Over zonnebomen en een zonnebos

Stad Kortrijk is sinds enige tijd zeer begaan met het begrip “duurzame ontwikkeling”. Groene daken, subsidies voor zonnepanelen en luiers, een passief huis, windmolens, energiebesparing.
En nu het milieubeleidsplan gekend is (schepen Bral was er niet, bij de presentatie ervan in het stadhuis) willen we op deze blog opnieuw een constructieve bijdrage leveren aan het beleid.

Er is een lichtstudie besteld die veel geld kost. Ziehier een gratis voorstel.
Een zonneboom is een straatlantaarn die werkt op zonne-energie. Een zonnecollector vangt overdag licht op en bewaart dat in accu’s. Als de duisternis invalt gaat de stroom andersom.
Zo’n ‘solar tree’ was in 2005 al te zien in Taos (New Mexico). In oktober 2007 is in Wenen een hele rij zonnebomen onthuld, gemaakt door industriële ontwerper Ross Lovegrove. In elk ‘boom’-blad is een aantal Sharp zonnecellen ingebouwd die LED-lampjes laten branden. Foto’s zijn te vinden in het design magazine DEZEEN. Zie www.dezeen.com. Schoon. Bijkomend voordeel is dat die straatlantaarns autonoom zijn. Men moet geen hoge kosten meer spenderen voor het aanleggen van elektriciteitkabels. Gedaan met de monopoliepositie van Gaselwest.
Gemeenteraadsleden! Doe het voorstel om bij nieuwe verkavelingen zonnebomen te verplichten. Daar wordt al aan gedacht in Rotterdam en Wageningen.

Een zonnebos is geen verzameling van zonnebomen. Alhoewel dat ook zou kunnen en een unieke attractie in onze stad opleveren.
Er bestaan plannen om in het recreatiegebied ‘Bussloo’ een zonnebos te installeren. Dat prachtige recreatieoord ligt tussen de stedendriehoek Deventer, Zutphen en Apeldoorn. In de Veluwe, provincie Gelderland. Gemeente Voorst.
“Zonnebomen” hier althans zijn hoge betonnen palen die een kruin hebben van zonnepanelen. Die panelen zijn transparant zodat onder de ‘kruinen’ ook nog groen mogelijk is, en men onder dat dak van zonnepanelen ook nog kan flaneren en evenementen opzetten. Het regenwater wordt opgevangen voor dat groen.

Het zonnebos in Voorst zou bestaan uit 455 spanbetonnen ‘stammen’ die samen zes hectaren zonnepanelen torsen. De ‘bomen’ variëren in hoogte van vijf tot vijftien meter.
Elke paneelkruin draagt 125 tot 150 fotovoltaïsche oppervlakte. De jaaropbrengst van vijf gigawatt zou genoeg zijn om circa 1.400 huishoudens een jaar lang van elektriciteit te voorzien. In het bos komt er ook een slingerende loopbrug die leidt naar uitkijktorens.
Het architectenbureau van het project is Rothuizen Van Doorn ‘t Hooft, in samenwerking met Taco Tuinhof.
De provincie Gelderland betaalt een haalbaarheidsstudie voor een bedrag van 200.000 euro.
Op www.rgv.nl zijn foto’s te zien en zelfs een simulatiefilmpje.

In mei 2006 is er proefproject van een zonnebos opgestart in het Dunar de Matalascanas in Huelva (Spanje). Gemaakt door het energietechnologiebedrijf Gamesa en de Stichting voor Duurzame Ontwikkeling van Donana.

Nu nog een positief voorstel.
Schepen van licht zou een bezoek kunnen brengen aan dé lichtstad bij uitstek: Lyon. (Ik geloof dat daar al een keer een ambtenaar is naartoe geweest.) En schepen Stefaan Bral moet in 2009 alleszins enkele dagen vrijhouden (verlof nemen) om in Nederland het wereldcongres van zonne-energie bij te wonen.

En nog een + voorstel, terwijl we nu toch goed bezig zijn. Heeft ook met milieu te maken. We breken de kliniek Maria’s Voorzienigheid (Loofstraat) af en hoeden ons ervoor om daar een blok appartementen neer te planten.
Neen, de bestaande vijver breiden we zo groot mogelijk uit en we bouwen daar een fantastisch, sprookjesachtig PAALDORP. Met solar trees.
Doen ! Burgemeester, zet Kortrijk op de wereldkaart !
Voor wanneer een WATERBUS op de Leie, tussen Menen en Harelbeke?