De wagens van burgemeester-minister Stefaan De Clerck (2)

“Het Nieuwsblad” van vandaag legt de politieke cultuur (deontologie) van onze burgervader even onder het vergrootglas.
Al op de eerste pagina bloklettert de krant: “Alleen peperdure BMW goed genoeg voor minister“. En op pagina 6 staat in nog grotere letters: “De Clerck dankt autootje van Vandeurzen af“.

Jo, de voormalige minister van Justitie, reed rond met een goedkope Ford-C-Max. Die monovolume vond Stefaan evenwel te min. Hij wil nu in de toekomst een BMW 730D.
Volgens de krant heeft hij voorlopig dan maar gebruik gemaakt van de BMW van oud-premier Yves Leterme. (Hoe gaat dat allemaal in zijn werk? Waarmee reed premier Herman Van Rompuy dan wel? Met die van zijn Kamervoorzitterschap? En heeft onze oud-burgemeester intussen nooit meer de Audi van stad gebruikt?)

De krant van vandaag meldt nog dat het departement van Justitie de leasingprijs van de BMW niet wil onthullen. “Het dossier is pas ingediend en nog niet definitief goedgekeurd.”

DAT HET REKENHOF (en dus het parlement) NU MAAR EEN BEETJE OPLET !!

Op 11 september 2006 is hier namelijk al onthuld hoe de burgemeester ertoe kwam om zich via leasing een Audi A6 aan te schaffen. (Geen krant die dit overnam.) De wagen werd gehuurd bij Dexia Auto Leasing en geleverd en onderhouden door garage Vanderhaegen uit Kortrijk.
Ogenschijnlijk ging het dossier zijn normale gangetje. De gemeenteraad keurde de voorwaarden en de wijze van gunnen voor het huren van dienstwagens goed. Het College schreef een offerte uit. Gunningscriteria waren: de totale huurprijs, de technische waarde, de kwaliteit van de inbegrepen diensten, het milieuaspect. Vijf firma’s dienden een prijsofferte in, waarvan twee zo stom waren dat ze vergaten wat documenten op te sturen of vergaten iets in te vullen. Hoe dom kan men wel niet zijn !

Foortrucje

Winnaar bij de prijsofferte was dus de Audi A6. Logisch met die prijs/kwaliteit en die Garage. Huurprijs per maand: 554,09 euro (exclusief BTW).
MAARRR !
Pas na de ingediende offertes bleek dat onze burgemeester nog een resem bijkomende opties op het oog had. Die hebben de huurprijs per maand achteraf opgedreven met 32,84 euro (inclusief BTW).

Met andere woorden: de parlementsleden zouden best het dossier BMW 730D van onze minister op de voet volgen.
Als de laagste inschrijver wint, mag de bedongen leasingprijs achteraf niet meer verhogen.

Minister Stefaan van Justitie toch.
Let nu toch een keer op uw zaak. Geen trucjes van de foor meer. A.u.b. zeg.