Plotseling drie lezenswaardige documenten aan de gevel van de “Oude Dekenij”

De “Oude Dekenij” – een beschermd pand – wordt zonder vergunning totaal verbouwd (gevel incluis) omdat VTM ook daar een locatie wil voor een tweede serie van het uiterst populaire programma “Mijn restaurant”. Daar weet u nu al veel over dankzij de papieren perse (die van de dode bomen) en de regionale zender WTV.

Vandaag was er een echte volkstoeloop op het plein Sint-Maartenskerkhof. Om tot ca. 3-4 uur in de namiddag het verloop van de werken te bekijken.
Maar plots plakte iemand een opzichtig bericht op de gevel. Met opvallend plakband. Geel, altijd een verontrustend gek kleurtje. Buiten, zomaar op de gevel. In regen, wind en vrieskou. Dat vraagt om moeilijkheden en geschilderd spuitbuskommentaar. (Mocht die gast niet binnen?) Ben zo bang dat het naar beneden valt. Verscheurd wordt door de horeca (Café Rouge), de nieuwe centrummanager, de voorzitter van het handelsdistrict. Wat als minister Stefaan daar vrolijk fluitend komt voorbij gefietst?
Zijn die bouwvakkers aldaar nu technisch werkloos?

Een schriftelijk bevel tot staking van de werken. Niet opgesteld door Stad, maar wel door Dirk Van Oost, dat is de adjunct van de directeur van het Agentschap Inspectie RWO uit Brussel. Zijn baas is Hubert Bloemen, die gisteren aan “Het Laatste Nieuws” liet weten dat hij zou onderzoeken of er moest worden opgetreden. (RWO wil zeggen: Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid, Onroerend Erfgoed.)
Die “bouwinspectie” vindt dat een en ander niet kan. Dat men een artikel (nummerke 99) van een decreet over Ruimtelijke Ordening overtreedt. Nog een (nr. 11) van een decreet over de bescherming van monumenten. En tenslotte vindt RWO dat die werken niet kunnen uitgevoerd zonder vergunning of machtiging.

Tot eenieders verbazing steekt er achter een raam dat nog niet is dichtgemetseld nu ook een ultra kleine mededeling van Stad. De Vlaamse Media Maatschappij kreeg op 30 december de toelating om vanaf 5 januari tot halfweg februari gebruik te maken van het openbaar domein. Mits de nodige vergunningen voor de werken zijn bekomen. Tot op vandaag staan op de parking van het Boerenhol verkeersborden die slechts aan vergunden van de mediamaatschappij de toelating geven om aldaar te parkeren. (Grapjassen verplaatsen geregeld deze borden, of laten ze spontaan omvervallen.) Betaalt VTM daar een retributie voor, zoals wij allemaal dat doen??

Ten derde is er nog achter een ander gespaard raam een grote traditioneel gele affiche opgedoken waarbij Stad laat weten dat er op 26 januari een bouwaanvraag is ingediend.
Begin nu als het u belieft toch niet met het indienen van bezwaarschriften. Het reality-programma “Mijn restaurant” zet Kortrijk op de (wereld)kaart, en dat is precies wat voormalig burgemeester en nu Minister van Justitie altijd heeft gewild. (VTM zegt dat men dit jaar “kleine steden” in de kijker wil zetten.)

Dit alles is verbluffend.
Het is op initiatief van Stefaan De Clerck dat er in Vilvoorde op 23 december 2008 een huurcontract met VTM voor het gebruik (én de verbouwing) van de dekenij werd afgesloten. Dat contract is nog dezelfde voormiddag in het College (de tijd gaat snel) in het bijzijn van schepen Lieven Lybeer (nu burgemeester) goedgekeurd. Zonder lastenboek.
Weet u wat er in dat contract (art.7) nog staat te lezen? “Indien deze werken vergunningsplichtig zijn mogen ze niet zonder voorafgaande officiële vergunnning geschieden. Alle boetes of vervolgingen voor bouwmisdrijven begaan door de huurder zijn ten laste van laatstgenoemde”.

Gepakt in snelheid

Gisteren zag de huidige burgemeester op WTV er niet al te gelukkig uit.
Waarom heeft hij dit dossier zo laten verrotten? Heeft hij of zijn diensten dan nooit VTM aangemaand om maar vlug een bouwaanvraag in te dienen?
Dat de verbouwing van de Dekenij bedoeld is om vriendelijker te zijn voor gehandicapten is larie en apekool.
Want tegelijk zegt Lieven Lybeer dan dat – indien nodig – alles in de oorspronkelijke staat kan hersteld. Dus: opnieuw ontoegankelijk voor gehandicapten.
Onze Borat is soms echt komisch. “Alle materies blijven behouden“. Wat zijn alle materies? De gaten in de muren? De afgebroken muren? Al het bouwafval? Ligt dat allemaal bewaard op een containerpark of in het stadsarchief?

Ten andere: dat is niet waar. Onjuist.
Volgens het huurcontract mag VTM zowel de geïnstalleerde keuken, de toog als de koelcel uitbreken en terug meenemen, naar een ander restaurant. Zonder dat Stad dienaangaande enige (schade)vergoeding kan stellen.

Overigens heeft de nieuwe burgemeester het lastenboek nog altijd niet geagendeerd op het schepencollege.
Vermoedelijk is er op het schepencollege van vandaag een hartig woordje gesproken.
Kortrijkzanen, wees maar een beetje bang voor wat nog kan komen.
Lieven Lybeer is de mening toegedaan dat hij door VTM “in snelheid is gepakt”.
Moge Stad (dat zijn wij) dit niet al te vaak meer overkomen.
Laat ons maar snel die 50.000 euro cadeau storten op de rekening van VTM in Vilvoorde.