriter nog een keer zijn beweegredenen uiteen.
Piet heeft een keer in een artikel gelezen dat de regio Kortrijk inzake ‘fijn stof’ slecht scoort. Dat zette hem aan het denken. Vandaar dat hij een oord zocht met betere luchtkwaliteit. En aangezien zijn vader in Oostduinkerke woont, was dit een gelukkige meevaller om alras daar dan in een betere wijk een nog te verbouwen woning te vinden.

Het interview in “Karaat” van deze maand lag waarschijnlijk al van voor 24 oktober bij de zetter.
Daarin zegt Piet dat “Kortrijk een goed punt is om te vertrekken naar de wereld”. Hij bedoelde daarmee (toen) geenszins dat hij uit onze stad wou vertrekken. Piet reist of verplaatst zich heel veel, en stelt gewoon vast dat Kortrijk net aan de Franse grens ligt, dat hij die in tien minuten kan oversteken en daar de trein kan nemen en bijvoorbeeld op 58 minuten in Parijs staat. En dan heeft hij nog een klein anderhalf uur nodig om Londen te bereiken. “Het is dus zinvol om hier te wonen.” (Maandblad “Karaat”, november, pag. 5.)

Als hij tenminste een keer thuis is, verblijft onze “culturele stadsambassadeur” in de Noordstraat, in een woning die hij al een keer (niet zonder problemen) heeft verbouwd. Een niet zo gezellige straat, met veel verkeer. Dus, dan denk je: overschot van gelijk heeft die Piet, met al dat fijn stof aldaar. Maar dan lees je een ander interview met Piet, afgenomen in december vorig jaar en verschenen op www.cityzine.be.
“Wat houdt me hier?” vraagt Piet zich af. “Ik woon hier graag, vlak aan de Leie, zeker nu ze de Leieboorden helemaal vernieuwen.” Geen woord over fijn stof. Oppert nog dat er in Kortrijk veel groen is. Wel even dit: “Eenmaal de werken achter de rug zijn, wordt de straat verkeersarm.”

De laatste jaren was Piet constant op reis, naar alle werelddelen en alle grote wereldsteden, met hoge concentraties aan fijn stof. Zou hij niet eens zijn ecologische voetafdruk kunnen meten? Oostduinkerke is géén goed punt om te vertrekken. Eerst wat stofferige duinen overwinnen om de tramlijn te bereiken. Dan naar het treinstation in Adinkerke om in Kortrijk te geraken. Niet al te beste verbinding via Kortrijk naar Rijsel. (Alternatief is wel: privé-charter op vliegveld van Koksijde.)

Singer-songwriters zijn geen milieudeskundigen. Piet ! Kijk eens op Tinternet. Daar kun je dagelijks en om de zoveel uur het gehalte aan fijn stof in België gemeten zien. Zelfs met een overzicht van de concentraties vanaf 1997. (Je kwam het jaar tevoren wonen in de Noordstraat.) Op de kaart is de regio Kortrijk lichtblauw gekleurd en dat is niet zo slecht inzake PM10-waarden.

Piet.
Heeft uw vader u niet verteld dat je in Oostduinkerke (Koksijde) geen gemeentelijke aanvullende personenbelasting moet betalen? Geen ene procent. Het zal u ongetwijfeld al zijn opgevallen. In Kortrijk betaal je 7,90 procent bovenop uw belasting aan de Staat. Dat scheelt een slok op de borrel, niet?

Piet.
Je bent lid van de commissie die in Kortrijk kandidaten nomineert om ereburger van Stad te worden. Waag uw kans. Nu je geen Kortrijkzaan meer zult zijn, voldoe je helemaal aan de voorwaarden.
Piet, tot in “Den Bras”, als je nog een keer in de buurt bent. Treinstation is vlakbij. Zal je dan uitleggen hoe je die belasting op verbouwingen in Koksijde kan vermijden. Maar in Monaco krijg je wellicht “meer kansen”?