WUXI

“Zwervers zijn we, langs de rand van de aarde, maar dienen we elkaar al eerder te hebben ontmoet nu we elkaar hier treffen?”
Bai Ju: Pi Pang Xing, T’ang dynastie, A.D. 650-905.
(Geciteerd in ” Mister China” van Tim Clissold.)

Als er op de gemeenteraad van maandag 12 september een of andere schepen ontbreekt is er veel kans dat u hem kunt terugvinden op 32°00′ noorderbreedte en 120°36′ oosterlengte.
Nauwelijks bekomen van de jetlag. Want die coördinaten slaan op de stad WUXI, 128 km verwijderd van Shanghai.

Geen mens (geen gemeenteraadslid, geen Noord-Zuidraad, geen Kortrijks ontwikkelingshelper, geen nieuwsbrief van de stadsdienst voor ontwikkelingssamenwerking) die dit weet maar volgens het College hebben we al sinds maart 2004 met “little Shanghai” ook een stedenband.
Dat is natuurlijk niet juist, zoals het ook niet waar is dat we met Tasjkent (Uzbekistan) een stedenband hebben. Kortrijk heeft enkel een officiële, erkende stedenband met Cebu (Filippijnen). De gemeenteraad is er ook nog altijd niet officieel van op de hoogte wat we daar gaan doen (compost maken).

Maar goed. Wat gaan we in Wuxi doen?
Vorig jaar maart is er een zeer uitgebreide West-Vlaamse handelsmissie naar China getrokken en onze burgemeester heeft toen “after friendly consultation” (niet met onze gemeenteraad) een “letter of intent for friendly exchanges and cooperation between Kortrijk, the Kingdom of Belgium and Wuxi, the People’s Republic of China” ondertekend.
De firma Vandewiele heeft een vestiging in Wuxi.

Gelukkig staat er in die intentieverklaring eigenlijk niets.
“Both parties will further promote mutual friendly visits, organize mutual actvities especially the friendly exchanges and cooperation in the fields of economy and trade, culture and education”. (Dat eerste artikel wordt dan naar Chinese gewoonte nog viermaal herhaald.)

In mensentaal wil dit alles zeggen dat men wederzijds reisjes gaat organiseren.
Zo heeft de stad Wuxi de burgemeester van Kortrijk uitgenodigd om deel te nemen aan het “Sister City Mayors Forum” in zijn stad. Dat gaat door tussen 10 en 13 september.
De burgemeester zal zelf niet naar China trekken en het College heeft hem gemachtigd om intern te zoeken wie best geplaatst is om deel te nemen aan dat forum.

Wie wordt het?
Ik hoop dat de tickets al besteld zijn want er is al een tijdje geen plaats meer op de vluchten naar Shanghai.
De kosten worden gedragen door het stadbudget van “Imago”.
Een vlucht met Uzbekistan Airways (!!) kan 1.181 euro kosten. Een verblijf in de Sheraton: 127 USD. Maar er is al een vijfsterrenhotel te krijgen voor 60 dollar.

Sister Cities International is a nonprofit citizen diplomacy network that creates and strengthens partnerships between US and international communities. Citizen diplomacy can be described as the concerted attempt to increase global cooperation through unofficial contacts at the primary and individual level.
Het is een uitvinding die al dateert van 1956 en er gekomen is door toedoen van president Dwight D. Eisenhower. Momenteel zijn er 2.500 steden bij aangesloten uit 125 landen.
Op de website http://www.citymayors.com is Kortrijk niet te vinden. Wuxi overigens ook niet.
En op www.wuxi.gov.cn of www.newwuxi.com zie ik niets over Kortrijk, ook geen “letter of intent”.

We doen voort.

P.S.
In het kader van onze ontwikkelingshulp nog twee dienstmededelingen.
* De ambassadeur van Uzbekistan komt op bezoek.
* Het werkjaar van de Noord-Zuidraad is gestart. Begonnen wordt met een etentje op 16 september.
* De cursus buikdansen start op 28 septemberin het JOC. Tien sessies. Maar er is een gratis proefles op 21 september. Geen minijurken a.u.b.

De terrassenaffaire of waarom de politie iets opslaat in depot (1)

Een of andere onverlaat heeft gemeend er goed aan te doen om zowat tien dagen geleden de politie opdracht te geven om bij nacht en ontij het terrasmeubilair van de horecazaak “Arte” (Grote Markt) te gaan stelen. (Waarnemend burgemeester Frans Destoop noemt dit dan “opslaan in depot”.) Daarvoor moest er zelfs een staalkabel doorgezaagd worden.

DAT ER DAT NIEMAND ZIET EN DAAROVER OOK GEEN PANIEKERIGE AANGIFTE DOET BIJ DE POLITIE IS OOK MAAR RAAR.
De kastelein van “Arte” weet namelijk niet goed wanneer de overval is gebeurd. Ergens tussen half drie ’s nachts en zes uur ’s morgens?? De camera’s op de Schouwburg – met een reikwijdte tot aan het stadhuis – weten ook nergens van. Er was dus al die tijd geen kat op de Grote Markt. (Nog iets. Bij het minste optreden van onze spuitgasten of dienders worden alle mogelijke plaatselijke persbureaus stante pede gretig verwittigd. Er kan geen handtas worden gestolen of onze reguliere journalisten hebben er weet van. Met plaats- en tijdsbepaling.)

Normaliter is het zo dat de burgemeester bevoegd is om opdrachten te geven aan het politiekorps. Maar wie kan er nu onze charismatische burgervader Stefaan in staat achten tot het treffen van zulk een wanstaltige maatregel? De al even humane waarnemende burgemeester Frans Destoop kan het ook niet geweest zijn, want bij deze zaak heeft hij zich – ZOALS HET HOORT – onmiddellijk opgeworpen als de grote verzoener. Er moet een instigator geweest zijn. Iemand heeft onze burgemeester opgejut. En meer speciaal tegen de kastelein van “Arte””. Zo gaat dat hier, ter christen-democratische stede.

Wie het ook geweest is, aan de bron van heel de aanslepende en te vermijden terrassenaffaire ligt niemand anders dan Stefaan Bral, schepen van evenementen. Heel typisch is dat we hem bij de laatste ontwikkelingen van de terrassenoorlog van geen kanten horen. Zou hij van de burgemeester spreekverbod hebben gekregen? Ruwaard Bral staat bekend als iemand die zich graag onvoorzichtig beweegt in een porseleinenkast.

Op 1 juni heeft hij aan de horeca-exploitanten van het centrum (niet de kasteleins van zijn wingebied Bissegem) een brief geschreven waarbij hij ze aanmaant om aan zijn vzw Bruisende Stad een “bijdrage” te betalen als zij overgaan tot terrasuitbreiding bij bepaalde evenementen van zijn vzw. Die evenementen worden opgesomd, met de toevoeging dat de lijst niet limitatief is. (Zie nog onze stukken van 3/6, 8/6 en 11/6.)

Afhankelijk van “de categorie” (eigenzinnig door de schepen bepaald) waartoe een zaak behoort werd door Bral een bedrag van 150 tot 250 euro gevraagd.
“Arte” bijvoorbeeld moet per evenement 250 euro betalen.
De exploitant koos evenwel voor de voorziene optie om een jaarlijks forfait van 1.200 euro te betalen. Bijkomend voordeel hiervan was dat de stad bij deze formule stilzwijgend tolereert dat men ook op andere “momenten” (bij mooi weer- zo staat het er) zijn terras kan uitbreiden.

“Arte” heeft dit reglement (art.1, par.2) in de praktijk gebracht en dus ook het terras uitgebreid op de “momenten” (iets anders dan “evenementen”) waarop er veel volk kon verwacht worden.
De burgervader van de politie vond plotseling dat dit niet mocht en heeft bij nacht en nevel beslag gelegd op het terrasmeubilair. De tafels en stoelen zijn intussen teruggebracht, alhoewel de exploitant nog niet beloofd heeft dat hij zich niet meer zal bezondigen aan wat men nu plotseling bestempelt als een overtreding van bepaalde verordeningen.
Tot daar de feiten.

Dit alles is volkomen onwettelijk.
Des te meer omdat in het reglement-Bral slechts sprake is van “wegname” van het terras (door een logistieke ploeg, en niet door de politie) wanneer de gevraagde “bijdrage” niet (op tijd) is betaald. De neringdoener van “Arte” heeft betaald.
Het stadsbestuur heeft geen been om op te staan. Vandaar dat er nu een nieuw motief is opgedoken om het drastische optreden te legaliseren.
Naar verluidt zou de exploitant van “Arte” in strijd gehandeld hebben met stedelijke en zelfs Vlaamse verordeningen.

Van een of andere gewestelijke verordening inzake terrassen heb ik geen weet. Tenzij misschien de regel dat voetgangers ten allen tijde over een doorgang van 1,5 meter moeten beschikken. (In het Kortrijkse stedelijk politiereglement wordt een uitzondering gemaakt voor braderijen.) Deze regel kan evenwel absoluut niet slaan op de Grote Markt, want die is in zijn geheel een groot woonerf. En op een woonerf zijn geen voetpaden.
Inzake stedelijke terrasverordeningen vinden we op de Kortrijkse website slechts één tekst en die slaat op “belastingen op het plaatsen van terrassen en windschermen op de voetpaden en/of de openbare weg”. Die reglementering is geldig tot eind 2005.

En nu wordt het ingewikkeld.
Concreet vraagt de Stad (dus niet Bruisende Stad van Bral) in dit belastingreglement 12,50 euro per vierkante meter voor de uitbreiding van half-open terrasconstructies op de Grote Markt.
Grote vraag hierbij is of horecazaken die stedelijke belasting nog moeten betalen BOVENOP datgene wat de vzw Bral opeist als jaarlijkse forfaitaire bijdrage. Of er een of ander verrekening is tussen wat de Stad en Bruisende Stad vraagt. Die zaak is nog nooit goed geregeld en komt in het reglement-Bral of het belastingsreglement zelfs niet ter sprake. Men heeft de coördinatie van beide reglementen gewoon uit het oog verloren. Of wellicht weggemoffeld. Begin dit jaar is er binnen het Schepencollege tussen de burgemeester en schepen Bral alleszins ruzie geweest omtrent de inbeslagneming van openbaar domein door Bruisende Stad en de vergoedingen die men daar eventueel zou voor vragen.
(Tussen haakjes vraag ik me nog altijd af of de horeca die stedelijke belasting wel betaalt: in de jaarrekeningen van de stad zie ik daar geen spoor van. Zie stuk van 8/6, voetnoot.)

(wordt vervolgd)

Vermoedelijke hoeveelheden bij een verhuis – een nieuw nog ongedefinieerd begrip

Ik verneem dat potentiële lezers de stukken van Kortrijkwatcher een beetje lang vinden.
Hierna wordt in het lang en in het breed – anders verstaat men er niets van – verteld hoe wij, Kortrijkse belastingsbetalers, ertoe komen om zonder het te weten teveel bijdragen aan dit bestuur.

De eindafrekening van de verhuis van diverse stadsdiensten naar het nieuwe stadhuis is binnen.
De oorspronkelijke gunstig bevonden offerte – daterend van oktober 2003 – vermeldde een bedrag van 38.890 euro, exclusief BTW. Die prijsbepaling gebeurde aan de hand van “vermoedelijke hoeveelheden” die moesten weggesleept worden naar de voormalige (aanpalende) Kredietbank.
(Bent u zelf al een keer verhuisd? Wist u af van dit begrip? Of behoort u tot het soort dat niet weet wat er in huis rondslingert?)

In december 2003 werd al vlug geconstateerd dat er verhuisbewegingen nodig waren die de oorspronkelijke “vermoedelijke hoeveelheden” overstegen. Meerprijs: 14.615 euro, exclusief BTW.

In maart 2004 (de verhuis moest dan al lang gedaan zijn) constateert men (de directie “facility” van schepen Jean de Bethune) dat er nog enkele bijkomende verhuisopdrachten nodig zijn, en dit naar aanleiding van een aantal extra interne verschuivingen binnen het oud stadhuis. Een beetje “resterend” meubilair werd ook nog op een centrale locatie bijeengebracht.
Aangezien de verhuisfirma nu toch in de buurt was vond men het een opportuniteit om deze laatste verhuisbewegingen ook aan deze firma toe te vertrouwen. Met de gekende eenheidsprijzen van de oorspronkelijke offerte. Meerkost: 7.103 euro, exclusief BTW.

Totaal: 60.608 euro.
Totaal voor de hele operatie, mét BTW dan: 74.152 euro.
(Marktkramers kunnen dat ook: iets aanbieden voor 39 euro en uiteindelijk 60 euro uit uw handtas toveren.)

Vertel dat maar eens aan die éne verhuisfirma die naïefweg ook heeft meegedongen aan de oorspronkelijke offerte op basis van de “vermoedelijke hoeveelheden”. En het niet heeft gehaald.
(Drie van de vijf aangeschreven verhuisfirma’s hebben geen prijsvoorstel ingediend.)

P.S.
Bij de gunning aan de verhuisfirma werd de gemeenteraad niet betrokken. Het stadsbestuur beschouwde dit als een opdracht van dagelijks beheer. Verhuizen is een dagelijkse kost.

Lijst van mandaten bij de SP.A en de VLD – met zedenles (3)

Aangezien de SP.A bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen een coalitie kon vormen met de CD&V kreeg die partij naast één schepenambt ook nog enkele mandaten toegewezen.
Zij gingen voornamelijk naar Marc Lemaitre die vanwege of omwille van zijn rivaal Philippe De Coene naast een schepenambt greep.
Lemaitre heeft in totaal 14 mandaten (beroepen, ambten). Negen daarvan zijn (waren) bezoldigd: niet minder dan drie functies bij Gaselwest, en daarnaast nog bestuurder van IMOG, raadslid bij de politiezone, bestuurder bij de gemeenschapscommissie, directielid van het stadsontwikkelingsbedrijf.
Hij is ook nog parlementair medewerker bij het Vlaamse Parlement. Heeft hard moeten vechten om van Antoon Sansen te verkrijgen dat hij mocht voorzitter worden van Goedkope Woningen.

Coming lady Hilde Overbergh (die ook lerares is) kon nog enige bijverdiensten uit de brand slepen. Vijf mandaten waarvan vier bezoldigd: raadslid, twee functies bij het Stadsontwikkelingsbedrijf, en bestuurder van de intercommunale Vliegveld. (Zoals al die andere bestuurders heb ik haar aldaar in Wevelgem-Bissegem nog nooit aangetroffen.)

Germain Coelembier is onbezoldigd voorzitter van de Dragers van Eretekens en Medailles en bestuurder van de Socialistische Mutualiteiten. Ook hij weet een en ander over het vliegwezen, energie (Gaselwest) en afvalverwerking (IMOG).

Bij het Vlaams Blok, Groen en de Onafhankelijken (Godelieve Vanhoutte staat op de Kortrijkse website nog altijd als dusdanig gekwalificeerd) vonden we geen aangifteplichtige raadsleden.
Piet Missiaen (Spirit) vermeldt wel nog twee gehonoreerde mandaten bij IMOG en de politiezone.

De VLD nu.
Als fractieleider van de grootste oppositiepartij kon Marie-Claire Vandenbulcke drie bezoldigde mandaten in de wacht slepen: Leiedal, intercommunale Vliegveld, de vroegere Woonregie.
Er staan wat fouten in haar lijst. Dat zij raadslid is wordt gewoon niet vermeld en bij het Stadsontwikkelingsbedrijf is zij directielid.

Parlementariërs en staatssecretarissen zijn natuurlijk ook aangifteplichtig.
Federaal volksvertegenwoordiger Pierre Lano heeft twaalf mandaten, of beroepen of ambten.
Vijf bezoldigd.
Drie daarvan zijn politiek van aard: raadslid, volksvertegenwoordiger en secretaris van het Parlement. Verder is hij afgevaardigd bestuurder van NV IMOFCO, Lano NV, Lanosports NV, PANLAN NV, TRALAN NV. Ook is hij zaakvoerder van bvba Hart en Hartasi en bestuurder bij Kortrijk Expo en de Kamer van Handel-West-Vlaanderen.

Staatssecretaris Vincent Van Quickenborne moet het als neofiet stellen met slechts één beetje plaatselijk important mandaat: bestuurder van het Stadsontwikkelingsbedrijf. Van de 7 vermelde mandaten gaan er vier naar (onbezoldigde) bestuursfuncties binnen de VLD.

Wat hebben we nu eigenlijk geleerd uit die mandatenlijsten ?
Niets.
Alleszins in genendele wat de bedoeling was van heel de poespas: grotere transparantie van de macht. Inzicht over netwerken.
Van de familieclans en bepaalde individuen (salons) die het in Kortrijk en omstreken echt voor het zeggen hebben wordt het doopceel evenwel niet gelicht.
Ze ontsnappen aan de aangifteplicht.
Ik geef maar één voorbeeld nu. De secretaris van het OCMW alhier is een ware decisionmaker (met diverse mandaten), maar u zal zijn naam niet aantreffen in het Staatsblad.
Iemand als Marcel Waegemans ook niet. En dat is toch geen figurant?
De familie de Zegher?? Waar blijven al die beroemde namen in het Staatsblad?

En bij het kleine garnaal zien we dat er louter wat wordt gescharreld om presentiegelden bij IMOG, of Leiedal, of Gaselwest, of de intercommunale vliegveld.
Dat is alles.
Eén enkele schepen (Lybeer) en ook één raadslid (Vandenberghe) is inzake het aantal (niet de zwaarwichtigheid ervan) wel aan enige decumulatie toe. Gewoon omdat de werkdruk te groot moet zijn. Al die vergaderingen !

Qua politieke functies ligt de grootste machtconcentratie bij schepen Frans Destoop.
(Zoals we vroeger hebben geleerd bij ons overzicht van de Kortrijkse verkiezingen zit het zo dat als de Middenstand de burgemeester levert de belangrijkste mandaten naar het ACW gaan.)

Dat een aantal raadsleden begiftigd worden met een mandaat in een intergemeentelijke vereniging voor een materie waar ze totaal niets van afweten is triestig om te zien. (Soms kennen ze niet eens hun mandaten.)
Anderzijds hebben ze al zoveel representatiekosten aan hun been (pinten trakteren, lotjes en lidkaarten kopen, stoelgeld bij begrafenissen) dat men zich in een goede bui begint af te vragen of ze die luttele presentiegelden niet beter kunnen besteden. Boeken en gazetten kopen. Cursussen volgen. Zich een goede PC aanschaffen.

Lijst van mandaten bij de CD&V, wel met een berisping en een correctie (2)

De uitoefening van een functie (bijvoorbeeld die van openbare gezagsdrager) mag geen onterechte voordelen opleveren aan degene die ze uitoefent. Daarom heeft de wetgever geoordeeld dat al wie deelneemt aan de uitoefening van de openbare macht of misbruik van overheidsgeld of -macht kan maken een mandatenlijst en een vermogensaangifte moet indienen bij het Rekenhof.
IEDERE GEWONE MAN WEET DIT.

Na veel lobbywerk heeft de wetgever daarbij geoordeeld dat bijvoorbeeld vakbondsleiders of bestuurders van ziekenkassen niet abusievelijk met macht of overheidsgeld kunnen omgaan.
Ze zijn dus niet aangifteplichtig. Net als magistraten. Die zijn ook onkreukbaar.

Gemeenteraadsleden en provincieraadsleden ook niet, tenzij ze aangifteplichtig worden omwille van een ander mandaat. In de meeste gevallen is dit: ook bestuurder zijn van een intercommunale.
De uitzondering voor gemeente- en provincieraadsleden is er enkel gekomen om praktische redenen: het Rekenhof zou de opmaak van die lijsten en de controle erop nooit hebben aangekund zonder een bijkomend contingent van honderden personeelsleden.

We hebben het Staatsblad (12.08.05) gescreend om na te gaan welke Kortrijkse gemeenteraadsleden voldaan hebben aan hun aangifteplicht.

EEN STOUTE MARIANNE !

Welnu, Marianne De Candt (CD&V) is weer stout geweest. Van haar is er wel een mandatenlijst binnen, maar géén vermogensaangifte.
Enig vermogen zal zij wel bezitten want alle drie haar mandaten zijn bezoldigd: raadslid (bruto iets van 12.000 frank per maand), en bestuurder van IMOG en de Vlaamse Maatschappij voor Watervooziening.

EN EEN STOUTE KATHLEEN ! EN EEN STOUTE CHRISTINE !
De vrouwelijke raadsleden weten blijkbaar minder goed welke functie zij uitoefenen.
Kathleen Segers en Christine Depuydt hebben geen mandatenlijst en dus ook geen vermogensaangifte ingediend, terwijl ze nochtans lid zijn van het sectorcomité Gaselwest.

We deden ook een verrassende ontdekking.
In een vorig stuk waren we nog van oordeel dat schepen Lieven Lybeer de recordhouder inzake het aantal mandaten was.
Het is in werkelijkheid een doodgewoon raadslid: Jozef Vandenberghe (CD&V).
Aangezien hij geen schepen mocht zijn kreeg hij niet minder dan 24 mandaten (beroepen, ambten) toegewezen. Daarvan zijn er acht bezoldigd: bestuurder en/of directeur van FIGGA, Gaselwest, GEFIN, EGFP, Federale Kas voor het Beroepskrediet. Zéér merkwaardig is dat het Staatsblad geenszins Vandenberghe vermeldt als zijnde raadslid te Kortrijk. Is Jozef als mandatenkampioen dit nu net vergeten? (Dit soort dingen zijn niet onmogelijk. Ooit meegemaakt dat een burgemeester niet wist dat hij in het directiecomité van Gaselwest zat.)

Om het even wie fouten ontdekt in de lijst mag die altijd melden bij de griffie van het Rekenhof.
Raadslid Jozef Vandenberghe oefent ook veel functies compleet gratuit uit: bestuurder van Leiedal, ADMB, BITLAR, BK CP INVEST, CM Zuid West-Vlaanderen, GVO, NV Middenstandshuis, Resistel, UNIZO Regio, Dienst Middenstandkrediet (hier ook nog zaakvoerder), MPI De Kindervriend.
Enzovoort.

We blijven nog stilstaan bij de CD&V-fractie.
Over raadslid en OCMW-voorzitter Franceska Verhenne hebben we het al gehad in het vorige stuk.

Johan Coulembier heeft 13 mandaten waarvan er nog drie bezoldigd zijn: IMOG, intercommunale vliegveld, politiezone VLAS.
De waanzin van de NPC-verplichting om een mandatenlijst op te stellen komt hier wel duidelijk tot uiting. Coulembier heeft aan het Rekenhof ook moeten melden dat hij bijvoorbeeld nog zitting heeft in de vzw Movieclub, en het Bellegemse WSB-jeugdbestuur. Hij heeft ook iets te maken met één van de meest raadselachtige projecten in Kortrijk: de overkomst van het Leuvense Filmmuseum.

Jonge Turk Patrick Jolie zal het moeten blijven stellen met zijn 12 mandaten. Drie daarvan zijn betaald, en we zeggen lekker niet welke. Hij is lid van twee supportersclubs, van het buurthuis Sint-Katrien, het Guldensporencomité, de Vriendenkring van de vzw Voogdijraad Kortrijk. Dat die griffier van het Rekenhof dit allemaal moet lezen !

Vlaams volksvertegenwoordiger Carl Decaluwé heeft 6 op 10 betaalde mandaten. (Vorig jaar was hij een tijdje vice-voorzitter van het Vlaams Parlement. ) Bij Gaselwest is hij lid van het College van Experten, maar in de gemeenteraad is daar niets van te merken. (In feite was hij commissaris, maar is dit vergeten.)

Filip Santy (later toekomstig burgemeester) heeft ook 10 mandaten. Drie bezoldigd. Als penningmeester van de ontmoetingscentra stelt hij de begrotingen en rekeningen op van die o.c.’s en keurt die dan goed in de gemeenteraad. Hij is ook onbezoldigd voorzitter van Telesenior. Niet te verstaan: anderen geven hierbij aan dat ze als bestuurder van Telesenior wel degelijk bezoldigd werden.
Tiens. Oefent Filip Santy geen beroep uit?

Gewezen burgemeester Antoon Sansen niet vergeten. 7 mandaten. Bijna allemaal bezoldigd: bijvoorbeeld het Vliegveld, Intermixt, VLAGEOV (dat wist ik niet!), Electrabel Green Project Flanders (nooit van gehoord). Onbezoldigd en van idealisme getuigend: nog altijd bestuurder van S.M. Goedkope Woning.

Heel die NPC-nonsens begint ons de keel uit te hangen, maar in volgende stuk geven we in het kader van de Nieuwe Politieke Cultuur plichtsgetrouw nog de mandaten weer van de SP.A-raadsleden en van de raadsleden uit de oppositiepartijen.
Ook met de gedachte dat heel dit experiment van aangifte van mandaten en vermogens volgend jaar zal opgedoekt worden. Of tenminste zal vervangen worden door een systeem dat er echt toe doet om de transparantie van de macht te garanderen. Albert Frère op de lijst! Davignon ! Dichter bij huis: de Vlericks ! Nolf ! Luc Demiddele !

Lijst van mandaten bij het schepencollege (1)

De laatste stuiptrekking van de “Nieuwe Politieke Cultuur” (NPC) uit de vorige eeuw bracht mee dat het parlement heeft beslist dat bepaalde mandatarissen dit jaar aan het Rekenhof een lijst moesten overhandigen van al hun mandaten, ambten en beroepen uitgeoefend in 2004, alsmede nog een vermogensaangifte.
Vakbondsleiders, managers van overheidsbedrijven, beheerders van openbare ziekenhuizen, gemeentebedrijven, ziekenkassen, huisvestingsmaatschappijen zijn aan deze masochistische dans ontsprongen. (Korpchefs van de politie ook. En de bazen van de VRT en andere media.)

Een metser, noch garçon is gevat.
NPC voor de gewone man is voor de volgende eeuw. Dat is duidelijk.

Het Staatsblad van 12 augustus heeft de mandatenlijst van de politieke masochisten nu gepubliceerd. 992 bladzijden. (De vermogensaangifte wordt niet publiek gemaakt.)

Het was te verwachten.
In het Kortrijkse College van Burgemeester en Schepenen is schepen Lieven Lybeer van personeel en jeugd nog altijd de absolute koploper inzake het aantal bijeengescharrelde mandaten. Niet minder dan 23. Zeer sympathieke gast. Bijvoorbeeld bestuurder bij IMOG, Kanaal 127, WIVO, Constructief, Groeningeheem, en zelfs van het Goedendagcomité. Verder nog voorzitter van het PWA, de Warande, Mentor, Mobiel. Het strekt evenwel tot zijn eer dat er daarvan slechts twee mandaten zijn bezoldigd. (Electoraal zijn ze evenwel van een niet te onderschatten gewicht.) Wat me wel enigzins verbaast is dat hij geen functie vermeldt bij het ACW en/of het ACV.

Jean de Bethune van economie doet het (overigens net als zijn zus Sabine in de Senaat) met 19 mandaten ook heel goed. Daarvan zijn er niet minder dan negen bezoldigd. Jean is niet enkel schepen, maar ook voorzitter van de provincieraad , bestuurder van IMOG, de Vereniging van Vlaamse Provincies, de intercommunale vliegveld, Bitlar, Eigen Haard is Goud Waard, Syntra West, de Academie voor de KMO, Zelfstandigen en Vrije Beroepen. Voorts zien we hem ondermeer nog opduiken bij Classic, theater Antigone, Winkelcentrum NV, Unitas West-Vlaanderen. Ook is hij nog bestuurder van de parochiale werken van Marke en de volleyclub aldaar.

Frans Destoop bezit 15 mandaten, waarvan vijf bezoldigd. Hij is schepen van stadsplanning en -ontwikkeling, voorzitter van Leiedal, lid van de politieraad VLAS, bestuurder van de VVSG en van het Kortrijkse Stadsontwikkelingsbedrijf. Verder zetelt hij nog in de grensoverschrijdende GPCI, in REBAK, Telesenior, de vzw Jeugdlokalen (?). Ook was hij vorig jaar een tijdje bestuurder van de NV Tsyon, die firma die bezig is met wonen- boven- winkels. PPPS! SOK!

Stefaan Bral volgt met 14 mandaten. Daarvan zijn er vijf bezoldigd. Bral is het enige Collegelid dat naast zijn schepenambt van vrije tijd er nog een volwaardig beroep kan op nahouden. Hij is namelijk voorzitter van de Raad van bestuur en directeur bij Koramic Roofing Products. Als schepen van cultuur en vrije tijd is hij nog voorzitter van Bruisende Stad, de Museumraad, het Cultuurcentrum, Groeningeheem, Sportplus en de Stedelijke Bibliotheek en bestuurder van Speelokee. Curieus is dat zijn mandaten bij Westtoer en het Groeningeheem ook worden betaald.

Burgemeester Stefaan De Clercq had 12 mandaten, waarvan vier bezoldigd. Men vergeet dat weleens, maar onze burgemeester was vorig jaar senator en is nog Vlaams Parlementslid. Voorts is hij bestuurder van de Gemeentelijke Holding, Syntra West, Kasteel ’t Hoge, Lille 2004, en voorzitter van de vzw Beeldenstorm, RESOC, het Stadsontwikkelingsbedrijf en … de NV Tsyon. Hij vertegenwoordigt ook de stad bij het Crematorium Zuid-West-Vlaanderen.

Philippe De Coene van leefmilieu heeft 9 mandaten. Slechts twee daarvan zijn bezoldigd. (Hij is ook federaal volksvertegenwoordiger.) Hij is nog voorzitter van MJA (?), het beroemde harmonieorkest Vooruit en bestuurder van de vzw Madaymayday. Dat is dus O.K.

Alain Cnudde heeft slechts 6 mandaten maar daarvan zijn er toch wel drie bezoldigd. (Als schepen van financiën en welzijn hadden we voor hem meer postjes bedacht, bijvoorbeeld enkele die Lybeer altijd opnieuw in de wacht sleept.) Cnudde was ook lid van de politieraad. Hij is voorts secretaris van het ACW (onbezoldigd !!!), bestuurder bij Gaselwest en de vzw Bledi (allebei wel bezoldigd).

Guy Leleu en Hilde Demedts zijn het minst toebedeeld.
Allebei hebben ze slechts 5 mandaten.
Maar met
Hilde Demedts is enig medelijden overbodig. Vier mandaten op vijf zijn bezoldigd: het schepenambt natuurlijk, maar ook haar functie bij IMOG, Ethias, en de politiezone. (De mandaten bij Imog en Ethias vormden een compensatie voor haar degradatie tot schepen van burger en veiligheid.) Hilde had ook iets te maken met “Athena Phronesis”.

Guy Leleu heeft als schepen van mobiliteit en infrastructuur eigenlijk niets te maken met FIGGA en Gaselwest maar is daar toch wel bezoldigd bestuurder.
Volgens mij kan het het hem allemaal niks schelen. Die vent jeunt zich. HET LIGT GEWOON AAN ZIJN BROER.

Zo.
Er zijn nog Kortrijkse mandatarissen die een mandatenlijst en vermogensaangifte moesten indienen.
Franceska Verhenne, bijvoorbeeld, als OCMW-voorzitter.
Ze is met de helm geboren. Negen mandaten waarvan niet minder dan zeven zijn bezoldigd.
Zij is bestuurder van het ziekenhuis A.Z. Groeninge, lid van het directiecomité van de VVSG (! ), bestuurder bij het Stadsontwikkelingsbedrijf, de Vereniging Ons Tehuis, de vzw Mentor. Zelfs bij Telesenior krijgt ze nog enige verloning.
Deed zij vroeger niet ook iets met slachtoffrehulp?

P.S.
Een volgende keer bekijken we nog de mandatenlijst van enkele gemeenteraadsleden.

SOKA

U hebt buiten uw wil om een hoogbegaafd kind? Dan kunt u met de afgeleide problemen daarvan naar “Bekina”.
Nog zwangerschapsproblemen? Niet naar de dokter gaan! CAW Piramide kan u helpen. Nood aan cognitieve verrijking? Daar dient CEBCO voor.Gebarentaal aanleren? Ga naar de “De Haerne Club”. Misschien zit u in een moeilijk rouwproces verwikkeld. “De Reikende Hand” is daar dan voor u.
“Reddie Teddy” zorgt voor onthaalmoeders. Vinger kwijt? “Dysmelia” kan u daarmee leren leven. Voor holebi-plezier kunt u aansluiten bij “Liever Gelijk”. Mannelijke thuislozen kunnen zo terecht bij “Mannenopvang”. Of “Mensen Onderweg”.
Ook met chronische rugpijn moet u helemaal niet naar de dokter. Daar is de vereniging “Ruggensteun” voor. Voor de regeling van een adoptiekind uit het buitenland blijft u best aankloppen in Kortrijk zelf bij “Triobla”.

Waar hebben we het in godsnaam over?
Te Kortrijk zijn er 361 organisaties die zich om uw welzijn bekommeren.
Als we daar de diensten aftrekken die door ziekenhuizen, mutualiteiten, OCMW, rusthuizen worden verstrekt komen we toch nog aan zowat 250 welzijnsinstellingen en/of diensten.

U kunt ze allemaal vinden op de Sociale Kaart. SOKA.
Website : www.soka.be, en daar dan de zoekterm Kortrijk invoeren.
U krijgt dan van iedere instelling allerhande coördinaten en gegevens omtrent doelstelling en werking. E-mailadressen en de eventuele website ook.
Aantal verantwoordelijken en soms ook een lijst van medewerkers. Voor het Justitiehuis bijvoorbeeld tel ik niet minder dan 27 “contactpersonen”.

Het is dus min of meer mogelijk om een ruwe schatting te maken van het aantal welzijnswerkers in Kortrijk.
Maar ik begin er niet aan. Dat is juist stof voor een thesis of een project van een welzijnswerker.

Een aantal van die instellingen kent u wellicht. Bijvoorbeeld de Brailleliga, CAW Piramide en Stimulans, Den Achtkanter, Kanaal 127, Kind en Gezin, het MPI, Poverello, het Welzijnsconsortium, Palliatieve Zorg.
SCHRIK NIET.

Van andere organisaties hebt u zeker nog nooit gehoord, terwijl ze u toch kunnen aanbelangen: Allergiepreventie, Bemiddeling in strafzaken, – die naamgeving althans is duidelijk.
Maar “De Stroom” (vrijetijdsbesteding voor gehandicapten) niet verwarren met “De Vaart” (voedselbedeling voor kansarmen). “Buda Kledijshop” bezorgt kledij aan minderbegoeden. “Lisanga” vangt mensen op uit Centraal-Afrika. Voor het aanleren van percussie op djembémoet u bij “Sanza No Moyi” zijn. Bi-jongeren kunnen terecht bij “Dubbelpunt”. En als u op vlak van onderwijs door de mazen van het net bent gevallen krijgt u hulp van “Auxilia”. Voor het aanleren van de nodige attitudes om aan het werk te gaan is er “AK-TRAC-TIE”.

Enzovoort, enzovoort.
Er is waarlijk voor elk wat wils, en u kunt zich desgevallend ook aanbieden bij meerdere instellingen of organisaties die identiek dezelfde taken verrichten.

VAL MAAR VAN UW STOEL.