Met de Europese subsidiepot naar een veiliger nachtleven in Brugge en…Kortrijk?

Er verschijnen Рook ter linkerzijde Рtegenwoordig oproepen om het danscaf̩ Da Shake op de Pottelberg tijdelijk of zelfs definitief te sluiten. Op woensdag 26 augustus is over de problematiek nog een vergadering gepland van buurtbewoners met burgemeester Lybeer en schepen van Jeugd Alain Cnudde.
Tijd voor alweer een constructief voortel.

Brugge is voornemens om de Europese subsidiepot van Interreg aan te spreken met een project dat gericht is op het verbeteren van het gevoel van veiligheid dat mensen hebben in het uitgaansgebied van de stad. Men dient een project in dat zich ondermeer zal bezighouden met het verhogen van de dienstverlening van de politie, het installeren van een closed circuit TV, het begeleiden en trainen van barkeepers wat betreft de omgang met geweld en drugsproblemen.

Je raadt nooit welk Europees programma Brugge hiervoor wil aanspreken om geld op te halen.
Het Interreg IV A 2 zeeën programma !
Dat programma dient voor alles en nog wat en is gespijsd door EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.
Om Europese subsisies te bemachtigen zoekt Brugge nu naar partners uit het 2 zeeën gebied voor het delen van ervaringen, expertise en ‘best practices’. Als stad Kortrijk wil meedoen raden we de burgemeester aan om contact te zoeken met de heer Timmerman via koen.timmerman@brugge.be.

Er stelt zich wel een probleempje.
Het grensoverschrijdend gebied van de twee zeeën strekt zich uit over de zuidelijke kuststreek van Engeland, de Nederlandse kust, Pas de Calais en Nord (tot diep in het land dus en tot aan de Somme!).
Dat is onrechtvaardig.
Voor West-Vlaanderen komen enkel de streek van Brugge, Oostende en Veurne in aanmerking. Kortrijk, Roeselare en Tielt dan weer niet. Maar om een onverklaarbare reden dan plots wel Antwerpen, Eeklo, Sint-Niklaas en Gent.

Wat nu?
Is Kortrijk dan niet subsidiabel in het 2 zeeën programma?
Toch wel, maar slechts voor 20 procent.
Onze burgemeester raden we aan om een keer art. 21 van de EFRO-verordening te lezen.
Kortrijk behoort tot de NUTS III – grensgebieden van het maritiem programma.
Als onze stad dus aan de lead partner Brugge een deugdelijk gemotiveerd voorstel overmaakt kunnen we met Europees geld de Pottelbergse problematiek aanvatten. De amokmakers komen toch veelal uit Noord-Frankrijk?