11-daagse Kortrijk Feest

Ter gelegenheid van 11 juli worden een aantal bestaande evenementen en initiatieven gebundeld gedurende een zogenaamde elfdaagse tijdens de periode van 1 tot 11 juli.
Au fond zijn er slechts twee nieuwigheden te bespeuren, niettegenstaande de oprichting van een nieuwe vzw “Kortrijk 1302” en een brainstormvergadering met allerhande verenigingen. 

Het belangrijkste evenement is ongetwijfeld de opening van de “site Kortrijk 1302”.
Dat is het nieuwe museum in het Begijnhofpark dat ook dienst zal doen als “streekbezoekerscentrum”.
De officiële opening vindt al plaats op donderdag 29 juni.
Of de multimediale evocatie van de Guldensporenslag met alles wat daar sindsdien historisch aan vasthangt helemaal zal klaar zijn valt nog enigszins te betwijfelen.
(Zie stukken van 1 april en 31 maart.)
Vanaf zaterdag 1 juli zal er op die site één heuse echte ridder (in harnas!) rondlopen. Ontdaan van zjn gulden sporen. En in dat weekend lanterfanten dan nog een zestal verklede middeleeuwers rond in de stad. Ongetwijfeld met pruik.
In het streekbezoekerscentrum zal men tweemaal van een echt middeleeuws ontbijt kunnen genieten. Voor maximum 80 personen. Voedselvergiftigingen zijn niet te vermijden.
Ook worden er een aantal “nocturnes” georganiseerd. Over de Vlaamse Identiteit ! Mark Grammens vragen, en Marc Reynebeau, en vader Anciaux ! Dyab Abou Jahjah ! Of Guy Mortrier en Geert Van Istendael. Dirk-Jan Eppink !
Thema’s als film, design, solidariteit (met de Walen ??) en geschiedenis komen aan bod. De gastsprekers zijn nog onbekend maar volgens de reguliere pers zou de moderator Franky Devos zijn (van Anno’02 en nu Buda bis Kunstencentrum ).

Een andere innovatie is het “Festival van het Nederlandstalige Lied”.
Door de vzw Bruisende Stad georganiseerd op het Casinoplein op 8 en 9 juli.
Deelnemers en opzet nog niet officieel gekend.

Op maandag 10 juli moeten we met zijn allen om 18 uur naar het beeld van “De Maagd van Vlaanderen”, onder de nog altijd niet schoongespoten Groeningepoort door.
Die Maagd bestaat nu 100 jaar ! Er is een toespraak van minister-president Yves Leterme die onverwijld B-H-V zal splitsen. Ook ene An De Moor van de vzw Vlaanderen-Europa en van nog veel, (zie morgen meer) komt grenzen verleggen. Om 19u05 verlaten we in stoet de Maagd richting nieuw museum, alwaar voor de VIP’s een receptie is voorzien. (Zijn de afstammelingen van de hoge Franse ridders nu al uitgenodigd? Mag Philippe Dewinter ook komen?)

Op dinsdag 11 juli zelf is er heel de dag van alles te doen op de Grote Markt.
Veel muziek, – dat is weer het thema van dit jaar – met als orgelpunt: de rechtgeaarde Yasmine!
‘s Avonds nog vuurwerk aan de Broeltorens. Maar vergeet ook de eucharistieviering niet van het Davidsfonds. Al om 10 uur in de Sint-Michielskerk.

Tijdens de 11-daagse organiseren de klassieke, bestaande actoren hun ding.
Kortrijk Paard(t), Kortrijk Proeft, Humorologie, braderie Leieboorden, enz.
Schepen Bral verzorgt in zijn fief te Bissegem enige personal branding met zijn Minnekesfeesten. Net als CD&V-fractieleider Filip Santy met zijn maskerproject met inwoners van Aalbeke.
De “Krant van West-Vlaanderen” mag reclame maken met een fietszoektocht.
Er is ook heelwat sportbeoefening. Guldensporenmarathon (tot in Brugge en vanuit Kuurne), triatlon, duatlon, rollerparade.

Zo.
Het Guldensporencomité mag nog voor de viering van de Vlaamse Feestdag iets doen (coördineren) in de deelgemeenten. Wat zal dat worden?
Twee zaken vallen nog op. Geen kruisbestuiving met andere steden (Brugge, Roeselare, Gent, Brussel) te bespeuren en geen vermelding van een specifiek initiatief van Buda Kunstencentrum. Kan het vroegere Limelight niet een keer iets subversief bedenken?
Zodat de mensen op WTV zeggen: ” ‘t Is een keer iets anders hé.”

Morgen meer over hoe een guldensporenfeest organiseren.