Zwembad maken zonder vergunning

Het is u misschien ontgaan maar sinds 10 november is het zover.
Nu mogen we bijna alles, net als vroeger. (Duivekotten?)

U kunt nu een openluchtzwembad ingraven zonder stedenbouwkundige vergunning (bouwvergunning). Maar niet in uw voortuin. En de totale oppervlakte mag maximaal 30 m² bedragen. Jacuzzi’s met de buren mogen ook. Dakvensters. Zonnepanelen. Zonneboilers. Zonneschermen aan ramen, maar niet boven openbaar domein. Ongeveer alles qua miljieu is toegestaan.
Terrassen in uw achtertuin tot 50 m².
Uw gevel kaleien (?) of pleisteren. Kleur? Kortrijkse ambtenaren houden niet van kleuren.
Een voortuinmuurtje metselen van 50 cm hoog. Paneelantennes (?) plaatsen. Ook hier moeten kleuren passen. (Schotelantennes mochten al.)

De horeca mag zonder vergunning seizoensgebonden en niet overdekte terrassen plaatsen op openbaar domein voor zover de oppervlakte kleiner is dan 100 m². Schepen Bral, jongen, wat nu?
Enzovoort.
De lijst van vrijstellingen is nu uitgebreid tot 31 gevallen.

Ook gemeentebesturen mogen nu zonder vergunning van alles doen op het openbaar domein. Bijvoorbeeld: kruispunten heraanleggen, fietsenstallingen en bushaltes optrekken, zitbanken plaatsen, enzovoort.

Maar toch is het oppassen geblazen.
Vrijgestelde werken of handelingen kunnen pas als ze niet strijdig zijn met bestaande voorschriften: verordeningen, ruimtelijke uitvoeringsplannen, BPA’s. Kwestie van “appreciatie” van onze ambtenaren (uw kennissen).

En gemeenten kunnen zelfs vinden dat die nieuwe of bestaande vrijstellingen toch nog even moeten onderworpen worden aan een voorafgaande beoordeling.

Werk aan de winkel voor het nieuwe Schepencollege.
(De website van Stad moet ook nog aangepast.)

Wie over dit alles meer wil weten kan met goed gevolg www.ruimtelijkeordening.be raadplegen.
Zoals betreurde architect Braem het ooit heeft voorspeld wordt (IS) België het lelijkste land ter wereld.
Had K.N.Elno ook nog maar geleefd.