Bismi’llah (2ter), hoeveel moslims telt Kortrijk precies?

UPDATE ONDERAAN

Assalamoe alaykoem, Broeders en Zusters,

Een stadsambtenaar heeft dus becijferd dat er hier ongeveer 3.000 moslims wonen.
Daarvan gaan er dagelijks tussen de 100 en 200 gelovigen ter moskee. Tijdens het vrijdaggebed tussen de 500 en 750. Op grote feestmomenten zoals het suikerfeest en het offerfeest tussen de 1000 en 1250. Dan kan dit aantal zelfs oplopen tot 1500. Telkens is er een kleine 20 procent van de aanwezigen moslima.
Is dat veel of is dat weinig? We vroegen het via email aan raadslid Sliman You-ala, maar krijgen geen antwoord. Aan de iman Brahim Ballouti kunnen we het niet vragen want hij spreekt enkel Arabisch-Marokkaans.

Bij de aanvraag tot erkenning van de moskeevereniging Attakwa maakt het dossier wel gewag van een uitgebreide gebiedsomschrijving: heel de stad Kortrijk met zijn deelgemeenten, en de regio Zuid West-Vlaanderen. Gezegd wordt nog dat bij grote feesten ook gelovigen uit Noord-Frankrijk en de Westhoek opduiken. De moskee bereikt moslims van heel diverse origine: Algerije, Kosovo, Tsjetsenië, Somalië, Frankrijk, Pakistan… (Tiens, in het dossier wordt Turkije niet vermeld.)
Welke gemeenten tot de regio behoren is niet bekend gemaakt. Dat is nochtans van belang want bij een aanvraag tot erkenning worden al die gemeenten geacht een advies uit te brengen. Doen ze dat niet binnen de vier maanden, dan betekent dit dat het advies positief is…

Hoeveel leden telt de moskeevereniging? Alweer giswerk, want er zijn twee vzw’s: een religieuze en een culturele.
Volgens de statuten van de Islamitische én culturele vereniging bedraagt het lidgeld maximaal 100 euro per jaar, aan te passen aan de index. De financiële planning van de moskeevereniging vermeldt voor dit jaar voor 9.800 euro aan ontvangsten qua lidgelden. Betekent dit dat de vzw 98 leden telt? Raadsel want Sliman antwoordt niet. (Vorig jaar brachten de lidgelden 12.279 euro op. Is er een secularisering aan de gang?)

Ter info nog even dit.
Hoe weet men dit allemaal?
Voor dit jaar verwacht de moskee (bij erkenning) een provinciale toelage van slechts 350 euro plus een buitengewone toelage van 44.500 euro. Voor 2011: 9.900 euro en 25.000 euro. Die buitengewone toelage dient voor verbouwingen. De kosten bedroegen intussen (2006-2008) al 800.000 euro. Dat is veel. Dit jaar komt daar 35.000 euro bij, volgend jaar 58.000 en in 2011 zal de aanleg van een parking (waar?) 15.000 euro kosten. (Elders in het dossier heeft men het over een vermoedelijke kostprijs van 200.000 euro voor 2009-2010.)

Het dossier bij de aanvraag tot erkenning bevat nogal wat eigenaardigheden.
Op één daarvan willen we in het kader van onze speurtocht naar het aantal moslims toch even wijzen. Bij grote feesten met 1500 gelovigen wijkt men nu uit naar de sporthal van KTA/Drie hofsteden. Nochtans staat in het dossier te lezen dat de moskee een capaciteit heeft van drieduizend personen (2000 mannen en 1000 vrouwen) met een totale oppervlakte van 1.255 m².

Drieduizend.
Dat is net het aantal dat stad raamt aan moslims in Kortrijk.

Update
Raadslid Sliman You-la is er vlug bij. Heeft blijkbaar al dit stukje gelezen.
Hij maakt een afspraak in de gemeenteraad van april. Inch’allah.
Superdeboer !

P.S.
Over de kerkfabrieken is hier al veel verteld. We doen gewoon voort in ons HQ.
Secretaresse van HQ-KW merkt op dat burgemeester Stefaan De Clerck een keer beloofd heeft dat Stad niet meer zo meewerken bij grote moslimfeesten als vrouwen en mannen nog zouden gescheiden blijven bij die gebeurtenissen. Raadsleden van Groen en SP.a vonden het ook niet meer kunnen. Secretaresse in het HQ van kortrijkwatcher vergat helaas de namen.