CEBU : om de krul van te krijgen

U weet niet wat CEBU is? Nog niet veel gereisd zeker?
Cebu-city althans (er is ook een eiland) is een ware, moderne metropool op (in) de Filippijnen (het “hartje” zeggen onze stedelijke NGO’s), een stad met 800.000 inwoners.
Alleszins met urbaine Rijsel te vergelijken. Onze stede Kortrijk heeft in het kader van ontwikkelingssamenwerking (of samenwerkingsontwikkeling, – let op uw woorden) met deze grootstad een zogenaamde “stedenband” afgesloten.

Dit is een onvoorstelbare groteske zaak. Niemand die dit ziet of opmerkt, daar iets of wat durft (vooral kan) over zeggen. Want dan ben je heel stout. Negativo! Alleszins niet behorend tot wereldwijde caritascatholico. Kalotiko.
Ge zijt gewoon een slechte mens. En dat je dat nu maar een keer weet.

Kortrijk wenst met Cebu City kennis en ervaringen uit te wisselen rondom thema’s als afval, water, participatie van de burger, onderwijs, enz. (Die ENZOVOORT komt niet van mij. Dat is
gewoon rapporten-jargon. Dat zijn citaten.)

Het is belachelijk.
Wij, Kortrijk-City althans, hebben op geen enkel gebied aan deze Aziatische metropool ook maar ietsjebietje te bieden.
Omgekeerd kan een Oosterse archipelbewoner ook niet weten wat hij hier kan komen vertellen.
Als gewone Kortrijkzaan zou ik zeggen: ja , Oosterling, je kan er ook niets aan doen dat je hier een beetje komt rondneuzen. Dat is onze Stedenband.

Het volstaat om even op Google de zoekterm Cebu in te tikken. En dan natuurlijk ook tussen al die items nog de www.cebucity.gov.ph raadplegen. (Vergelijk dan vooral met onze Kortrijkse website, die zich nu al jaren aan het opfrissen is.)

VAN DIT SOORT DINGEN KRIJG IK
DE KRUL .
Ik kan er gewoon niet meer tegen. Vooral omdat…pfff.

Vanavond nog , 14 maart 2005, zal de gemeenteraad een nieuw convenant
“ontwikkelingssamenwerking” 2005-2007 met de Vlaamse overheid afsluiten. Dat wil zeggen: de stad belooft een en ander te doen inzake sensibilisatie en educatie over de problematiek van de ontwikkelingslanden , ondersteuning van Noord-Zuid initiatieven en zo (muntthee drinken,
Afrikaans dansen) om dan in ruil subsidies te krijgen van de hogere overheid. Bijvoorbeeld 50.000 euro.
Zeg, ik heb al lang zo’n theepot.

Het is een goede gelegenheid voor de raadsleden om nu eindelijk eens grondig onze stedenband met Cebu onder de loep te nemen.
Er is al een keer in mei-juni vorig jaar een Kortrijkse delegatie van 5 personen naar Cebu getrokken.
De totale kostprijs daarvan is nog altijd niet bekend, alhoewel de schepen van ontwikkelingssamenwerking (Alain Cnudde) al een keer beloofd heeft om hierover opening van zaken te geven. Ik weet zeker dat dit zaakje minstens 6.700 euro heeft gekost, zonder hotelkosten. Dat is ongetwijfeld al een grote hap uit het stadsbudget voor “ontwikkelingssamenwerking”. (Het grootste deel daarvan gaat immers naar personeel.)

Er is ook al een keer vorig jaar september een tegenbezoek geweest vanuit de Filippijnen. Een zekere heer Bimbo Fernandez, vergezeld van een troep meiskes. Ze kwamen toen al wel van Barcelona. Van het CBS heeft Fernandez hiervoor zeker 2.500 euro gekregen.

Ik was op een info-vergadering van deze Filippijnse delegatie in het JOC.
De schepen van ontwikkelingssamenwerking was daar niet eens te zien. De burgemeester en andere schepenen ook niet. Geen gemeenteraadslid, tenzij de spreekwoordelijke uitzondering: Piet Missiaen (nu van Spirit). Zelfs leden van de Kortrijkse delegatie die naar Cebu zijn getrokken waren er niet.
Ik had de indruk dat het ging om een mislukt feestje achteraf. 25 aanwezigen die elkaar nog enigzins kenden, van een vroeger ontbijt op een of ander ver eiland? Beetje taaltje-gebruik van tijdje geleden vergeten?
(Er is een ongelooflijk schone roman over blanke missionarissen op die zuidelijke eilanden aldaar. Kom niet op de titel of auteur. Inhoud: piraten en dienstmeiden in een klooster. Wel gevaarlijke toestanden.)

Au fond ging het daar niet echt goed in het JOC, met de gemengde delegatie.

Dat wij, Kortrijkzanen, aan de stad Cebu-City niets te leren hebben bleek daar al op een potsierlijke wijze. Onze locale video-projector werkte op een bepaald moment niet meer. Een Filippijnse schone heeft die weer aan de praat gekregen.

Wat Kortrijk en Cebu juist gaan doen bleek ook al niet duidelijk op die vergadering.
Voor zover ik weet wou Kortrijk de stad Cebu bijstaan inzake inspraak en communicatie (stel u voor), stadsvernieuwing en nog iets nader te bepalen. Iets duurzaams. Ik denk dat het stadsbestuur van Cebu in een deuk ligt als ze dat horen. (Overigens vind je op de website van Cebu niets over Kortrijk.)

Men is al sinds vorig jaar aan het werk aan een “letter of intention between the cities” die dan moet uitmonden in een definitief “memorandum of agreement“.
Op de website van de Noord-Zuid- Raad is daar NIETS over te vinden. (Verslagen over bezoeken en tegenbezoeken met de nodige evaluaties ontbreken ook.)

Raadslid Marc Lemaitre (SP.A) heeft het een keer gewaagd (maart 2004) om te vragen waarom men voor die stedenband juist Cebu heeft uitverkoren. En bijvoorbeeld niet een of andere plaats in Marokko, aangezien Kortrijk nogal wat Marokkaanse inwijkelingen heeft. Het raadslid heeft daar twee maanden later schriftelijk antwoord op gekregen.

Op grond van een aantal goed bekeken criteria vielen alle Latijns-Amerikaanse landen en vele Afrikaanse landen uit de boot. Ook Marokko. Pasten dan plots wel in het plaatje: Zuid-Afrika, India (er was daar een Kortrijkse pater) en… de Filippijnen.

Heel de beredenering klopte totaal niet. Het leek er toch echt op alsof men bij de selectie heel gericht is beginnen mikken op Cebu. Zou het kunnen dat er ooit een keer een of andere Kortrijkzaan die wat connecties heeft met de Noord-Zuid-raad in Cebu is beland?
(Want zo gaat dat er hier wel eens aan toe bij de keuze van onze internationale contacten. Zie onze zustersteden.)